Ha nem bírod a hosszú edzéseket, ez a tipp neked szól

Sokszor hallhatjuk, hogy nem is az a lényeg, mennyit edzünk, inkább az, hogy mennyire hatásosan csináljuk. Nos, a legújabb sportőrület azoknak szól, akik szeretnének rövidebb időráfordítással látványos eredményeket elérni.

Daniel Moore, a Torontói Egyetem izomfiziológiai docense állt elő az úgynevezett „activity snacks” ötletével, amelyről egy tanulmányt is közzétett a Journal of Applied Physiology felületén. Ennek alaptétele az, hogy az evés után végzett mozgás – legyen az egy gyors séta vagy néhány guggolás – segíthet az izomtömeg megtartásában.

Ha nem bírod a hosszú edzéseket, ez a tipp neked szól

Az „activity snacks” tehát egy rövid gyakorlatsorra utal, amit evés után végzünk.

Moore szerint ez a módszer segít az izomtömeg megtartásában, fejlesztésében és minőségének javításában. Ha ugyanis étkezés után használjuk azt, a testünk képes több aminosavat felhasználni az elfogyasztott ételekből. Gondoljunk csak bele: amikor fehérjéket fogyasztunk, azokat a szervezetünk aminosavakra bontja le, amelyek pedig javítják az izmok minőségét és serkentik azok növekedését.

Az anyagcsere egészségének és az izmaink minőségének az a legjobb, ha megelőzzük az étkezések utáni elkényelmesedést

– összegez Moore, aki arra is kitér, hogy ideális esetben az étkezés utáni rövid etapok kiegészítik a már meglévő edzéseinket.

Ezek kéz a kézben járnak egymással. A már meglévő edzésterv követése a legfontosabb, de ha az egyes napokon nem fér bele, akkor ez a legjobb dolog, amivel próbálkozhatunk.

Különösen jól beválhat ez azoknál, akik nem élnek különösebben aktív életet, és emiatt az izomzatuk kevésbé fejlett és egészséges. Ők általában nehezebben bírják a hosszabb edzéseket – vagy akár csak a sétát –, de egy-egy rövid „activity snacket” ők is beiktathatnak. Ezzel pedig hosszú távon megerősödhetnek, és képesek lehetnek nagyobb erőbefektetést igénylő edzések elvégzésére is.

Forrásunk volt.

Szerző: Szabó Anna


Még több mozgással kapcsolatos cikkünk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...