8 hely Budapesten, ahol tökéletes hummuszt és falafelt kapunk

Kétségtelenül egyszerű étel a hummusz és a falafel egyaránt, mégis sok helyen készítenek vacak minőségűt. A két csicseriborsó-alapú étel a közel-keleti konyhák alapzöngéje: de hol kóstolhatunk nem bántóan savanykás vagy semmilyen ízű hummuszt, és hol sütnek belül puha és szaftos falafelt? 8 méltán szeretett hely következik!

Byblos és Jouri: hummusz és falafel csúcsra járatva

Két közel-keleti étterem, ahol adnak a dizájnra, az elegáns, de nem feszélyező miliőre, és remekel a konyha. Mindkét helyet Osama Kutaini nyitotta, az évtizedek óta Magyarországon élő szíriai születésű séf, aki luxusszállodák konyháit hátrahagyva ma már a saját éttermeit viszi. Osama a felejthető sarki kebabozók-falafelezők mezőnyében megmutatja, hogy a könnyed és közérthető közel-keleti ételek mennyivel finomabbak, ha ebben a minőségben készülnek. Az Astoriához közeli Byblos sikere után Mr. Kutaini bátran, a saját éttermétől pár lépésre nyitotta meg az új helyét. A Jouri marokkói színekben kínál hasonló ízeket, ugyanazon a színvonalon. Abszolút üde színfoltjai a budapesti vendégálátásnak.

Jouri / via

Byblos Restaurant - Fine Lebanese & Levantine Cuisine

Budapest V. kerület, Semmelweis u. 1-3.

Jouri Restaurant Lebanese Cuisine & Blend of Marocco

Budapest V. kerület, Semmelweis u. 4.

Nomen est omen: Csicseri

A Csicseri Győrben robbantott, azután bevette Pestet is. Immár a Gozsdu Udvar Dob utcai oldalán és az Örs Vezér terén, az Árkádban is készülnek a csicseris finomságok azoknak, akik nem csak a „húst krumplival” vezérelv mentén hajlandók táplálkozni. A Csicseri egyébként a gazdag vegán és vegetariánus választék ellenére húsos hely is, a Chrunchy shawarma nevű tételben például a csirkehúst mangó, gránátalma cékla, koktélparadicsom és pirított hagyma is kíséri. Ebből is látható, hogy egy igazi zöldségmennyország, ahol a csicseriborsó is a mennybe megy. Számos formában falafelezhetünk, hummuszozhatunk itt a pitaszendvicstől a falafel-hummusz bowlon át a mediterrán salátáig. (Cikkünkben egy helynek számoltuk a Csicserit, mert egymást fedi a kínálat a három helyen.)

Csicseri / via

Csicseri

Budapest VII. kerület, Dob u. 16.

Budapest X. kerület, Örs vezér tere 25/a

Győr, Kisfaludy u. 31.

Sült karfiol és labneh kísérettel a Két Szerecsenben és a Fleischerben

A Két Szerecsent nem kell bemutatni, a pesti színháznegyed egyik legnyüzsgőbb találkozóhelye, ahol reggeltől éjszakába nyúlóan zajong a kávégép, csörögnek a tányérok, pukkannak a palackok. A néhány évvel ezelőtt nyitott Fleischer Restobart már inkább a vájtfülű (-nyelvű?) gourmet közönség jegyzi. Érdemes a személyes térképünkön tartani, mert a konyhája egyedi és jóízű, amolyan igazi világvárosi. A két helyet a Nagymező utcában egymással átellenben működtetik a – részben – közös tulajdonosok, és bár kétféle stílust képviselnek, a két étterem étlapján felbukkan a hummusz és a falafel is. A nagy forgalmat bonyolító, szélesebb kört megszólító Két Szerecsenben sült karfiollal kínálják a hummuszt a tapasok között, míg a gourmet konyhát vivő Fleischerben a falafelt málnás cékla és labneh, a közel-keleti joghurtszerű krémsajt kíséri. Naná, hogy nem a gyorsfalodák minőségében!

Fleischer Restobar / via

Két Szerecsen Bisztró

Budapest VI. kerület, Nagymező u. 14.

