Hozd előre a nyarat!

Újabb kedvenc a Dobd össze! rovatban! Ha eddig csak török gyorsétkezdékben kóstoltad a muszakát, meg fogsz lepődni, mennyi lehetőséget rejt ez a balkáni finomság. Elő a padlizsánokkal!

Muszaka 2.

Ilyenkor nyár vége felé már erősen vágyódom Görögországba. Mivel idén sem fogunk tudni eljutni oda, mindenféle pótdolgokkal próbálom felidézni a hangulatot... A muszaka egyike az ...

A muszakát leginkább a nyárhoz, a szaftos, lédús szabadföldi paradicsomok és a napérlelte padlizsánokhoz kötjük. Most viszont – dacolva az időjárással – úgy döntöttünk, hivatalosan is tavaszt hirdetünk és előrébb hozzuk a július és augusztus ízeit: a Balkán és a Közel-Kelet egyik kedvenc, de minden kultúrában máshogyan készített rakott ételéhez, a muszakához csinálunk kedvet!A legtöbb országban padlizsán az alapja, kivételek ez alól a szerbek és a bolgárok, náluk általában burgonya adja az étel gerincét. A muszaka szó egyébként görög eredetű és a legnépszerűbb elkészítési módja is tőlük származik.

Így készül: erős-savanyú leves >>

Moussaka Évi néni konyhájából

Gyönyörű, zsenge padlizsánt kaptam az üzletben jó áron. A hűtőbe pedig ott figyelt 45 dkg-nyi marha hátszín, amit nem tudtam mire használjak el. Itt kellett rájönnöm, milyen egyszerű ...

Moussaka pulykahússal

Sokszor és sokféleképp próbáltuk már a moussaka-t, de eddig ez a recept vált be a legjobban. Nagyon szeretjük. Igaz, már nincs padlizsánszezon, de a hétvégén igen szép darabokat ...

Muszaka 3. - padlizsános

Kínáljunk hozzá natúr joghurtot vagy uborkás joghurtot, mivel elég fűszeres. A padlizsánokat sütőben, kis olajjal is megsüthetjük, így egészségesebb. Kb. 25 perc alatt 180 fokon ...

Majdnem muszaka vegetáriánusoknak

A közkedvelt Görög rakott padlizsán ételt gondoltam, nem hagyhatom ki a vegán étrendből, így a húst lecserélve elkészítettem a vegán verziót. Majdnem Muszaka. :D

Számolhatunk két közepes méretű padlizsánnal: igen-igen, csöppet sem gázolunk a lila növény szezonjában, így egészen biztosan csak fólia alól származhat a termés, aki nagyon ódzkodik az így termesztett zöldségtől, az nagyobb üzletekben hozzájuthat biogazdálkodásból származó egyedekhez is. Sokan előfőzik a muszaka hozzávalóit, mielőtt egy tálban rétegeznék őket nos, mi ezt nem javasoljuk, helyette inkább kevés olívaolajon pirítsuk le a padlizsánkockákat, majd szűrőlapáttal helyezzük őket egy tányérra és pirítsuk meg ugyanazon zsiradékon a darált húst is. Tél végén csak paradicsomkonzervet tudunk használni, így nem nehéz a dolgunk: egy réteg padlizsán, a hús, majd erre jöhet a paradicsom, hogy mindezt aztán tetézzük egy előzetesen megfőzött besamelmártással. Van, aki a tetejére sajtot is tesz, mások szerint ez nem autentikus mindenesetre hallgassunk a saját és a vendégek (család) ízlésére.

6 egytálétel, amit imádni fogsz >>

Muszaka 2.

Ilyenkor nyár vége felé már erősen vágyódom Görögországba. Mivel idén sem fogunk tudni eljutni oda, mindenféle pótdolgokkal próbálom felidézni a hangulatot... A muszaka egyike az ...

Az ördög most is a részletekben bujkál: a jól elkészített muszaka lelke persze a zöldségekben is rejlik, de a jól eltalált fűszerezéssel egészen új ízeket nyerhetünk. Bármilyen furának is tűnhet először: késhegynyi fahéj, némi szegfűszeg és az örök adu ász, frissen őrölt fekete bors hármasa már valószínűtlenül finom, isteni, keleties ízvilággal dobja meg a rakott padlizsánunkat, nem érdemes ezt a lépést megspórolni! Vegetáriánusok persze simán mellőzhetik belőle a húst, anélkül is függőséget okoz; aztán rögvest itt is a nyár, amikor a zöldségesstandokon hegyekben állnak a muszaka alapanyagai!

A Dobd össze! rovatban további szuper ötleteket találhatsz! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...