Ezért nem szabad habdobozban mikrózni az ételt

Gyakran előfordul, hogy az elvitelre kért ételt polisztirolból készült dobozban kapjuk kézhez. Bár már egyre több vendéglátóhely papírban adja ki a nem helyben fogyasztott ételeket, a habdobozok kora még nem járt le. Miért is baj ez?

Te hogyan melegíted fel az elvitelre kért ebédet? Dobozostul rakod be a mikróba, vagy tányérra rakod ki a kihűlt falatokat? A polisztirolból készült habdobozban szállított ételek mikróban való felmelegítése több szempontból sem ajánlott a szakértők szerint, mert ezek a tárolódobozok olyan anyagokat tartalmazhatnak, melyek károsak lehetnek az egészségre – derül ki az Insider cikkéből.

A polisztiroldobozokból hő hatására nemcsak veszélyes kemikáliák oldódhatnak ki, de a meleg közeg a dobozok törését, szétrepedését segítheti elő, így az ételbe is belekerülhetnek az egészségre ártalmas anyagok. Az ilyen habdobozok előállításához szükséges sztirol nevű vegyület hormonális problémákat okozhat, ha bejut a szervezetbe, így a habdobozok mikróban történő felmelegítését érdemes mellőzni

– mondta el Rolf Halden, az Arizonai Állami Egyetem professzora és a Biodesign Center for Environmental Health Engineering igazgatója.

Ha ilyen dobozban kapod az ételt, inkább pakold ki egy tányérra

Halden egy másik kockázati tényezőre is felhívja a figyelmet: a zárt dobozban történő mikrós melegítés során az ételek annyira felforrósodhatnak, hogy akár a mikrohullámú sütőben is szétfröccsenhetnek, de melegítés után a doboz felnyitásakor is megégethetik az embert.

Az ilyen elviteles dobozban kapott ételeket érdemes tányéron vagy olyan tárolóban megmelegíteni, melyek mikrózhatóak, ezt a műanyagból készült dobozok esetében a doboz alján feltüntetett kis mikrohullámú-ikon is jelzi. A polisztirol dobozok Magyarországon még tisztítva sem kerülhetnek bele a műanyag gyűjtésére szánt szelektív kukákba. Ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a polisztirolból készült termékek ne születhetnének újjá, az újrahasznosított anyagot ugyanis számos területen használják fel az építőiparban.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...