Fleischer Restobar

Budapest VI. kerület, Nagymező u. 7.

Béla: bár, étterem, lakás, arborétum, csipegető- és jóllakóhely

A Bartók Béla úti vendéglátóhelyek egyik legjobbja a Béla. Ivóhely, evőhely, ahol szuper kis gyerekjátszórész is van, és jó a konyha. Az étlap két térfélen is játszik, lehet csak csipegetnivalókat is kikérni a sörünk, borunk, koktélunk mellé, de ha belemelegednénk, a káposztás cvekedlitől az ossobuccóig masszívabb ételek közül is választhatunk. A barfoodok között találjuk a hummuszt, ami pirított csicseriborsóval és lepénnyel érkezik, és jó kapcsolatot ápol a mediterrán körözöttel, a zakuszkával és a mentás vegán (!) fetakrémmel is.

Béla / via

Béla. bár, étterem, lakás, arborétum

Budapest XI. kerület, Bartók Béla út 23.

Húsevőknek is jó szívvel ajánljuk: Tahina Bite

Bár a bulinegyed legközepén üzemel a Tahina, ez egy nem egy turistákra szakosodott tömeghely. Nem nyomulnak és reklámoznak úton-útfélen, hanem egyszerűen csak jót csinálnak konstans minőségben, és ennek híre is ment az erre fogékonyak körében. Jó ízűt ehetünk náluk szuperegészséges és kizárólag növényi alapanyagokból, hiányérzet nélkül. A jól fűszerezett, a zöldségeket kreatívan felhasználó fogások között alapvetés a hummusz és a falafel, és mint mondják, autentikus libanoni recept szerint készítik őket.

Tahina Bite / via

Tahina Bite Vegan Food

Budapest VII. kerület, Wesselényi utca 2.

Az Aperol Spritzed vagy Negronid mellé: Spíler Buda

A hummusz azokon a helyeken is tarol, amelyek nem elkötelezettek a közel-keleti konyhák irányában. Rengeteg helyen megtaláljuk az előételek között, különösen kedvelik az iszogatóhelyeken, ahol sokan csak falatoznak a poharazgatás mellett. A MOM Park-beli Spílerben is felbukkant, tavasszal aszalt paradicsomos hummuszt kínáltak rozmaringos lepénykenyérrel és lassan sült paradicsommal, most pedig avokádós hummuszt kérhetünk roppanósra sütött csicseriborsóval a tetején. A Spíler háza táján nem újdonság a hummusz, már évekkel ezelőtt kóstoltuk a Gozsduban található pesti Spílerben az avokádós változatot.

Spíler Buda / via

Spíler Buda

Budapest XII. kerület, Alkotás u. 53.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Fleischer Restobar

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ajánlóban nincs hiány nálunk:

Címlapról ajánljuk

3 őszi kávérecept a nyugodt reggelekhez

Habár a nyár már véget ért, továbbra sem kell lemondanunk a teraszon kávézós, lassan készülődős, kényelmes reggelekről. Az ébredés utáni pillanatokat még szebbé varázsolhatja egy fűszeres cappuccino vagy egy őszi ízvilágú latte. Ehhez mutatunk most három receptet az ősz legtrendibb ízeiből, a Nespresso limitált kiadású Pumpkin Spice Cake és Maple Pecan kávékapszuláiból.

Hirdetés

Így készíts 1 olcsó töltelékből 3 házias, káposztás süteményt

A káposztát sokan lenézik, „szegények zöldségének” titulálják – mindezt teljesen jogtalanul. Mint oly’ sok más alapanyag esetében, a lila és fehér fejeknél is igaz, hogy meg kell tanulnunk őket helyesen elkészíteni ahhoz, hogy igazán megszerethessük őket. Ezt pedig érdemes olyan területen kezdeni, ami alapvetően szimpatikusabb: például a káposztás süteményeknél!

Lakos Benedek

További cikkek

11 omlós keksz az esti kuckózáshoz

A hideg idő beköszöntővel megszaporodhat az otthon töltött esték száma. Ilyenkor szívesen olvasunk vagy mozizunk, mely mellé tökéletes lesz egy finom keksz rágcsának.