Ennyi pénzt kell vinnünk, ha Horvátországban mennénk boltba vagy étterembe

A horvátországi környezet és árak már jóval inkább európaiak, mint sem balkániak, a gyengülő forint és az infláció miatt pedig a magyar turistáknak még ennél is mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk. Nézzük, mennyire mélyen.

Horvátországban 2023. január 1-jén bevezetik az eurót, szóval végképp búcsút inthetünk a gazdasági helyzet miatt amúgy sem túl mérsékelt áraknak. A Pénzcentrum utánajárt, mennyi költőpénzt érdemes vinnünk az éttermekbe és az élelmiszerboltokba, ha a magyarok kedvenc tengerparti úti céljára utaznánk.

Az árak itt is igen magasak idén

Nemcsak minket sújt az infláció hatása, természetesen (és sajnos) horvát barátainknál is durva a helyzet: itt az áremelkedés 2022. áprilisában például 9,4% volt. Ehhez hozzájárul a gyenge forint, ami miatt más horvátországi árakkal találkozhatunk, mint az előző években.

A VG cikke szerint átlagosan 30 százalékkal kerül többe egy horvátországi nyaralás az idén, mint a járvány előtt.

Egy kint élő magyar vállalkozóval, Molnár Ferenccel zajlott beszélgetés során kiderült, hogy bár 3 évvel ezelőtt éttermet nyitott Horvátországban, Vir szigetén, a covid miatt igencsak nehéz helyzetbe került. A tavalyi évhez képest átlagosan 25-30 százalékkal nőttek az árak arrafele, de pár termék esetében, mint például az olaj, a sajtok és a szárnyas húsok, van hogy akár meg is duplázódtak.

Ők összesen 20 százalékot emeltek a tavalyi árakhoz képest, és egyelőre csak kiszállításra dolgoznak.

Lássuk, milyen árakat találhatunk, ha nyaralni indulunk:

Ételek

  • a Sidro tálak 50 kunába kerülnek, ami 2650 forint
  • spagetti 69 kuna - 3660 forint
  • cézár saláta 79 kuna - 4180 forint
  • hamburger 59-109 kunáig - 3130 - 5780 forint
  • csevap 79 kuna - 4190 forint
  • rákos rizottó 99 kuna - 5250 forint
  • Pizza 65-89 kuna - 3445-4720 forint
  • döner kebab 38 kuna 2000 forint
  • hot dog 18 kuna - 950 forint
  • szendvics 20 kuna - 1060 forint
  • fagyi 12 kuna/gombóc (630 forint)
  • normális étteremben 2 főre 200-250 kuna 1-1 főétel + 1-1 üdítő (10 600- 13 250 forint)

Margherita pizza

Paradicsomszósz, mozzarella és bazsalikom - ez a szentháromság a Pizza Margherita, az olaszok pizzáinak egyik legalapvetőbbike.

Hamisítatlan csevapcsicsa

A csevapcsicsa a balkáni fasírt, amit úton-útfélen, kis túlzással mindenhol megtalálunk a térség étlapjain. Ezeknél az országoknál nem telhet el úgy ünnep, hogy ne kerüljön belőle ...

Italok

  • kávé 12-17 kuna - 630 - 900 forint
  • 2,5 dl-es üdítő 19 kuna - 1000 forint
  • 2 dl bor 14-25 kuna - 750-1325 forint
  • helyi röviditalok 3 cl – 15-21 kuna - 800-1110 forint
  • import röviditalok 21-27 kuna - 1110-1430 forint
  • koktélok 45 kuna - 2390 forint

Lássuk, mi a helyzet a boltokban, ha bevásárolnánk:

Zöldség-gyümölcs

  • hagyma 8 kuna - 420 forint
  • krumpli 2,5 kg 22,99 kuna - 1220 forint
  • saláta 1 fej- 6,49 kuna - 345 forint
  • répa kg – 6,99 kuna - 370 forint
  • paprika 9,99 kuna (akciós) - 530 forint
  • paradicsom kg 12,99 kuna - 690 forint
  • barack (akciós) 9,99 kuna - 530 forint
  • dinnye kg 2,99 kuna - 160 forint

Lacikrumpli újratöltve

A Lacikrumpli egy igazán komfortos, családbarát, sütőben sült egytálétel, ami a maga egyszerű módján sokak nagy kedvence. Laktató, gazdag, viszonylag olcsó, és egészen hagyományos, ...

Sokhagyma-krémleves

Készüljetek, mert itt a hagymanirvána! Viszonylag ritkán szoktunk hagymakrémlevest főzni, pedig az egyik legfinomabb levesféle, ha jó minőségű alapanyagokból készítjük el. Most ...

Alapélelmiszerek

  • ásványvíz 0,5l 6,99 kuna 370 forint
  • margarin 15,99- 17,99 kuna - 850-955 forint
  • étolaj 1l – 19,99 kuna - 1060 forint
  • tej l – 9,99 kuna - 530 forint
  • sajtok 20 dkg szeletelt– 9,99 – 23,99 kuna - 530-1270 forint

+  üzemanyag 13-15 kuna/liter (690-795 forint)

Ti mentek idén nyaralni Horvátországba?


Még több aktualitás:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...