A hosszú élet 9 titka - legalábbis e szerint a 101 éves olasz úr szerint

Valószínűleg tuti biztos "hosszúélet-recept" nem létezik, de mindig érdekes megismerni azok életét, akik magas életkort élnek meg egészségben, szellemi frissességben.

Dan Buettner, amerikai felfedező munkásságát kizárólag a hosszú élet titkainak kutatására fókuszálja. E cél érdekében számos utazást tett a világ különböző tájékain, de egy idő után kutatásait már csak az ún. "kék zónákra" (blue zones) összpontosította. Ezek a kék zónák a Föld azon területei, ahol a legnagyobb a hosszú életet (egészségben) leélők, a 100 éven felüli élettartamot megélők koncentrációja. Kék zónáink a Földön: Ikária-szigete (Görögország), Szardínia szigete, Okinawa Japánban, a Nicoya-félsziget Costa Ricában és Loma Linda Kaliforniában.

Dan Buettner ezúttal azonban nem a fenti zónákból jelentkezett be közösségi oldalán, hanem Szicíliából, ahol is megismerkedett a 101 éves Nicolo Quaglianaval (balra Buettner, jobbra Quagliana úr).

Az amerikai kutató éppen azért jár Sziciliában, hogy feltérképezze, ezen a szigeten is van-e vajon "kék zóna". E kutatása közben találkozott a 101 éves Nicoloval, aki Buettner bevallása szerint az eddigi legfiatalosabb 100+ éves ember, akivel valaha találkozott (pedig több, mint 300 ilyen idős emberhez volt már szerencséje). Nicolo famerként és juhászként élte életét, 5 gyermeke született, felesége 20 éve halt meg.

Signore Quagliana és Isnello - a szicíliai város, ahol él

Buettner természetese kíváncsi volt Quagliana úr "titkára", azazhogy milyen életmód mellett sikerült ilyen szép kort megélnie. Az amerikai kutató az alábbi 9 kérdést tette fel a szellemileg rendkívül friss úrnak, és az alábbi válaszokat kapta:

1. Jó-e nekünk, ha tésztát eszünk?

"Szinte minden nap tésztát eszem fokhagymával és olívaolajjal."

2. Jó-e nekünk, ha húst eszünk?

"Régen nem engedhettem meg magamnak, hogy húst egyek, és amikor már megtehettem volna, már nem bírt vele az emésztésem."

3. Jó-e nekünk, ha halat eszünk?

"A mi falunkban nem ettünk halat, 25 évesen kóstoltam először, de nem ízlett."

4. Miket eszik a mindennapokban?

"Pirított fava (~ló) babot, kenyeret, fügét és mindenféle zöld növényeket."

5. Mi a kedvenc étele?

"Utolsó vacsorámként biztosan zöldbabot kérnék."

6. Fogyaszt-e bort?

"Minden nap megiszom az ebéd mellé egy pohár vörösbort."

7. Mi a hosszú élet titka?

"Járj templomba és higgy Istenben!"

8. Van-e társasága?

"A feleségem halála után 98 éves koromig egyedül éltem, azóta felváltva élek a gyerekeimnél."

9. Megbánt-e valaha valamit?

"Semmit. Ha újrakezdeném, mindent ugyanígy csinálnék."

Vajon a fentiek tényleg elegendőek lennének a hosszú élethez?

Én egy kicsit szkeptikus vagyok ezügyben, de az biztos, hogy sem Signore Quagliana, sem kortársai nem a TV előtt punnyadva, feldolgozott élelmiszereket csipegetve, a rohanó városi életmód bugyraiba veszve töltötték el életüket.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek!:

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...