Húsleves a termoszban

Ha Holle anyó felrázza a párnáit, havazik és indulhatunk szánkózni. Egy apró trükkel mozgó büfévé varázsolhatjuk a szánkót, és könnyedén átmelegedhetünk a zimankóban.

Ami biztosra vehető a kisgyerek plusz téli sport kategóriában az a következő két dolog: amint a gyereken rajta lesz a nehezen felhúzható zipzáros anorák és a csősapka, esetleg már a kocsiülésbe is becsatoltuk, a ded közli, hogy pisilnie kell. Második törvény: ami lefelé, szánkón közlekedve egy pár méteres hüplinek tűnik, felfelé, a gyerekkel megpakolt szánkót húzva a Mount Everestnek. Ami pedig egyértelmű, hogy a hideg időben mindenki hamar farkaséhes lesz. Ám az igazi sherpa anya mindenre gondol, és a szánkózáshoz szendvicset csomagol. Ami a több órás hidegben tömbbé fagy, és maximum arra alkalmas, hogy megdobáljuk vele a szánkópályán elénk tolakodókat.

Ami szerintem a legkiválóbb egy pár órás szánkózás közben, az egy forró leves. Egyenesen a déli lanka tetjén, a szánkón tálalva. Végülis ki mondta, hogy a termoszba nem lehet húslevest önteni? Ez lehet hagyományos húsleves, a kifőtt cérnametéltet, lúdgége tésztát és főtt répát pedig dobozban szállítjuk a hegy tetejére.

Akik a legmeredekebb lejtőn száguldva is unatkoznak, gasztrofronton is fokozhatják az izgalmakat. Nekik azt javaslom egzotikus ízekkel készüljenek a kinti programra: főzzenek a levesbe ánizscsillagot, egy darabka friss gyömbért, szegfűszeget, egy rúd fahéjat.A méltán népszerű phó leves házi változatát leszűrve beküldjük a termoszba, egy műanyag dobozban pedig szánkózni visszük a levesbetetét. Ami lehet: reszelt sárgarépa, vékonyra szelt nyers gomba, pár marék mirelit zöldborsó. Ha igazán figyelünk a szénhidrát bevitelre, és stílusosak akarunk lenni, forró vízbe áztatott, jól leöblített rizstésztát is csomagolhatunk a popsitepsi mellé. Aki szíve mélyéig gyerekbarát a chilit, a halszószt, a friss reszelt gyömbért külön csomagolja. Hogy mibe? Nincs is ennél egyszerűbb. Gondolom a legtöbb gyerekes háztartásban akad pár sárga műanyag kapszula, a kanapé alatt, a retikül mélyén, az építőkokckás dobozban, ami egyszerre játék és csokoládé, mostantól pedig a legjobb mobil fűszertartó.

Phở bò

Ennek a levesnek már igazi kultusza van, nemcsak a nagyvilágban, már itthon is. Sikerének titka talán, hogy elképesztően tartalmas és némileg felidézi bennünk a megszokott húsleves ...

Akinek elmenne a kedve attól, hogy pár zsemle helyett a fél konyhát kicipelje a szánkópályára, gondoljon arra, hogy a pakk így is tized annyit nyom, mint a Michelin babává bugyolált gyermek a szánkóval. A tálaláshoz elég pár hungarocell pohár és műanyag villa (a műanyag pohár deformálódik a meleg létől, ha csak azt találunk kettőt rakjunk egybe, középen szalvétával). A csúszómászó mozgású üvegtésztát egyszerűbb villával fogyasztani, a levet pedig elkortyolgatjuk a pohárból.

Tyúkhúsleves Kiki konyhájából

Szerintem az egyik legszebb és legfinomabb leves. Szerencsére dédnagymamink csinált házi csigatésztát, így teljes volt az élvezet. A főtt tyúkhús néha elég száraz, ilyenkor ...

Ez is érdekelhet!

Borúra derű: ez a januári melankólia ellenszere

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...