Impozáns húskenyerek a nagyvilágból, a Stefánián túl

Van nekünk egy szeretett Stefánia vagdaltunk, amibe az esetek 90%-ban tojás kerül, de sok háztartásban kolbásszal töltik meg. A műfaj nem idegen, körülöttünk mindenhol szeretik.

A húskenyér lássuk be, elég szerencsétlen elnevezés. A forma hajazhat kicsit egy veknire, illetve a szeletelés is megközelíti a kenyérszelést, sőt, még áztatott pékáru is kerül a műbe, de nem éppen vonzó ez a név. Nem úgy maga az étel! Laktató, kedv szerint fűszerezhető, szendvicsbe tehető a névrokonok közé, de klasszikus köretekkel is remek. Lássunk egy kis húskenyér-szemlét, milyen verziókat készít a világ!

Bárhová is sodor az élet és kínál specialitásnak számító húskenyérrel, a legfontosabb, hogy mindig maradjon szaftos, ne száradjon ki és akár önmagában is élvezhető legyen. A zsírosabb hús felhasználása, a gondosan megválasztott pékáru kiválasztása is kulcsfontosságú. Vannak nemzetek, akik eleve szósszal, mártással öntik, hogy véletlenül se száradjon ki a vacsoraasztal fontos szereplője.

Embutido – a fülöp-szigeteki csemege

Kicsit azért ismerős, de bőven többszereplős, mint a miénk

Kicsit azért ismerős, de bőven többszereplős, mint a miénk. Délkelet-Ázsiában főleg ünnepekkor, karácsonykor, családi megmozdulásokon készítenek embutidót, ami spanyolos neve ellenére az amerikai gyarmatosítás idejében terjedt el. A darált sertéshúson, kenyérbélen, hagymán, répán, fokhagymán felül kerülhet bele mazsola, savanyúság, ananászdarabok vagy pritamin paprika is. A főtt tojások mellé sonka is dukál, ha még nem lenne elég a hús.

Alufóliába tekerik és lényegében gőzöléssel hőkezelik. Édes chiliszósszal vagy a hely kedvencével, a banánketchup-pal fogyasztják, rizskörettel.

Leberkäse - német húskenyér

Leber mint máj, käse, mint sajt, egyben pedig húscipónak vagy egybesült fasírtnak is lehet fordítani, mi mégis, valószínűleg formája miatt, húskenyérnek hívjuk. Tanakodhatnánk rajta, ...

Egyben sült fasírt ahogy Ági készíti

Már nagyon régen csináltam fasírtot, pedig szeretjük. Most, hogy vendégek jöttek hozzánk, itt volt az alkalom, hogy újra elkészítsem. (Igazából a vendégek segíteni jöttek egy kis ...

Sekaná – a cseh kedvenc

Amíg nem találták fel a húsdarálót, gondosan, késsel vágott értékesebb húsból (pl. bélszín) készült a sekaná, de a metódus egyszerűsítése magával vonzotta, hogy esetleg kevésbé jó minőségű húsokat is bedaráltak. A modern sekaná többféle húsból készül: például sertés és marha vagy sertés és nyúlhús, ehhez pedig mindenképpen tesznek egy zsírosabb, füstölt félét is, legtöbbször hasaalját.

Az oregánó és a majoranna is megjelennek a fűszerezésben. Gyakori, hogy sertéshálóba csavarják, ami egyrészt mutatós, másrészt megóvja a széteséstől.

Lihamureke – egyenesen Finnországból

Igazi otthoni komfortétel, ami minden családban máshogy áll össze és sokszor még a dédimama, nagymama receptje alapján készítik. Általában sertés és marhahúst kevernek össze, hagymákkal, kenyérmorzsával, sóval és borssal. Semmi egyéb, erősebb fűszerezést nem kap, eléggé minimalista. Krumplipürével tálalják és vörösáfonya-szószt főznek mellé. Ez adja meg a karakterét.

Polpettone – az olaszok húskenyere

Az olasz polpettonét például meg is lehet tölteni

Nincs az az ételvariáció, amiből ne lenne olasz kiadás! Az ő húskenyerük a polpettone nevet kapta, és elindulhat a klasszikus, főtt tojással készülő változattól egészen az extrákig, amikért mi is rajongunk. Az ínyencebbek jó sajttal is megtöltik (pl. provolone), mehet bele spenót is, hogy gazdagítsa. Sokak a pancettával beborított polpettonéra esküsznek.

Haslet – egyenesen Lincolnshireből

Kifejezetten darált sertésből, sok-sok zsályával megtámogatva lesz teljes. Nevét a régi francia hastilles szóból kapta, ami belsőségeket jelent, de az egy skót rokon, a haggis lényege. Vissza a hasletre: általában hidegen, szendvicsbetétnek használják, savanyúsággal, salátával kerül a szendóba. A walesi változatba tört krumpli és máj is kerülhet.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További érdekességek a nagyvilágból:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...