Holnap vegyél inkább feketét!

Ti szoktatok venni feketeribiszkét? Nem? Pedig érdemes!

Piros testvérénél kevésbé népszerű aktuális idénygyümölcs a feketeribizli. Őszintén bevallom, 10-15 évvel ezelőttig én sem ismertem, maximum csak gyümölcslé formájában találkoztam az ízével. Igaz, úgy nagyon szerettem.

Amikor kertesházba költöztünk, egyik első saját ültetésem két feketeribiszke-bokor volt. Szerencsére ezek pont szeretik (elviselik?) a kertünk nem túl termékeny talaját, így szépen teremnek. Ezen felbuzdulva tavaly ültettem egy harmadik tövet is. Persze nem kilónyi mennyiségekről beszélünk, de 1-2 csodálatos gyümölcsös pitére pont elég a mennyiség.

Feketeribizli torta

Hétvégén egy kedves, Balaton-felvidéki étteremben járva, a séf megosztotta velünk vacsora után legkedvesebb nyári tortájának receptjét. Már nem csak az ő kedvence:-)... Mielőtt ...

Idén is jól viselkedtek a cserjék, a gyümölcsérleléssel megvárták, míg hazaérünk a nyaralásból, tegnap megvolt a szüret is. Az érett, sötétbordó-fekete gyümölcsszemek azért érdemelnek egyébként kiemelt figyelmet, mert:

  1. kiemelkedően magas a C-vitamintartalmuk - több, mint háromszorosa a citroménak,
  2. emellett gazdagok antioxidánsokban, amelyek a szervezetünkben keletkező szabadgyökök lekötésével segítenek a daganatos betegségek megelőzésében.

Olvastad már?

Ezek a legegészségesebb gyümölcsök!

Használjuk ki a szezont, vásároljunk a piros ribizli és a málna mellé feketeribizlit is, ha találunk a piacon. Ha pedig kertes házban lakunk, ültessünk bátran, az érett bogyókat szárazás, mosás után le is fagyaszthatjuk télire. Nagyon jól fog esni a meleg színű, fanyar fekete ribizlis pite a hűvös őszi hónapokban!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...