Hűs nyári leves - gazpacho

Próbáld ki a gazpachót! Ha eddig nem ismerted ezt az andalúziai levest, akkor csinálj sebtiben, mert hamarosan te sem akarsz majd többé lemondani róla!

A gazpacho mára szerencsésen elterjedt egész Európában. Az andalúziai eredetű nyári zöldségleves az egyik legkedvencebb nyári fogásom, tele vitaminnal – de már a látványa is üdítő egy forró júliusi napon.

Sokak szerint akkor a legfinomabb, ha frissen készül, más receptek szerint az a legjobb, ha hagyjuk állni pár órát, netán egy egész éjszakát a hűtőben – az viszont ez esetben kiemelten fontos, hogy nagyon friss zöldségekkel dolgozz. Ősi étel ez, amit minden valószínűséggel a mórok hoztak be Spanyolországba, száraz kenyérrel, olívaolajjal, vízzel és a fokhagymával turbózva, arab ételként, hamarosan a rómaik megtoldották az elkészítést az ecettel is.

Andalúz gazpacho

Egy álmunk megvalósult, Andalúziában jártunk lánykámmal. Tegnap érkeztünk haza, természetesen helyi szakácskönyvvel felszerelkezve. Első utam a piacra vezetett, hogy a recept alapján ...

Gazpacho

Valamennyi nemzetnek megvannak a maradék kenyér felhasználására a saját receptjei. A spanyol konyhákban így csinálják.

Keress egy viszonylag nagyméretű tálat, amibe aprítsd bele az előzetesen megmosott paradicsomot, a fokhagymát és a hagymát, illetve mehetnek bele a fűszerek is, a paradicsomot pürésítsd le egy botmixer vagy turmixgép segítségével és ha van, akkor használj mozsarat a friss fűszernövény töréséhez. Ha ezekkel megvagy, akkor alaposan keverd össze az összes belevalót, annyi minden közül választhatsz: uborka, paprika, avokádó, dinnye, cukkini, az ízesítők lehetnek petrezselyem, bazsalikom, menta – keverj és próbálj ki új kombinációkat!

Epres gazpacho

Nagyon kellemes üdítő nyári leves, melyben az eper gyümölcsössége tovább fokozza a frissítő hatást. 2-3 órás hűtést igényel, amely alatt szépen összeérnek az ízek.

Jöhet a turmixolás, amíg viszonylag homogén, egységes, sűrű levest nem kapunk. Hideg vízzel, olívaolajjal, balzsamecettel kell tuningolni, a mozsárhasználat pedig segíthet elkerülni a turmixgép által okozott habosodást. Levesbetét gyanánt használhatjuk ugyanazokat a zöldségeket, melyeket az étek egyébként is tartalmaz: vágjuk őket egészen apróra, úgy lesz a legfinomabb. Bizonyos esetekben jégkockát is tesznek bele, hogy minél előbb lehűljön és fogyasztható legyen.

A Dobd össze korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...