A házi készítésű hummusszal nemcsak rengeteg pénzt takaríthatsz meg, hanem még egy egészségesebb és sokkal finomabb változatot is fogyaszthatsz el. Ráadásul viszonylag egyszerű elkészíteni a hummuszt, ami különösen akkor hasznos, ha nagyon elfoglalt vagy, és nincs időd főzni vagy boltba menni.
Azok, akik már készítettek autentikus hummuszt, tudják, hogy csupán főtt csicseriborsó, tahini, citrom és hideg víz szükségesek az elkészítéséhez. A legtöbb ember azonban még olívaolajat is tesz bele, ami valójában szükségtelen.
Mint említettük, a hummusz egyik fő összetevője a tahini vagy szezámmagpaszta, ami már eleve nagy mennyiségű természetes zsírt tartalmaz, így felesleges még pluszban olívaolajat adni hozzá.
Sőt, hogy ha a csicseriborsókrémet csak tahinival készítjük, akkor a szezámmag íze sokkal jobban kiérződik, hiszen az olívaolaj nem hígítja a mártogatóst.
Ha még mindig szkeptikus vagy az olajmentes hummusszal kapcsolatban, akkor engedd, hogy a tudomány győzzön meg. Mint kiderült, az olívaolajnak a kevergetéstől egy kellemetlen mellékíze lesz, amit az olajban található néhány keserű, polifenol nevű vegyület okoz. Ezt a kellemetlen ízt általában nem vesszük észre, mert a zsírsavak elnyomják, de ha belekeverjük az olívaolajat a hummuszba, akkor ezek a zsírsavak leválnak a polifenolokról, tehát a keserű íz sokkal érezhetőbbé válik.
Próbáld ki ezeket a recepteket:
Köztudott, hogy a hummusz szuper egészséges, tápanyagban gazdag étel, amely viszonylag alacsony szénhidráttartalom ellenére is képes ellátni bennünket ásványi anyagokkal, például vassal. Továbbá egészséges adag rostot és növényi fehérjét tartalmaz.
Ahhoz azonban, hogy a hummusz egészséges legyen a hozzá felhasznált összetevőknek is annak kell lenniük. Egy korábbi felmérés szerint nagyon sok rossz minőségű olívaolaj található az áruházak polcain. Egyes márkák például olcsóbb növényi olajokkal és egyéb töltőanyagokkal hígíthatják termékeiket. Vagy egyszerűen extra szűzként címkézik fel az üvegeket, pedig nem azok. Természetesen ez nem minden olívaolaj-márkára igaz.
Mivel nem akarunk kirobbantani egy háborút az olívaolaj és a hummusz között, ezért szeretnénk megjegyezni, hogy az elkészült csicseriborsókrém tetejére mindenképpen érdemes egy kevés olajat csurgatnod díszítésként. Sőt, szórhatsz rá egy kis római köményt, szumák fűszert vagy pirospaprikát is.
Rengeteg izgalmas ízt találhatsz itt is: