HÚSBAVÁGÓ: ezért bannoljuk egy hétre a húsos recepteket az oldalunkon

Drasztikus kampány mellett döntöttünk itt a Nosaltynál: egy hétre a háttérbe szorítjuk az összes hústerméket tartalmazó receptet az oldalunkon, ezzel figyelmeztetve minden szakácsunkat és olvasónkat: a klímaváltozás sajnos létezik, a húsfogyasztás visszafogása pedig az egyik legkönnyebben megléphető döntés, amivel egyén szinten is tehetünk ellene.

Sokat gondolkodtunk, meglépjük-e, de végül az igen győzött. Biztos lesznek haragosaink, vagy akik nem értik, ellenzik, feleslegesnek tartják, de szerintünk itt az idő a drasztikusabb lépésekre.

Június 14-e a húsmentesség világnapja. Ezen a napon Magyarország legnépszerűbb online recept- és gasztromagazinjánál, a Nosaltynál figyelemfelkeltő akcióba kezdünk: a Húsbavágó nevű kampány keretein belül egy egész héten át bannoljuk a húsos recepteket az oldalon, alternatívaként pedig húspótló alapanyagokat és receptúrákat ajánlunk gasztroközösségünknek.

Hogy mi a célunk?

  • kitűzött célunk a növényalapú étkezés népszerűsítése, egyúttal a túlzott húsfogyasztás egyénre és a környezetre gyakorolt hatásainak bemutatása
  • hiszünk benne, hogy amit főzünk (és ahogyan főzzük), egy hatalmas felelősség és edukációs vállalás részünkről, mellyel lépnünk kell a klímaváltozás elleni küzdelembe
  • küldetésünk a Nosaltynál, hogy inspirációt nyújtsunk a főzéshez - az általunk ajánlott receptötletek a mi konyhánktól a ti étkezőasztalaitokhoz jutnak el
  • az egyhetes húsételektől való tartózkodással erőforrásainkat felhasználva receptajánlóinkat „klímabarátabb” ételekre összpontosítjuk
  • úgy gondoljuk, hogy ha mi fenntarthatóbban főzünk, annál tudatosabbá és felelősségteljesebbé válnak a magyarok főzési és étkezési szokási is

De miért pont a hús?

  • a vegetáriánus és a vegán étrendek előretörésének fő oka a bolygónk fenntarthatóságának kérdése, hiszen a növényi étrendek nagy mértékben hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a Föld ökológiai szisztémája újra egyensúlyba kerülhessen
  • a húsnak, azon belül is a szarvasmarhának (és a báránynak) van magasan a legnagyobb ökológiai lábnyoma az egy grammnyi fehérjebevitel arányában, míg a növényi alapanyagoknak a legalacsonyabb
  • miattuk azért is kerül ilyen jelentős mennyiségű károsanyag a légtérbe, mert a könnyebb emésztés érdekében a szervezetükben élő baktériumok metánt termelnek
  • a disznónak, csirkének vagy a tengeri halaknak, herkentyűknek szintén jelentős a karbonlábnyomuk és szennyezik a környezetet, vizeket, de a marhahús által okozott károkat nem közelítik meg – nem termelnek metánt
  • a szarvasmarhák az állattenyésztésen belül az összes szennyezés kétharmadáért felelnek

Mi tehát egy egész héten át mellőzük a húsos recepteket az oldalon, nem jelennek meg receptválogatásainkban, cikkeinkben, hírleveleinkben, Instagram-profilunkon és más közösségimédia-felületünkön. Alternatívaként pedig húspótló alapanyagokat, megoldásokat, vega és vegán receptúrákat ajánlunk nektek.

Tartsatok velünk az egyhetes kampányban, teszteljük le magunkat, és talán ráeszmélünk, hogy egészségügyi szempontból és Földünk érdekében sem nagy áldozat a húsfogyasztás csökkentése!

Ha még többet olvasnál a HÚSBAVÁGÓ kampányunkról, nézd meg főszerkesztőnk levelét, vagy kövesd a Nosaltyt itt, a Facebookon, Instagramon, YouTube-on vagy a Viberen a húsmentes hét kapcsolódó tartalmaiért!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...