Híres ételek az irodalom világából - ezektől biztosan megkordul a gyomrod

Ínyenc legyen a talpán, aki Krúdyt olvasva nem kíván rá egy békebeli marhasültre, vagy aki meg tudja állni, hogy Jókai ételleírásainak végén ne látogassa meg a konyhát... (x)

Persze nemcsak az olvasottak, hanem egy-egy író is kreatívan hathat a konyha szerelmeseire – Gundel Jánost például korának legnagyobb írója inspirálta az egyik legnépszerűbb leves megalkotására.

„De szeretnék gazdag lenni, egyszer libasültet enni" – írta a 11 éves József Attila egyik első versében. Bár a fiatal költőpalánta élete első éveiben aligha kóstolhatott libasültet vagy kuglert (mai nevén mignont), hiszen gyermekkora híresen nyomorúságos volt. És bár ezen a versen kívül nincs olyan műve, amely az étkezéssel foglalkozik, a magyar,- és világirodalmi alakok közül szép számmal akadtak olyanok, akik szerettek hódolni a kulináris örömöknek, sőt nemegyszer meg is örökítették műveikben az étkezés szépségét vagy egy-egy fogás ízét.

1. A palócleves igazi magyar specialitás

Nemcsak azért, mert a magyar gasztronómia egyik csúcsának kikiáltott pörkölt az alapja, hanem, mert az egyik leghíresebb magyar szakács, Gundel János kreálta. Nem másnak, mint a „nagy palócnak”, Mikszáth Kálmánnak. Mi több, olyan ételről beszélünk, amelynek – a magyar gasztronómiában egyébként kevéssé jellemző módon – a születési idejét is ismerjük. Az eset pontosan 1892-ben esett, egy téli estén. A kulináris élvezeteknek előszeretettel hódoló Mikszáth elé ugyanis ekkor tálalták fel először a tiszteletére palócnak keresztelt, ürühúsból, krumpliból, zöldbabból és krémes tejfölből készült levest.

Palócleves 2.

Hát eljött a magyar konyha napja a kollégiumban...a levest én kaptam. Gondoltam, kicsit kreatívabb leszek annál, hogy gulyáslevest készítsek, a "magyaros" ízek azonban kötelezőek voltak, ...

Tudtad?

Az akció időtartama: 2017. november 1-30.

Rendelj most a lira.hu webáruháztól 2000 Ft felett, és könyveidet az MPL ingyenesen kiszállítja!Több mint 3000 átvételi pont közül választhatsz!

2. Századfordulós ebéd és uzsonna

Kosztolányi regényeiben az étkezés kiemelt szerepet kap – a századfordulós polgári étkezési szokásokkal is megismerkedhet, aki megajándékozza magát azzal az örömmel, amit művei jelentenek. Az Édes Anna uzsonnajelenetében súlyos társadalmi kérdések, két ellentétes világ véleménye jelenik meg az asztalnál, a húszas évek budapesti nagypolgárjainak délutáni falatozásához piskóta, bor, szivar és cselédekről szóló pletyka is jár. A gyilkosság előtti fogadás, a felszolgált ételek jól bemutatják, mire kellett készülnie akkoriban egy háziasszonynak, ha a ház urát előléptették. A Pacsirta vendéglői jelenetéből megtudhatjuk, hogy a századfordulós vidéki városban a nyugalmazott tisztviselő milyen pazar ebédet fogyaszthatott – ki ne enné végig a bográcsgulyás, borjúszegy, vaníliás metélt menüsort? Az Aranysárkányból pedig kiderül, hogy a kamaszok száz éve is elviselhetetlenek voltak, és rendes ebéd helyett nassoltak – hol szentjánoskenyér-magot, hol pattogatott kukoricát.

Mandulás piskóta málnával

Ezt a receptet a Fenséges desszertek című könyvben találtam. Ez a süti nem a hagyományos piskóta, mert vaj is van benne, illetve a liszt helyett mandulát kell használni.

Gulyásleves 1.

Ritkán készítek gulyáslevest, egyrészt mert a család nagy része nem lelkesedik érte, másrészt elég hosszadalmas procedúra. Viszont a mostani gulyásleves olyan jól sikerült, hogy ...

Töltött borjúszegy

Ajánlom azoknak, akik nem szeretik a bárányhúst. A húsvéti töltött bárány helyett is megfelel. Krumplisalátával szoktam tálalni. Melegen, hidegen egyaránt fogyasztható.

Vajas popcorn

Már nagyobb élelmiszerboltokban, natúra boltokban is lehet kapni pattogatni való kukoricát. Mindig kéznél van, és tudom mivel-miből készült! Pláne, ha bio kukoricát sikerül ...

3. A LAKOMA szakirodalma

A világirodalom nagyjai is kedvelték a főzést és a nagy lakomákat. Hiszen ki ne szeretné halálra enni magát, miközben a szerelem természetéről és a fiatal fiúk előnyeiről társalog leples ógörög urakkal? Platón A lakoma című művében voltaképpen többszörösen is keretbe foglalt párbeszédes történet bomlik ki az olvasó előtt a nevezetes ünnepi lakomáról, amelyet Szókratész és tanítványai tartottak abból az alkalomból, hogy egyikük, a költő Agathón i. e. 416-ban megnyerte a hellén tragédiaköltők Dionüszosznak, a bor istenének hagyományos ünnepéhez kapcsolt versenyét.Szókratész persze megint kötekedik, de az alkohol segíthet ezt feldolgozni. Játékos kérdezz-felelek avagy receptek egy csipetnyi Erósszal.

A lakoma (szünposzion, azaz együttivás), ahogy Anselm Feuerbach képzelte.

4. Pezsgő, osztriga, szökőkutak, és az Amerikai Álom!

Jay Gatsby, a tragikus sorsú, titokzatos milliomos az ő dionüszoszi bulijairól volt ismert, ahol fű, fa és virág felbukkant, rojtokban és hosszú gyöngysorokkal a nyaka körül, hogy reggelig ropja a Charlestont.A nagy Gatsby (The Great Gatsby) F. Scott Fitzgerald amerikai író 1925-ben megjelent regényeaz 1920-as évek Amerikájának felszínesen csillogó világába vezeti az olvasót, aholGatsby a New York-i Long Islanden, öböl parti kastélyában lakik és fényűző kerti mulatságokat ad kellő mennyiségű itallal és lélegzetelállító ételkölteményekkel.

5. A békebeli zsírsercegés

A legnagyobb gourmand címet akkor is a Krúdy által megalkotott hedonista hajós kapná, ha Huszárik Zoltán epikus filmjelenetét nem ismerné.Az utazó, nőcsábász és igazi ínyenc Szindbád történetét öt könyvön keresztül kísérhetjük figyelemmel – az ételleírásoknak se szeri, se száma, de ha valaki végigolvassa az egész történetet a Szindbád utazásai és ifjúsága című első könyvtől a Purgatóriumig, az utolsóig, akkor tökéletes képet kap többek között arról is, hogy milyen volt egy tisztességes, ínyenc étkezés a magyar irodalom egyik legnagyobb ínyence szerint.

Rendelj a lira.hu webáruháztól most, és az MPL ingyen szállítja!Az akció időtartama: 2017. november 1-30.Részletekért kattints ide!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...