Hurkával rakott burgonya

Szeretem a rakott krumplit. Szeretem a sült hurkát is. Hidegen, melegen, de harmadik nap már unom. Így született ez az étel.

Amikor gyerek voltam, a hurkát szerettem mindig egybe törni a krumplival a tányéromon. Otthon nálunk nagyon figyeltek az asztal tiszteletére, az étel megbecsülésére, ezért a fent említett művelet közben mindig elhangzott a "Szépen egyél, ne malackodj!" felszólítás. Igazuk volt.

A hurkáról és a burgonyáról más is eszembe jut, elmesélem:

Egyszer vendégül láttam az éttermemben negyven nagyon szegény, hátrányos helyzetű árvízkárosult gyereket - 12 és 16 év közöttiek voltak.

Húsleves, paprikás csirke töltött tésztával és csokoládéfelfújt volt a menüjük.

Sülthurkás rakott burgonya recept

Jól sikerült, finom volt, mégis azt vettem észre, hogy a gyerekek negyede nem eszi az ételt. Érdekes módon a levest megették, de a csirkét nem, csak a szaftját és a köretét. Megkérdeztem tőlük, hogy miért nem eszik a csirkét. Jöttek a válaszok: "Nem szeretem, elég volt, összerázott a busz és nem esik jól." Ezeket, és ehhez hasonló sületlenségeket mondtak, amikor az egyik kísérőjük odasúgta nekem, hogy szégyellik magukat. Kérdeztem, miért. "Mert nem tudnak késsel és villával enni" - hangzott a válasz. Megdöbbentem. Ez hogy lehet? Ha már a szülei nem tanították meg, akkor a nevelőik az oviban, iskolában vagy a napköziben miért nem? Értetlenkedtem, és odahajoltam az egyikhez beszélgetni. Meg is kérdezte tőlem: "Bácsi, miért van itt lepedő az asztalon?"

Először nem értettem. Aztán leesett. Ezek a gyerekek nem kaphatták meg azt, amit nekem a családom nyújtott. Én magyaráztam el neki, hogy mi a lepedő, és mi az abrosz. Egy másik gyerektől megkérdeztem, hogy melyik a kedvenc étele. "A hurka!" - vágta rá.Megkérdeztem, melyik, a véres vagy a májas."Az milyen? Mert nálunk a hurka hagymás-paprikás burgonyával van töltve" - mondta a 12-13 éves kisfiú.

Akkor csendben maradtam, és elgondolkoztam.

„Egyenek mindig jót, és élvezzék az ízeket.”

Buday Péter

Legújabb receptek

Baileys-es bonbon

Tavaly gasztro ajándéknak készült, de szaloncukor helyett is bátran elkészíthetjük! Nem kifejezetten ügyesség vagy gyakorlat kell hozzá, sokkal inkább türelem.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...