Horror áron tudunk csak zöldségeket venni a magyar boltokban

Mostantól csak méregdrága áron juthatunk hozzá a zöldségesek portékájához, az importból származó termékek ugyanis drasztikusan megdrágultak az utóbbi hetekben.  

  • Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) piaci árinformációs statisztikája szerint az Olaszországból és Spanyolországból származó paradicsom ára csaknem a kétszeresére emelkedett az elmúlt évhez viszonyítva - írja az Agrárszektor.
  • Egy kiló fürtös paradicsom február elején 770 forintba került a budapesti nagybani piacon, míg egy évvel korábban csupán 374 forintért kínálták a kereskedők.
  • A koktélparadicsomnál a tavalyi 775 forint után idén 1600 forint körül alakulnak az árak.
  • A Spanyolországból származó kaliforniai paprikánál pedig a nagybani árak 600 forintról 1000 forint közelébe emelkedtek egy év alatt.
  • Arányaiban a legnagyobb áremelkedést a cukkininál volt a statisztikák szerint: az elmúlt évhez képest több mint a háromszorosára drágult a termék, 515 forintról 1600 forint fölé emelkedtek az árak.
  • A padlizsánnál is hasonló a helyzet, mivel egy éve 535 forintot kértek a zöldségféléért, most pedig 1545 forintért kínálják a nagybanin.
  • A jégsaláta darabja 200-ról 580 forintra nőtt, ahogy a kelkáposzta, a karfiol és a brokkoli is jóval drágább lett.

Az áremelkedés a szokatlanul hideg január számlájára írható, mivel a hideg időjárás miatt az olasz és a spanyol termelők növényeinek jó része megfagyott.

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint márciusig további 30-40 százalékos áremelkedésre lehet számítani egyes zöldségféléknél, utána azonban normalizálódhat a helyzet.

Egyes európai országokban az áremelkedés mellett áruhiányt is okozott a hideg tél. Így például Nagy-Britanniában értékesítési korlátozásokat is bevezettek egyes nagy áruházláncok.

A szakemberek szerint a vitaminszükségletet almával, feldolgozott termékkel, savanyú káposztával lehet pótolni.

Áprilisban helyreállhat a zöldségpiacon a kereslet-kínálat egyensúlya - vélte a terméktanács elnöke. Az észak-afrikai, marokkói, jordániai termelők ugyan olcsóbb munkaerővel dolgoztatnak, mint a dél-európaiak, ám a szállítási költségek miatt onnan sem érkeznek olcsóbb termékek.

Ez is érdekelhet!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...