„Hulladékmentő” tippek, amelyekkel olcsóbb (is) lesz a húsvét

A hulladékmentés nem állhat meg, főleg mivel újabb ünnep, újabb konyhában töltött hosszú órák, napok állnak előttünk. Jobb eset, ha mindezt kreatívan és élvezettel éled meg, viszont idén is érdemes a legkevesebb felesleget hagynod, a legötletesebben felhasználni minden pluszt, rádmaradt hozzávalót, új életet lehelni egy-egy ételbe, megmenteni a maradékot.

Egyszóval törekedni kell a hulladékmentő megoldásokra, amelyeknek tényleg csak a fantázia szabhat határt. Óvjuk környezetünket, kíméljük a büdzsét, csak a szükséges hozzávalókat vásároljuk meg, semmiképp ne toljuk túl az ünnepi asztal tartalmát, mert a kevesebb most is több. Tudatos, hulladékmentő húsvéti ötleteink következnek, melyekből néhányba kár beavatni a családot. Fogalmuk sem lesz róla, hogy az isteni reggeli második esélyét éli meg éppen.

„Hulladékmentő” tippek, amelyekkel olcsóbb (is) lesz a húsvét

A készülődéshez

A legjobb, amit megtehetsz, hogy minimalizálod a csokoládék, édességek csomagolását, a műanyag zacskós opciók helyett kimérős drazsét/gumicukrot/nasit vásárolsz, amiket akár otthon saját magad csomagolhatsz kedves kis DIY üvegcsékbe, tasakokba.

A gyerekek is értékelni fogják, és kevesebbet szemeteltek majd.

Legjobb, ha a csokoládétúladagolás helyett inkább élményekkel lepitek meg őket, de azért néhány finomság beleférhet a kosárba, kincskeresésbe. A locsolókat váró tojásokat érdemes természetes színezővel festeni (például: lilahagyma héja, kurkuma, cékla, lilakáposzta, kávé, matcha, spirulina). Imádnivaló színek lesznek, és sokkal izgalmasabb a természetes festési folyamat.

Csokifészek

Pofonegyszerű, mókás és mennyei húsvéti édességet mutatunk, amit még csak sütni sem kell, így akár nagyobbacska gyerekekkel is neki lehet állni. És bár nem fukarkodik a recept a ...

Az ünnepi napokon

Ha kenyér, akkor kizárólag kovászosat vásárolj/készíts az ünnepre, hiszen gondosan tárolva több napig friss maradhat, nem szárad ki. Egy jó kovászos vekniből egyetlen morzsa sem marad majd.

A majonézes alapú salátákhoz, vagy például a régi iskolás kaszinótojáshoz is szükség van majonézre, amiből még mindig a házi a legjobb. Ha több tojásfehérje marad vissza, fagyasszuk csak le, 10 hónapig biztosan jól eláll a hibernációban. Belemehet a bundás kenyér/french toast tojásába a plusz 1-2 fehérje is, de, ha például nekiállnánk a Pavlovának, akkor is jól jön majd a plusz fehérje.

Finom, zsenge most a hónapos retek, amit jobb hűtőben tárolni. A zöldje így is sokszor elfáradt, de kár lenne kidobni, hiszen szuper pesto készíthető belőle, kis petrezselyemmel vagy bazsalikommal összekeverve. Sőt, akár répazöld is mehet hozzá!

A sonka főzővize is jól jöhet majd, amikor év közben lencsefőzeléket vagy sárgaborsót készítünk. Fagyasszuk le a füstös-sós esszenciát!

Ha hidegtálat is készítenénk, amiben fontos helyet kap a sonkatekercs, a hozzávaló felvágottat inkább kimérve, hentestől vásároljuk meg, minthogy 15 dekánként műanyag védőgázas csomagolásokat hajítsunk ki. A csemegepultos örömmel szel nekünk vékony, gusztusos felvágott szeleteket.

Ha van rá mód, a tormát frissen, zöldségként szerezzük be, ne feldolgozva. Egészen új dimenziók nyílnak meg, ha így készítjük például a majonézes variációt — kicsit csípősebb, ízesebb lesz, kedvünkre fűszerezhetjük, és amennyiben nem fogy el, a hidegtál díszítéséhez is használhatjuk.

Reteklevélpesztó

Nagy pazarlás, ha a friss retek levelét otthagyjuk a piacon. Ebből a zöldből is számos finomság készülhet (például krémleves, pesto vagy mártás), ezért használjuk ki a retekszezont, ...

Sírásmentes ecetes tormakrém

A tormareszelésnél gyűlöletesebb és kínzóbb konyhai művelet szerintem nem nagyon létezik. Én nem is reszeltem, hanem robotgéppel aprítottam össze. Az eredmény: nincs sírás, nincs ...

Az ünnep végeztével

Pillanatok alatt kedd lesz, az élet nem áll meg, a hűtő viszont sokszor még húsvéti csemegékkel van tele. Ha már unásig reggeliztétek-vacsoráztátok magatokat a hideg összeállításokkal, de maradt még sonka, zöldség, kalács is, akkor eljött a kreatív maradékmentés ideje.

A francia quiche lepények igazi aduászok, hiszen tojás, mindenféle zöldség, sonkakockák is mehetnek bele. Minél több komponensből áll, annál jobb. Hogy megtörjük a húsvéti ízesítések keddre már egyhangúvá vált sorát, a quiche áthajolhat egy mediterránabb világba, ha friss kakukkfűvel, rozmaringgal turbózzuk, melyeket érdemes a legjobb formájukban felhasználni: frissen, a maradék sonka lepirításakor a zsiradékhoz adva, hogy jobban érvényesüljenek.

A megmaradt torma melegszendvicsek krémjeként is szuper, plusz pikantériát ad hozzájuk.

Ha esetleg megmaradt a sütött/vásárolt kalács (ez lehet, hogy elég téves gondolat), otthon neki is állhatunk a french toast készítésének, kaláccsal tényleg bombasztikus, sokkal élvezetesebb, mint kenyérrel készítve. A tojásos bundamasszába mehetnek a fel nem használt tojások, csokoládéöntetként pedig nyugodtan szedjük össze a lakásban árválkodó, kibontott, de el nem fogyasztott csokinyulakat. Kis vajjal, (ha kéznél van egy löttyintésnyi rummal) melegítsük össze a csokikat. A nyuszikat valószínűleg soha, senki nem enné már meg, ehhez az édességhez viszont bőven elfér, ha például banánnal, eperrel, tejszínhabbal tálaljuk.

Maradékmentő quiche húsvétra

Szerintem nem csak nálunk maradt meg sok finomság húsvét után. Hogy semmi ne vesszen kárba, összedobtunk egy nagyszerű sós pitét, amit szinte bármely napszakban fogyaszthatunk: reggelire, ...

Karamellás-banános french toast

A french toast, más néven édes bundás kenyér egy nagyon egyszerű, laktató édesség, amelyet reggeliként szokás fogyasztani, de egy könnyű leves után akár főételként is megállja a ...

Húsvéti croque madame

Imádjuk a melegszendvicseket, így a croque madame-nak is óriási rajongói vagyunk. Most azonban csavartunk egyet a klasszikus recepten, és hagyományos húsvéti alapanyagokból készítettük ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Okos húsvéti ötletek mindenkinek, minden alkalomra:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...