Hoppá: a kókuszolaj korántsem egészséges, ráadásul állatokat kínoznak miatta

Ha eddig azt hittük, a pálmaolajnál már semmi nem tehet rosszabbat a környezetünknek, tévedtünk: a kókuszolaj sem a természetet, sem az egészségünket nem kíméli. 

Egyre több tudományos kutatás bizonyítja, hogy a kókuszolaj nem hogy nem egészséges, kifejezetten káros az emberi szervezetre és a természetre nézve is. A Qubit részletes írásából több aggasztó tény is kiderül a sokak által kedvelt kókuszolajról, például az, hogy telített zsírsavat tartalmazó olajként rendszeres fogyasztása szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet. A telített zsírsavakat alapvetően onnan lehet felismerni, hogy szobahőmérsékleten is szilárdak maradnak, és bár azt hinnénk, hogy a szintén szilárd disznózsír egészségtelenebb, mint a kókuszzsír, valójában a disznózsírban fele annyi telített zsírsav van, mint a már említett növényi zsírban.

Az Amerikai Szív Szövetség (AHA) folyóirata, a Circulation egyik publikált tanulmánya során 16 olyan kutatás eredményeit összegezték, amelyben a kókuszzsír szervezetre gyakorolt hatását vizsgálták. A kutatások során kiderült, hogy a kókuszzsír a nem trópusi növényi olajokhoz képest 9 százalékkal jobban növeli az LDL-koleszterin, és a HDL-koleszterinszintjét is.

De mi a helyzet a természetre gyakorolt hatással?

Qubit cikkéből kiderül az is, hogy sajnos a kókuszzsír előállítása mondhatni talán még rosszabb hatással van a bolygóra, mint a szervezetre. A kenti egyetem ökológusainak kutatása szerint a kókuszolaj termelése egymillió tonnánként húsz állatfajt veszélyeztet, vagyis ötször többet, mint a mumusként számon tartott olajpálma termelése. Utóbbi ökológiai lábnyomát már sokan ismerik, számos cikk és videó született már arról, hogyan irtanak ki esőerdőket és sodornak veszélybe megannyi állatfajt a termelés során. Míg a pálmaolajból készült termékek ellenőrzésére külön szervezetet hoztak létre annak érdekében, hogy csak fenntartható forrásból származó alapanyag kerüljön felhasználásra, addig a kókuszzsír termelést senki sem figyeli árgus szemekkel. Friss becslések szerint a világon jelenleg 20 millió hektárnyi olajpálma- és 12,5 millió hektárnyi kókuszpálma-ültetvény található, utóbbi pedig azért is veszélyeztet több különleges és ritka állatfajt, mert a kókuszfarmok leginkább trópusi szigeteken honosak. A tanulmány szerint Indonéziában és a Fülöp-szigeteken olyan állatfajok létezését veszélyezteti a termelés, mint a fülöp-szigeteki kancsil, a Sangihe-koboldmaki vagy például az ezüstös császárlégykapó.

Majmokat dolgoztatnak

Itt egy újabb probléma merül fel, mégpedig azzal kapcsolatban, hogyan is gyűjtik be a kókuszdiót a termelők. A PETA július elején hozta nyilvánosságra azokat a felvételeket és információkat, melyek szerint Thaiföldön nemhogy nem emberek, betanított emsemakákók szedik le a kókuszdiókat. A szervezet nyolc olyan ültetvényt talált, ahol születésüktől kezdve fogvatartott, láncon fogott, betanított makákók szedik a termést. A makákókról úgy hírlik, hogy az embereknél tízszer, de akár hússzor is több kókuszt képesek leszedni egy nap alatt. A Qubit információi szerint az állatvédő szervezet a farmok közelében olyan majomiskolákat is talált, ahol nemcsak a kókuszszedésre, de cirkuszi mutatványokra, biciklizésre és kosárlabdázásra tanítják a majmokat, ezzel szórakoztatva a környékre érkező turistákat. A PETA szerint ezek az állatok egyáltalán nem tudnak természetes közegükben élni, a betanítás során saját testsúlyuknál nehezebb terheket cipeltetnek velük, az agresszívabb majmoknak pedig kihúzzák a szemfogaikat azért, hogy ne tudjanak rátámadni "gazdáikra". Ha nincs munka, az állatok szűk ketrecekben "pihennek".

Az olívaolaj sem kivétel

Ez is érdekelhet:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...