Így készíthetsz hollandi mártást két hozzávalóból, turmixgépben

Itt a spárgaszezon, és nincs is jobb társ a párolt spárgához, mint a hollandi mártás – mutatjuk, hogy tudod pofonegyszerűen elkészíteni otthon.

Spárgával, lazaccal vagy az Eggs Benedicten, a krémes, vajas, enyhén savanykás hollandi mártás sokoldalúan felhasználható, ráadásul elkészíteni sem olyan nagy ördöngösség.

Mi is az a hollandi mártás?

Egy klasszikus francia mártás ez olyan klasszikusok mellett, mint például a bechamel. Az elkészítéséhez meleg vajat kell keverni a tojássárgájához, így egy nagyon krémes, gazdag mártás a végeredmény. A franciák ecet redukciót használnak hozzá, hogy egy kis savasságot kapjon a keverék, miközben stabil marad, de otthoni környezetben egy evőkanál citromlé is megteszi.

Így készíthetsz hollandi mártást két hozzávalóból egy blenderben

Használj blendert

A jó hollandi mártás kritikus pontja a vaj lassú elkeverése a tojássárgájában az ecettel vagy citromlével. Ezt kézi erővel is el lehet érni, de van egy gyorsabb és egyszerűbb módja: a blender, avagy turmixgép.

Keverd össze a fehérjét és a citromlevet a blenderben, lassan folyasd bele a vajat, majd pár perc, és voilá, kész is a hollandi mártásod.

A hollandi mártás elég kényes, könnyen egy vajas-tojásos káosz lehet belőle, ha nem keverednek el jól az elemek, épp ezért a blender ad egy kis biztonságot. Gyorsabb és erősebb ez, mint bármilyen birkózó, így jobban elkeveredik a vaj a tojásban.

A vaj teszi a mártást

A vaj mennyisége befolyásolja, hogy mennyire lesz folyós vagy sűrű a mártás. Ahogy hozzáadod az olvasztott vajat, először nagyon sűrű lesz a keverék, majd majonézszerű állagot vesz fel, végül selymes, könnyen önthető mártás lesz belőle. Közben kikapcsolhatod a blendert, és ellenőrizheted az állagot, és ha már pofásnak tűnik, akkor végeztél is.

Érdemes két tojássárgájával kezdeni, ami nagyjából négy emberre elengedő mártást fog eredményezni, ehhez 8-16 evőkanál vaj ajánlott, attól függően, hogy mire szeretnéd használni, és hogy mennyire akarod, hogy folyós vagy sűrű legyen a mártás. A 8 kanál vajjal olyan állagot kapsz, amivel például az articsókát belemárthatod, de a tojáshoz vagy lazachoz inkább 12-16 kanál vaj az ideális. A citromlé mellé még egy negyed teáskanálnyi só is mehet bele.

Meleg vaj, meleg mártás

A hollandi mártás eredendően meleg, és a legjobb, ha azonnal felhasználod, amint elkészült. Mivel turmixgépben villámgyorsan megvagy vele, ezért érdemes a főzés végére időzíteni. Ha mégis úgy adódna, egy órát még melegen tudod tartani. Ehhez a legjobb módszer, ha vízgőz felett tartod, de azt is kipróbálhatod, hogy egy tárolóba teszed, majd azt egy tál meleg vízbe helyezed. Minél folyékonyabb a mártás, annál nagyobb az esélye, hogy szét fog esni. Ugyanez a helyzet, ha túlságosan lehűl, vagy túl sokáig áll.

Klasszikus hollandi mártás

A hollandi mártás egy igazi francia klasszikus, ami tavasszal a spárga mellé egyszerűen ellenállhatatlan. Kis gyakorlattal nagyon könnyű elkészíteni!

Mit tegyél, ha csomós lett a mártás

Először is, ne adj hozzá több vajat, hanem hagyd, hogy csak menjen a blender 30 másodpercig. Próbálj meg hozzáadni pár kanál forró vizet, és turmixold további 30-60 másodpercig.

Ha nagyon vészes lenne a helyzet, adj hozzá még egy tojássárgáját. Először öntsd ki a blender tartalmát egy tálba, majd a blenderbe tegyél egy tojássárgáját és egy teáskanál vizet, indítsd el, és lassan folyasd bele a tál tartalmát.

Ha a kész mártás esik össze, mielőtt tálalnád, akkor az már egy trükkösebb helyzet, de lehet próbálkozni. Ha még meleg, akkor öntsd vissza a blenderbe 30-60 másodpercre. Ha már hideg, akkor melegítsd fel a mikróban, amíg kicsit meleg lesz, de nem forró, majd tedd a blenderbe 30-60 másodpercre. Ilyenkor azonnal tálald a mártást.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


További konyhai trükkös cikkeket itt találsz:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...