Beköszöntött a fesztiválszezon, szinte minden hétvégére jut valamilyen izgalmas program. Most azokat a legígéretesebb nyári gasztronómiai fesztiválokat szedtük össze, amit nem érdemes kihagyni!
8. Budapesti Pálinkafesztivál, Budapest – május 16–19.
Folytatódik a Budapesti Pálinkafesztivál népszerű tematikus sorozata és a hagyományt öregbítve, a szilva és a barack után 2013 a meggy éve lesz. A fesztiválon a hamisítatlan magyar gyümölcsből készült pálinkák és a meggyes ételkülönlegességek kapnak kiemelt szerepet. A csonthéjas gyümölcs igazi hungarikumnak számít, amelynek jó néhány változatát csak Magyarországon nemesítették, így a fürtöst és a cigánymeggyet. A fajtákból készült egyedi párlatokat május 16. és 19. között kóstolhatják meg a látogatók. Ismét a belvárosban, az Erzsébet téren nyitja meg kapuit a tavaszi, gasztronómiai rendezvény, közel négyszáz párlattal, huszonöt kiállítóval és az Év pálinkájával. Az elmúlt évek nagy kedvencét, Magyarország pálinkafőzőinek közös blendjét először a Budapesti Pálinkafesztiválon kóstolhatja meg a közönség.
Gourmet Fesztivál 2013, Budapest – május 31.– június 2.
Idén ismét megrendezik a két éve megújult Gourmet Fesztivált. A lassan egy évtizede fejlődésnek indult, és ma már virágzó hazai gasztronómia esszenciájának számító esemény a Millenáris parkban lesz, ahol a szervező Sziget Kft. ismét egy időben és egy helyen vonultatja fel a legjobb hazai éttermeket, borászatokat és kézműves élelmiszertermékeket. A páratlan étel- és italkínálaton túl, a korábbiakhoz hasonlóan, színvonalas gasztro- és zenei programok is várják majd az érdeklődőket.
IV. Belga Sörfesztivál, Budapest – május 31.– június 2.
Több mint 100-féle üveges és közel 35-féle csapolt belga sör kóstolható, immáron harmadik alkalommal a Belga Sörfesztiválon. A néha könnyed, időnként azonban erős gyümölcssöröktől kezdve az apátsági és trappista sörökön át egészen a borok erejével vetekedő erős félbarna és barna sörökig számos sörfajta jeles képviselőit kóstolhatják meg június elején a sörrajongók.
A sörfesztivál 3 napja alatt több, a sörrajongók körében palackozott formában már jól ismert márka megkóstolható csapolt formában is, így mindenki kiválaszthatja idei kedvencét. Az érdeklődők péntek délutántól vasárnap estig (nyitva tartás: péntek: 17:00–22:00, szombat: 11:00–22:00, vasárnap: 11:00–20:00) válogathatnak a belga sörkülönlegességből, valamint a Belgiumból és a szomszédos Hollandiából, illetve Franciaországból érkező exkluzív sajtokból, sonkákból. Belgium nevével szinte összeforrt a csokoládé, amelyből szintén lesz egy kis ízelítő.
A fesztiválra látogatók a mindhárom napra érvényes, 2500 forintos Sörkedvelő vagy a 3500 forintos Sörrajongó belépőjegy árát teljes egészében „lefogyaszthatják", illetve igény esetén további zsetonokat és érdekes, márkázott relikviákat is vásárolhatnak.
IV. Balatoni Folklór Napok Pörköltfőző Verseny, Révfülöp – június 7–8.
Péntek délutántól vasárnapig sok érdekes és értékes kulturális és folklór bemutatót, produkciót láthatnak az érdeklődők Révfülöpön. Megkóstolhatók a különleges és hagyományos ízvilággal készült pörköltek és a versenyző csapatok főztjei. Marhalábszár-, vaddisznó-, birka-, nyúl-, csülök-, köröm-, zöldség-, tojás-, vörösboros szarvaspörkölt – mindezekkel várják az oda látogatókat.
Nyári Etyeki Piknik, Etyek – június 8–9.
2013-ban egy új rendezvénysorozat indul az etyeki fesztiválok helyett, amely megőrzi az etyeki fesztiválok értékeit, azonban családiasabb hangulatban, megújult tematikával várja a vendégeit Újhegyen és a Szépvölgyben.
