Nem mennénk bele a Balaton vs. Horvátország fejtegetésbe, de még mindig déli szomszédainkhoz érkezni a legegyszerűbb, ha tengerre vágyunk. Mindegy, hogy az Isztriát, a Kvarner-öbölt vagy a Zadar-régiót választjuk, csodás partok, kristály víz és persze mennyei tengeri és grill ételek várnak. Térképezzük fel Zadart, merre érdemes ebédelni vagy vacsorázni menni?
Restaurant Niko
A Niko egy legenda, ha egy tősgyökeres zadari lakost kérdezünk a város legikonikusabb étterméről, akkor ezt fogja rávágni.
Szerencsére nemcsak a hírneve a kecsegtető, hanem a minősége is: már 60 éve egy család igazgatja az étterem és a hozzá tartozó hotel útjait. Pavinék egy elegánsabb műfajt képviselnek a Nikóval, ami kifejezetten halakra és tengeri finomságokra specializálódott. A legfrissebb herkentyűket kapjuk majd, emlékezetes verzióban. Akár polipot, rákot, homárt, durbincsot rendelünk, mindenképp garantált az élmény. Igazi mediterrán konyha, értő vendéglátás!
Restaurant Tinel
Nincs is hangulatosabb egy balzsamos nyári estén, mint a lábak koptatta, csúszós kövekkel rakott mediterrán utcákon sétálni, majd egy szimpatikus étteremben helyet foglalni, megkoronázva a napot. A sok úszás, napozás, felfedezés után a Tinelben garantáltan jó helyünk lesz. Mindig hangos és pörgős az élet a teraszon, ahol egymás után érkeznek a halas és húsos tálak. Igaz, náluk is a tengeri ételekből a legcélszerűbb választani, de a dalmát konyha számos remeke elérhető.
Az adagok nagyok, a tálalás rusztikus, igazi közönségkedvenc a hely.
Taraca Grill Restaurant
Ha igazán menő és kellemes atmoszférájú teraszra vágyunk, akkor a Taraca tengerre néző, csupa fehér, olívafákkal tűzdelt udvara legyen a befutó! Jó ide elvonulni, kicsit a természethez közelebb lenni és enni-inni. Alapvetés, hogy nagyon jól bánnak a halakkal, de húsokban és pizzában is kiemelkedő a Taraca konyhája. Az ízekkel nem szerénykednek, abszolút érezhető, hogy nem az angol turisták rizs-csirke és további natúrabb vonalát erősítik, hanem a dalmát-mediterrán konyha erősségeit domborítják ki.
Ha szeretjük a tintahalat, bundában és bunda nélkül, grillezve is megrendelhetjük.
4 Cantuna
Erre mondják, hogy kortárs bisztró: a 4 Cantuna egyszerre nagyon stílusos és mégis rusztikus, semmi sincs túlhúzva. Konyhájuk nemzetközinek mondható, hiszen a Földközi-tenger országainak kedvelt fogásait épp úgy megtaláljuk az étlapon, mint a helyi specialitásokat. Lokális alapanyagaik nemcsak a halakban merülnek ki, hanem erőszeretettel használják a szarvasgombát, a mézet, a zamatos gyümölcsöket is. Borválasztékuk is kellemes, itt nem foghatunk mellé italok terén sem. Fatüzeléses kemencében extra ropogós szélű pizzát is sütnek.
Pet Bunara
Pet bunara: annyit jelent, hogy öt kút. Már több mint négy évtizede működik az étterem, és minden érában a legjobbak között tartották számon.
Most is remekelnek, a minőségből nem engednek, sem az ételek-italok, sem a kiszolgálás terén.
Mindig szezonálisan, helyi alapanyagokra támaszkodva főznek, nincs kompromisszum még az átlagosabbra vágyó turisták miatt sem. A halak, herkentyűk és húsok mellett üdítő saláták, finom tésztaételek is várnak, de desszertben sem maradnak le, nem küldik a vendégeiket fagyizni a közelbe. Kicsit elegánsabb étteremre számítsunk, csodás fogásokkal és érezhető vendégszeretettel.
Szerző: Pákozdi Nóra
Ismerj meg még több kedves, érdekes és ínyenc helyet: