Byblos és Jouri: hummusz és falafel csúcsra járatva
Két közel-keleti étterem, ahol adnak a dizájnra, az elegáns, de nem feszélyező miliőre, és remekel a konyha. Mindkét helyet Osama Kutaini nyitotta, az évtizedek óta Magyarországon élő szíriai születésű séf, aki luxusszállodák konyháit hátrahagyva ma már a saját éttermeit viszi. Osama a felejthető sarki kebabozók-falafelezők mezőnyében megmutatja, hogy a könnyed és közérthető közel-keleti ételek mennyivel finomabbak, ha ebben a minőségben készülnek. Az Astoriához közeli Byblos sikere után Mr. Kutaini bátran, a saját éttermétől pár lépésre nyitotta meg az új helyét. A Jouri marokkói színekben kínál hasonló ízeket, ugyanazon a színvonalon. Abszolút üde színfoltjai a budapesti vendégálátásnak.
Byblos Restaurant - Fine Lebanese & Levantine Cuisine
Budapest V. kerület, Semmelweis u. 1-3.
Jouri Restaurant Lebanese Cuisine & Blend of Marocco
Budapest V. kerület, Semmelweis u. 4.
Nomen est omen: Csicseri
A Csicseri Győrben robbantott, azután bevette Pestet is. Immár a Gozsdu Udvar Dob utcai oldalán és az Örs Vezér terén, az Árkádban is készülnek a csicseris finomságok azoknak, akik nem csak a „húst krumplival” vezérelv mentén hajlandók táplálkozni. A Csicseri egyébként a gazdag vegán és vegetariánus választék ellenére húsos hely is, a Chrunchy shawarma nevű tételben például a csirkehúst mangó, gránátalma cékla, koktélparadicsom és pirított hagyma is kíséri. Ebből is látható, hogy egy igazi zöldségmennyország, ahol a csicseriborsó is a mennybe megy. Számos formában falafelezhetünk, hummuszozhatunk itt a pitaszendvicstől a falafel-hummusz bowlon át a mediterrán salátáig. (Cikkünkben egy helynek számoltuk a Csicserit, mert egymást fedi a kínálat a három helyen.)
Budapest VII. kerület, Dob u. 16.
Budapest X. kerület, Örs vezér tere 25/a
Győr, Kisfaludy u. 31.
Sült karfiol és labneh kísérettel a Két Szerecsenben és a Fleischerben
A Két Szerecsent nem kell bemutatni, a pesti színháznegyed egyik legnyüzsgőbb találkozóhelye, ahol reggeltől éjszakába nyúlóan zajong a kávégép, csörögnek a tányérok, pukkannak a palackok. A néhány évvel ezelőtt nyitott Fleischer Restobart már inkább a vájtfülű (-nyelvű?) gourmet közönség jegyzi. Érdemes a személyes térképünkön tartani, mert a konyhája egyedi és jóízű, amolyan igazi világvárosi. A két helyet a Nagymező utcában egymással átellenben működtetik a – részben – közös tulajdonosok, és bár kétféle stílust képviselnek, a két étterem étlapján felbukkan a hummusz és a falafel is. A nagy forgalmat bonyolító, szélesebb kört megszólító Két Szerecsenben sült karfiollal kínálják a hummuszt a tapasok között, míg a gourmet konyhát vivő Fleischerben a falafelt málnás cékla és labneh, a közel-keleti joghurtszerű krémsajt kíséri. Naná, hogy nem a gyorsfalodák minőségében!
Budapest VI. kerület, Nagymező u. 14.
Budapest VI. kerület, Nagymező u. 7.
Béla: bár, étterem, lakás, arborétum, csipegető- és jóllakóhely
A Bartók Béla úti vendéglátóhelyek egyik legjobbja a Béla. Ivóhely, evőhely, ahol szuper kis gyerekjátszórész is van, és jó a konyha. Az étlap két térfélen is játszik, lehet csak csipegetnivalókat is kikérni a sörünk, borunk, koktélunk mellé, de ha belemelegednénk, a káposztás cvekedlitől az ossobuccóig masszívabb ételek közül is választhatunk. A barfoodok között találjuk a hummuszt, ami pirított csicseriborsóval és lepénnyel érkezik, és jó kapcsolatot ápol a mediterrán körözöttel, a zakuszkával és a mentás vegán (!) fetakrémmel is.
Béla. bár, étterem, lakás, arborétum
Budapest XI. kerület, Bartók Béla út 23.
Húsevőknek is jó szívvel ajánljuk: Tahina Bite
Bár a bulinegyed legközepén üzemel a Tahina, ez egy nem egy turistákra szakosodott tömeghely. Nem nyomulnak és reklámoznak úton-útfélen, hanem egyszerűen csak jót csinálnak konstans minőségben, és ennek híre is ment az erre fogékonyak körében. Jó ízűt ehetünk náluk szuperegészséges és kizárólag növényi alapanyagokból, hiányérzet nélkül. A jól fűszerezett, a zöldségeket kreatívan felhasználó fogások között alapvetés a hummusz és a falafel, és mint mondják, autentikus libanoni recept szerint készítik őket.
Budapest VII. kerület, Wesselényi utca 2.
Az Aperol Spritzed vagy Negronid mellé: Spíler Buda
A hummusz azokon a helyeken is tarol, amelyek nem elkötelezettek a közel-keleti konyhák irányában. Rengeteg helyen megtaláljuk az előételek között, különösen kedvelik az iszogatóhelyeken, ahol sokan csak falatoznak a poharazgatás mellett. A MOM Park-beli Spílerben is felbukkant, tavasszal aszalt paradicsomos hummuszt kínáltak rozmaringos lepénykenyérrel és lassan sült paradicsommal, most pedig avokádós hummuszt kérhetünk roppanósra sütött csicseriborsóval a tetején. A Spíler háza táján nem újdonság a hummusz, már évekkel ezelőtt kóstoltuk a Gozsduban található pesti Spílerben az avokádós változatot.
Budapest XII. kerület, Alkotás u. 53.
Szerző: Haranghy Orsi
Címlapkép: Fleischer Restobar
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ajánlóban nincs hiány nálunk: