Hungarikum lett a debreceni kolbász

Négy magyar termékkel, a debreceni páros kolbásszal, a fröccsel, a bajai halászlével és az alföldi kamillavirágzattal bővült a hungarikumok listája. 

A Zsolnay porcelán és kerámia, a klasszikus magyar nóta, a pálinka, Puskás Ferenc világszerte ismert és elismert életműve és a 100 Tagú Cigányzenekar mellett mostantól a debreceni páros kolbász, a fröccs, a bajai halászlé és az alföldi kamilla is hivatalosan a magyar büszkeségek közé tartozik.

A debreceni nem az első kolbászféle a hungarikumok listáján, mert a Csabai és a Gyulai kolbászt már jó ideje hungarikumnak nyilvánították. A debreceni kolbásznak ráadásul most mind a négy változata bekerült a nemzeti értékek közé, a csak sertéshúsból, a csak marhahúsból, a sertés és marha vegyeshúsból, illetve a kóser bárányhúsból készült páros is.

A Hungarikum Bizottság indoklása szerint a debreceni páros kolbász olyan népi eredetű étel, amely saját kultúrával rendelkezik, a mangalica tenyésztéstől a feldolgozáson és a kereskedésen át a vendéglátásig. A döntés örömére a közelmúltban a Papp László, Debrecen polgármestere a helyi gasztronómia több képviselőjével debreceni páros kolbász kódexet írt alá a felkutatott, eredeti receptúra szerint készülő páros kolbászok kínálatának elterjesztése érdekében. Debrecen az eredeti páros kolbász gyártására "struktúrát akar építeni" a tenyésztőkkel, a feldolgozókkal és a vendéglátókkal összefogva, amiben számít a Mangalica Szövetség együttműködésére is - nyilatkozta Papp László.

Az pedig, hogy a 200 éves fröccs - amelyből 50-60-féle ismert - bekerült a hungarikumok közé, a szőlőtermesztést és a kulturált borfogyasztást is segítheti – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Az egyedülálló bajai halászlé – tette hozzá - ezer éves halászati kultúrára támaszkodik, és a köré szervezett fesztivál több mint tízezer embert vonz évente. A kamillavirágzatot pedig a magyar Alföld legértékesebb gyógynövényének, a népi gyógyászat legfontosabb felfedezésének nevezte.

(via MTI)

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...