A hosszú élet 12 titka

Egy amerikai felfedező bejárta a világot a hosszú élet titkait kutatva, meglátogatta azokat a népcsoportokat, ahol gyakori a matuzsálemi kor megélése. Olvassátok tanácsait!

Mindenit érdekel, mindenki kutatja, mi a hosszú élet titka. A matuzsálemi kort megélő emberek tanácsai között olvashatjuk a megfelelő étkezést, a káros szenvedélyek kerülését, a sok alvást, a pozitív életszemléletet, a csokoládéfogyasztást, az aktív életmódot.

Vannak olyan kutatók, akik a munkásságukat kizárólag a hosszú élet titkainak kutatására fókuszálják. Közéjük tartozik Dan Buettner, amerikai felfedező, a hosszú élet kutatója, szakértője is.

Buettner különleges projektként számos utazást tett a világ különböző tájékain, utazásai során online közvetítve iskolák számára az eseményeket, eredményeket, tapasztalatokat. Ezen utazásai során keltette fel érdeklődését a hosszú élet titkainak felfedezése, egy idő után kutatásait már csak az ún. "kék zónákra" (blue zones) összpontosította. Ezek a kék zónák a Föld azon területei, ahol a legnagyobb a hosszú életet (egészségben) leélők, a 100 éven felüli élettartamot megélők koncentrációja. Kék zónáink a Földön: Ikária-szigete, Görögország, Szardínia szigete, Okinawa Japánban, Nicoya-félsziget Costa Ricában és Loma Linda Kaliforniában.

Buettner eredményeiről könyvet is adott ki, "Blue Zones Solutions" címmel, lássuk, melyek a hosszú élet titkai (Dan Buettner szerint):

1. Igyunk kávét!

A kávé magas antioxidánstartalma segít az öregedési folyamatok lassításában.

Olvastad már?

4 ütős érv a kávéfogyasztás mellett

2. Felejtsük el a gyümölcsleveket!

A gyümölcslevekkel Buettner szerint a magas glikémiás-index a probléma, szerinte inkább fogyasszuk magát a gyümölcsöt vagy a zöldséget. Ezzel részben egyet tudok érteni, bár teljesen nem tiltanám ki a friss gyümölcs- és zöldségleveket az étrendből.

Olvastad már?

Tudj meg többet a glikémiás-indexről!

3. Felejtsük el a fehérjepor-italokat is!

Ez is csak egy újabb divat, indokolatlanul, az egészség vagy a fogyás jegyében fehérjeporokat inni. Felesleges.

Olvastad már?

Fehérjeturmix a fogyás szolgálatában

4. Sétáljunk sokat!

Szálljunk ki az autóból, gyalogoljunk, sétáljunk hosszan hétvégenként a természetben. Ez vállalható, nem?

Olvastad már?

Maradj aktív egész nap!

5. Igyunk vörösbort!

Persze csak mértékkel! A vörösborban található ún. rezveratrol vegyület szívvédő hatású, de emiatt nem kell átesni a ló másik oldalára.

Olvastad már?

Ne köpd ki a szőlő héját!

6. Mozogjunk ésszel!

Nem kell fejest ugrani a testépítő programokba - jöhet a bringázás, a jóga, a görkori és persze a séta.

Olvastad már?

A tuti zsírégetés titkai

7. Vegetáriánusok előnyben!

A hosszú életet leélő népek étrendje is igazolja, hogy a zöldségeknek és a gyümölcsöknek tényleg kiemelkedő szerepük van egészségünk megőrzésében. Ne felejtsétek, napi fél kg zöldség vagy gyümölcs legalább legyen a menüben!

Olvastad már?

Megvan a boldogság receptje!

8. Óvatosan a vajjal!

Erre igazi indoklást nem kapunk, Buettner szerint hetente 1-2-szer lehet vajat illetve egyéb állati eredetű zsiradékot fogyasztani, de szerinte nem ismerjük a biztonságos vaj- és zsírfogyasztási mennyiséget. Jelentsen ez bármit is. Mindenesetre ő az olívaolaj fogyasztását javasolja. Én meg a változatosságot és a mértékletességet javaslom.

9. Hús és hal csak mértékkel

Buettner tapasztalatai szerint a hosszú életet megélők csak ritkán fogyasztanak húst és halat.

10. Tartsuk magunkat távol a tehéntejtől!

Buettner szerint a tehéntej vagy abból készült termékek jellemzően nem szerepelnek a hosszú életűek menüjében. Ezt Szardínia esetében a sajtok tekintetében mindenképpen fenntartásokkal kezelem, bár sajnos még nem jártam ott. De ami késik, nem múlik!

11. Együnk bátran kenyeret, különösen frissen sülve!

Én magam sem tartozom a kenyérellenzők közé, mind az egészséges, kiegyensúlyozott, mind a testsúlycsökkentő étrendbe beilleszthetőek. Buettner szerint azonban a frissen sült kenyér csökkenti a vele fogyasztott étel glikémiás terhelését - ennek az állításnak az élettani indoklását azért még várnám Mr. Buettnertől.

12. Együnk jó társaságban!

Naná. Ez mindig jó. De ha egyedül vagyunk, akkor is együnk jól!

via The New York Times

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...