7 ok, amiért hálás lesz a szervezeted, ha lemondasz a húsról

Bizony, nemcsak a bolygónak teszünk jót azzal, ha elhagyjuk a húsételeket, de a szervezetünk is nagyon hálás lesz érte, ha növényi étrendre váltunk.

Ezen a héten elindult a Nosalty Húsbavágó kampánya, melynek keretein belül egy hétre háttérbe szorítjuk a húsos recepteket az oldalunkon. Bár mi is nehezen válunk meg a húsos fogásoktól, mégis bolygónk érdekében nem árt, ha mérsékeljük mindennapi húsfogyasztásunkat, hiszen ezzel az egyszerű lépéssel tehetünk egyénileg a legtöbbet a klímaváltozás ellen.

Ugyan a ténnyel sokan tisztában vannak, azt azonban már kevesen tudják, hogy szervezetünk is meghálálja, ha néha lemondunk a húsos fogásokról. Nézzük, milyen pozitív változásokat köszönhetünk annak, ha háttérbe szorítjuk!

Kevesebb gyulladás

A telített zsírokban gazdag húsok illetve húskészítmények hozzájárulhatnak a mikroszkopikus gyulladások kialakulásához. Ha sok ilyen terméket fogyasztunk, azok hosszú távon jelentős mértékben károsíthatják a sejtjeinket, ami miatt olyan súlyos betegségek is kialakulhatnak, mint a szív- és érrendszeri panaszok, a reumatoid arthritisz, a cukorbetegség, az asztma vagy az idegrendszer degenerációjával járó betegségek. Sőt, a rendszeres húsfogyasztással növelhetjük a daganatos betegségek kialakulásának esélyét is.

Illatosabbak leszünk

Egy kutatás szerint azok, akik nem esznek húst, sokkal kellemesebb illatúak, mint azok, akik rendszeresen fogyasztják. A kísérletben résztvevő nők sokkal kellemesebbnek ítélték azoknak a férfiaknak az izzadságát, akik nem ettek húst, mint azokét, akik igen.

Egészségesebb bélrendszer

A feldolgozott élelmiszerek, a finomított szénhidrátok és a húsok egyaránt negatív hatással vannak a bélrendszer egészségére, ezáltal a bélflóra állapotára. Az élelmi rostokban gazdag étrend segíti a bélflórát, jótékony hatással van a bélrendszerben található baktériumokra -mind azok mennyiségére, mind pedig a bélflóra változatosságára. Ennek köszönhetően erősebb lesz az immunrendszer, több energiánk lesz, és akár a kedvünk is javulhat.  

Csökken a cukorbetegség esélye

Több vizsgálat is rámutatott már arra, hogy a vörös húsok fogyasztása összefügg a II-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatával. Egy nagyszabású kutatásból kiderült, hogy aki kevesebb vörös húst eszik, esetleg hetente több húsmentes napot is beiktat az étrendjébe, az közel 20 százalékkal csökkentheti a diabétesz kialakulásának esélyét.

Vegán zöldborsófőzelék

A főzelékek igazi jolly jokerek konyhánkban: amíg tart a tél, azért készítjük őket, mert tartalmasak, egyszerűek és átmelegítenek, a jó idő beköszöntével pedig azért, hogy a ...

Nő az empátiánk

Megfigyelték, hogy azok az agyterületek, amelyek empatikus érzéseket váltanak ki, vegetáriánusoknál és vegánoknál aktívabbak, mint a húsevőknél. Legalábbis erre jutottak kísérleteik során olasz neurológusok.

A kutatásból kiderült, hogy a húst nélkülözők erősebben reagáltak az emberi és állati szenvedést ábrázoló képekre, mint a mindenevők.

Javul az emésztésünk

Az egészséges bélműködéshez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás, továbbá a rostfogyasztás. A növényi alapú étrend mindkettőt biztosíthatja. A kevesebb húst és zsírt tartalmazó étrend következtében könnyebbé válik a székletürítés, ezáltal csökken a székrekedés, illetve az ezzel összefüggő panaszok is, mint például az aranyér kialakulásának kockázata.

Csicseriborsós minestrone

Leves mindig a megfelelő idényzöldségekből, így lehet egyszerűen megfogalmazni a minestrone mibenlétét. Ebben a hűvös időben a könnyedebb hagyma, zellerszár, paradicsom és répa mellé ...

Parmezánkrémes spárgarizottó

Ez a durván parmezános rizottó azért nagyon különleges, mert gyorsaságban nem különbözik egy átlagos rizsételtől, mégis sokkal elegánsabb, szinte luxusélményt nyújt. Ezeket a ...

Normalizálódik a koleszterinszintünk

Ha több rostban gazdag élelmiszert és kevesebb zsíros és húsos ételt eszünk, segíthetünk, hogy a koleszterinszintünk a megfelelő tartományban mozogjon. A koleszterinértékek javulása pedig olyan súlyos, esetenként életveszélyes betegségek megelőzésében is nagy szerepet játszik, mint a stroke vagy az érszűkület.


Még több cikk, hogy húsmentesen étkezz:

Forrásaink voltak.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...