8 hely Budapesten, ahol tökéletes hummuszt és falafelt kapunk

Kétségtelenül egyszerű étel a hummusz és a falafel egyaránt, mégis sok helyen készítenek vacak minőségűt. A két csicseriborsó-alapú étel a közel-keleti konyhák alapzöngéje: de hol kóstolhatunk nem bántóan savanykás vagy semmilyen ízű hummuszt, és hol sütnek belül puha és szaftos falafelt? 8 méltán szeretett hely következik!

Byblos és Jouri: hummusz és falafel csúcsra járatva

Két közel-keleti étterem, ahol adnak a dizájnra, az elegáns, de nem feszélyező miliőre, és remekel a konyha. Mindkét helyet Osama Kutaini nyitotta, az évtizedek óta Magyarországon élő szíriai születésű séf, aki luxusszállodák konyháit hátrahagyva ma már a saját éttermeit viszi. Osama a felejthető sarki kebabozók-falafelezők mezőnyében megmutatja, hogy a könnyed és közérthető közel-keleti ételek mennyivel finomabbak, ha ebben a minőségben készülnek. Az Astoriához közeli Byblos sikere után Mr. Kutaini bátran, a saját éttermétől pár lépésre nyitotta meg az új helyét. A Jouri marokkói színekben kínál hasonló ízeket, ugyanazon a színvonalon. Abszolút üde színfoltjai a budapesti vendégálátásnak.

Jouri / via

Byblos Restaurant - Fine Lebanese & Levantine Cuisine

Budapest V. kerület, Semmelweis u. 1-3.

Jouri Restaurant Lebanese Cuisine & Blend of Marocco

Budapest V. kerület, Semmelweis u. 4.

Nomen est omen: Csicseri

A Csicseri Győrben robbantott, azután bevette Pestet is. Immár a Gozsdu Udvar Dob utcai oldalán és az Örs Vezér terén, az Árkádban is készülnek a csicseris finomságok azoknak, akik nem csak a „húst krumplival” vezérelv mentén hajlandók táplálkozni. A Csicseri egyébként a gazdag vegán és vegetariánus választék ellenére húsos hely is, a Chrunchy shawarma nevű tételben például a csirkehúst mangó, gránátalma cékla, koktélparadicsom és pirított hagyma is kíséri. Ebből is látható, hogy egy igazi zöldségmennyország, ahol a csicseriborsó is a mennybe megy. Számos formában falafelezhetünk, hummuszozhatunk itt a pitaszendvicstől a falafel-hummusz bowlon át a mediterrán salátáig. (Cikkünkben egy helynek számoltuk a Csicserit, mert egymást fedi a kínálat a három helyen.)

Csicseri / via

Csicseri

Budapest VII. kerület, Dob u. 16.

Budapest X. kerület, Örs vezér tere 25/a

Győr, Kisfaludy u. 31.

Sült karfiol és labneh kísérettel a Két Szerecsenben és a Fleischerben

A Két Szerecsent nem kell bemutatni, a pesti színháznegyed egyik legnyüzsgőbb találkozóhelye, ahol reggeltől éjszakába nyúlóan zajong a kávégép, csörögnek a tányérok, pukkannak a palackok. A néhány évvel ezelőtt nyitott Fleischer Restobart már inkább a vájtfülű (-nyelvű?) gourmet közönség jegyzi. Érdemes a személyes térképünkön tartani, mert a konyhája egyedi és jóízű, amolyan igazi világvárosi. A két helyet a Nagymező utcában egymással átellenben működtetik a – részben – közös tulajdonosok, és bár kétféle stílust képviselnek, a két étterem étlapján felbukkan a hummusz és a falafel is. A nagy forgalmat bonyolító, szélesebb kört megszólító Két Szerecsenben sült karfiollal kínálják a hummuszt a tapasok között, míg a gourmet konyhát vivő Fleischerben a falafelt málnás cékla és labneh, a közel-keleti joghurtszerű krémsajt kíséri. Naná, hogy nem a gyorsfalodák minőségében!

Fleischer Restobar / via

Két Szerecsen Bisztró

Budapest VI. kerület, Nagymező u. 14.

Fleischer Restobar

Budapest VI. kerület, Nagymező u. 7.

Béla: bár, étterem, lakás, arborétum, csipegető- és jóllakóhely

A Bartók Béla úti vendéglátóhelyek egyik legjobbja a Béla. Ivóhely, evőhely, ahol szuper kis gyerekjátszórész is van, és jó a konyha. Az étlap két térfélen is játszik, lehet csak csipegetnivalókat is kikérni a sörünk, borunk, koktélunk mellé, de ha belemelegednénk, a káposztás cvekedlitől az ossobuccóig masszívabb ételek közül is választhatunk. A barfoodok között találjuk a hummuszt, ami pirított csicseriborsóval és lepénnyel érkezik, és jó kapcsolatot ápol a mediterrán körözöttel, a zakuszkával és a mentás vegán (!) fetakrémmel is.

Béla / via

Béla. bár, étterem, lakás, arborétum

Budapest XI. kerület, Bartók Béla út 23.

Húsevőknek is jó szívvel ajánljuk: Tahina Bite

Bár a bulinegyed legközepén üzemel a Tahina, ez egy nem egy turistákra szakosodott tömeghely. Nem nyomulnak és reklámoznak úton-útfélen, hanem egyszerűen csak jót csinálnak konstans minőségben, és ennek híre is ment az erre fogékonyak körében. Jó ízűt ehetünk náluk szuperegészséges és kizárólag növényi alapanyagokból, hiányérzet nélkül. A jól fűszerezett, a zöldségeket kreatívan felhasználó fogások között alapvetés a hummusz és a falafel, és mint mondják, autentikus libanoni recept szerint készítik őket.

Tahina Bite / via

Tahina Bite Vegan Food

Budapest VII. kerület, Wesselényi utca 2.

Az Aperol Spritzed vagy Negronid mellé: Spíler Buda

A hummusz azokon a helyeken is tarol, amelyek nem elkötelezettek a közel-keleti konyhák irányában. Rengeteg helyen megtaláljuk az előételek között, különösen kedvelik az iszogatóhelyeken, ahol sokan csak falatoznak a poharazgatás mellett. A MOM Park-beli Spílerben is felbukkant, tavasszal aszalt paradicsomos hummuszt kínáltak rozmaringos lepénykenyérrel és lassan sült paradicsommal, most pedig avokádós hummuszt kérhetünk roppanósra sütött csicseriborsóval a tetején. A Spíler háza táján nem újdonság a hummusz, már évekkel ezelőtt kóstoltuk a Gozsduban található pesti Spílerben az avokádós változatot.

Spíler Buda / via

Spíler Buda

Budapest XII. kerület, Alkotás u. 53.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Fleischer Restobar

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ajánlóban nincs hiány nálunk:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...