Akár húsallergiát is okozhat a kullancscsípés

Akár húsallergiához is vezethet, ha valakit megcsíp egy kullancs, szóval kiemelten érdemes vigyázni a kis élősködőkkel.

Azt senkinek sem kell elmondani, hogy a kullancs számos kórokozót terjeszthet, azt azonban kevesen tudják, hogy akár alfa-gal szindrómát is okozhat, melyet egyszerűen húsallergiának is hívnak.

Akár húsallergiát is okozhat a kullancscsípés

A rendelkezésre álló információk szerint egyelőre azt lehet mondani, hogy a húsallergiát az Egyesült Államokban őshonos, igen agresszív magányos csillag típusú kullancs okozza.

Azonban 2022-ben már beszámoltak arról, hogy egyre több jel utal arra, hogy más fajták – például a Magyarországon is előforduló közönséges kullancs – csípése is kiválthatja a húsallergiát.

Ezt a betegséget ugyanúgy lehet észrevenni, mint a legtöbb allergiát.

Ezeket a tüneteket tapasztalhatjuk:

  • bőrtünetek, például csalánkiütés;
  • emésztőrendszeri problémák, például gyomorégés, súlyos gyomorfájdalom vagy hasmenés;
  • nehézlégzés;
  • ajak-, torok- vagy nyelvduzzanat.

Fontos azonban megemlíteni, hogy míg a legtöbb ételallergiás reakció perceken belül kialakul, addig ebben az esetben akár 3-6 óra is eltelhet, mire a tünetek jelentkeznek.

Forrásunk volt.


Ezek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...