Hűs nyári leves - gazpacho

Próbáld ki a gazpachót! Ha eddig nem ismerted ezt az andalúziai levest, akkor csinálj sebtiben, mert hamarosan te sem akarsz majd többé lemondani róla!

A gazpacho mára szerencsésen elterjedt egész Európában. Az andalúziai eredetű nyári zöldségleves az egyik legkedvencebb nyári fogásom, tele vitaminnal – de már a látványa is üdítő egy forró júliusi napon.

Sokak szerint akkor a legfinomabb, ha frissen készül, más receptek szerint az a legjobb, ha hagyjuk állni pár órát, netán egy egész éjszakát a hűtőben – az viszont ez esetben kiemelten fontos, hogy nagyon friss zöldségekkel dolgozz. Ősi étel ez, amit minden valószínűséggel a mórok hoztak be Spanyolországba, száraz kenyérrel, olívaolajjal, vízzel és a fokhagymával turbózva, arab ételként, hamarosan a rómaik megtoldották az elkészítést az ecettel is.

Andalúz gazpacho

Egy álmunk megvalósult, Andalúziában jártunk lánykámmal. Tegnap érkeztünk haza, természetesen helyi szakácskönyvvel felszerelkezve. Első utam a piacra vezetett, hogy a recept alapján ...

Gazpacho

Valamennyi nemzetnek megvannak a maradék kenyér felhasználására a saját receptjei. A spanyol konyhákban így csinálják.

Keress egy viszonylag nagyméretű tálat, amibe aprítsd bele az előzetesen megmosott paradicsomot, a fokhagymát és a hagymát, illetve mehetnek bele a fűszerek is, a paradicsomot pürésítsd le egy botmixer vagy turmixgép segítségével és ha van, akkor használj mozsarat a friss fűszernövény töréséhez. Ha ezekkel megvagy, akkor alaposan keverd össze az összes belevalót, annyi minden közül választhatsz: uborka, paprika, avokádó, dinnye, cukkini, az ízesítők lehetnek petrezselyem, bazsalikom, menta – keverj és próbálj ki új kombinációkat!

Epres gazpacho

Nagyon kellemes üdítő nyári leves, melyben az eper gyümölcsössége tovább fokozza a frissítő hatást. 2-3 órás hűtést igényel, amely alatt szépen összeérnek az ízek.

Jöhet a turmixolás, amíg viszonylag homogén, egységes, sűrű levest nem kapunk. Hideg vízzel, olívaolajjal, balzsamecettel kell tuningolni, a mozsárhasználat pedig segíthet elkerülni a turmixgép által okozott habosodást. Levesbetét gyanánt használhatjuk ugyanazokat a zöldségeket, melyeket az étek egyébként is tartalmaz: vágjuk őket egészen apróra, úgy lesz a legfinomabb. Bizonyos esetekben jégkockát is tesznek bele, hogy minél előbb lehűljön és fogyasztható legyen.

A Dobd össze korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...