Homár – minden falatja kincs!

A Konyhafőnök mai adásában a résztvevőknek nem volt könnyű dolguk: homárt bontottak. Most megmutatjuk, hogyan juthatsz hozzá legkönnyebben a csodás rák húsához!

A Séf egy meleg homársalátát készített, amelyet a bemutatás időpontjában a versenyzőknek le kellett másolniuk és legjobb tudásuk szerint tálalniuk. A recept szerint a lábakat külön sütötték, a fejet és a testet főzték, melynek igen kevés idő, úgy 3 perc elegendő. Mi most megmutatjuk, hogy az egészben főtt homár páncéljából miként tudjátok a legügyesebben kinyerni az összes húst. Ennek az óriás ráknak minden négyzetcentiméterje kincs, nem maradhat benne egy falat sem!

  • Először a főtt homár ollóit csavarjuk le tőből a testről.
  • Majd hasonló módszerrel válasszuk le róla a farkat is.
  • Ezt a hátával lefelé tartva, visszafelé roppantsuk meg, ekkor a farok legvége betörik.
  • A hasi rész felől a farok végének irányában éles ollóval vágjuk fel a páncélt, majd kézzel feszítsük szét, hogy egészben kiemelhessük belőle a húst.
  • Az így kapott húsban lévő zöld részeket - vagyis a bélcsatornát - tartalmával együtt távolítsuk el.
  • Ekkor egy nehéz késsel mérjünk két jól irányzott csapást az ollóra: egyet az alsó belső felére, egy másikat a különálló mozgó részére. Először ezt húzzuk ki finoman, majd az olló másik szárát, így egészben megkapjuk a húsát. A kisebbik ollórészből egy célszerszámmal, ennek hiányában egy vastagabb hústűvel, körkörös felfelé vezetett húzó mozgással vegyük ki a belsejét.
  • Íme, a fogyasztható homárhús, készen a tálalásra vagy további felhasználásra.

A nyersen pucolt homár páncélját egyébként – a fej részének teljes kipucolása után – alaplének főzhetjük meg. Mártások, szószok nagyszerű alapanyaga!

Tudj meg többet A Konyhafőnök műsoráról itt!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...