A rendezvény keretein belül felvonultatják hazánk gasztronómiai kultúrájának színe-javát. Szeretnék megmutatni a látogatóknak a legkiválóbb magyar borászok és gasztronómiai, valamint kézműves kiállítók remekeit, művészeink, zenészeink tehetségét.
Az Etyeki Piknik nevű programsorozatot tehát a Pincefesztivál és a Kezes-lábos továbbfejlesztésének szánják, 2013-tól rendszeresen, évszakonként kívánják megvalósítani, mindig az adott naptári időszak jellegzetességeihez igazodva.
A következő Etyeki Pikniket június 8–9-én rendezik meg, akkor a lecsó és a rozé lesz a középpontban.
Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé, Békéscsaba – június 13–16.
Ismert nagy sörgyárak mellett a házi, kézműves sörfőzdék kínálatával, és közel 50-féle cseh sörrel ismerkedhetnek meg a látogatók. Magyarország leglátogatottabb sörfesztiválján és egyetlen csülökparádéján, a hagyományokhoz híven, a sört egyliteres korsókból fogyaszthatják a folyékony kenyér szerelmesei.
A rendezvény céljai között szerepel a kulturált sörfogyasztás megteremtése és népszerűsítése, Békéscsaba város idegenforgalmi kínálatának bővítése, a nemzetközi kapcsolatok erősítése, valamint gasztronómiai különlegességek bevezetése. A közönséget naponta élő koncertek szórakoztatják. Szombaton a baráti társaságoké a főszerep, amikor is a csülökpörkölt-főző versenyen és a szabad tűzön készült csülkös ételek főzőversenyén megmutathatják, ki hogyan bánik a fakanállal.
15. Eperfesztivál, Tahitótfalu – június 14–16.
Idén 15. alkalommal rendezik meg Tahitótfaluban a hagyományos Eperfesztivált. A szokásos, színes zenei programok mellett a helyi civil szervezetek gondoskodnak a rendezvény korábbi változatos eseményeinek – sportprogramok, Eperart, lekvárfőzés, szüreti felvonulás – lebonyolításáról. Mindezek mellett, természetesen az epres finomságoké lesz a főszerep!
IV. Rétes és Lakodalmas Napok, Révfülöp – június 28–29.
A rétes nyújtása, készítése közben vidám, lakodalmas, mulatós dallamok, néptáncbemutatók és hagyományőrző bolondságok. Péntek délután 16 órától „Nyújtják, mint a rétest” címmel egy igazi, falusi rétesnyújtással kezdődik a rendezvény, majd szombaton elleshető a lakodalmas ételek készítése és természetesen délelőtt a réteskészítés fortélyaiba is betekinthetnek a rendezvényre látogatók.
Igazi falusi lagzit ígérnek a szervezők: a lakodalmas menettel a fiús háztól a lányos házig, ahol a menyasszonyt a lakodalmi ceremóniamester kéri ki. A vőfély a rendezvény folyamán feleleveníti a régi lakodalmi hagyományokat: seprűtánc, menyasszony cipőjének ellopása, kásapénz, gyertyafény keringő, menyecsketánc, új asszony elrablása. A menyecsketánc után természetesen folytatódik a hajnalig tartó mulatság, ahol mindenki kedvére rophatja a táncot kifulladásig.
IX. Tiszai Halnapok, Bogács – július 27–28.
Bográcsban főzött halászlével és ínycsiklandozó halételekkel csábítják a vendégeket Bogácsra július utolsó hétvégéjén. Két napig főzik a legigazibb, leghagyományosabb halászleveket Bogácson. A bükki kis falu zsúfolásig teli nyári programfüzetében talán ez az egyik legkiemelkedőbb esemény, hiszen nem mindennapi dolog egy 1500 literes bográcsban évről évre megfőzni a legnagyobb adag halászlevet. Valódi gasztronómiai banzáj, ahol a reflektorfényben kizárólag a halételek tündökölnek.
Hortobágyi Hídi vásár, Hortobágy – augusztus 17–20.
Országos hírű kirakodó és népművészeti vásárt rendeznek a hortobágyi Kilenclyukú hídnál minden évben államalapító Szent István király és az új kenyér ünnepén, augusztus 20-án. A több mint egy évszázadra visszatekintő vásárt hagyományosan színes folklór és gasztronómiai programok egészítik ki.