A gazpacho mára szerencsésen elterjedt egész Európában. Az andalúziai eredetű nyári zöldségleves az egyik legkedvencebb nyári fogásom, tele vitaminnal – de már a látványa is üdítő egy forró júliusi napon.
Sokak szerint akkor a legfinomabb, ha frissen készül, más receptek szerint az a legjobb, ha hagyjuk állni pár órát, netán egy egész éjszakát a hűtőben – az viszont ez esetben kiemelten fontos, hogy nagyon friss zöldségekkel dolgozz. Ősi étel ez, amit minden valószínűséggel a mórok hoztak be Spanyolországba, száraz kenyérrel, olívaolajjal, vízzel és a fokhagymával turbózva, arab ételként, hamarosan a rómaik megtoldották az elkészítést az ecettel is.
Keress egy viszonylag nagyméretű tálat, amibe aprítsd bele az előzetesen megmosott paradicsomot, a fokhagymát és a hagymát, illetve mehetnek bele a fűszerek is, a paradicsomot pürésítsd le egy botmixer vagy turmixgép segítségével és ha van, akkor használj mozsarat a friss fűszernövény töréséhez. Ha ezekkel megvagy, akkor alaposan keverd össze az összes belevalót, annyi minden közül választhatsz: uborka, paprika, avokádó, dinnye, cukkini, az ízesítők lehetnek petrezselyem, bazsalikom, menta – keverj és próbálj ki új kombinációkat!
Jöhet a turmixolás, amíg viszonylag homogén, egységes, sűrű levest nem kapunk. Hideg vízzel, olívaolajjal, balzsamecettel kell tuningolni, a mozsárhasználat pedig segíthet elkerülni a turmixgép által okozott habosodást. Levesbetét gyanánt használhatjuk ugyanazokat a zöldségeket, melyeket az étek egyébként is tartalmaz: vágjuk őket egészen apróra, úgy lesz a legfinomabb. Bizonyos esetekben jégkockát is tesznek bele, hogy minél előbb lehűljön és fogyasztható legyen.