Ezek a tünetei a vas-, a magnézium- vagy a B12-hiánynak

A tápanyagok hiánya sokféle tüneten keresztül megnyilvánulhat. Mivel ezek nem feltétlenül sajátosak, nem könnyű felismerni a tápanyagok hiányának okát. Az egészségünk érdekében fontos erre odafigyelni, most elmondjuk, bizonyos tünetek milyen hiányra utalhatnak.

A vashiány tünetei

A vas olyan nyomelem, amely segíti a vörösvértestek oxigénszállítását a sejtekbe. A vashiány széles körben elterjedt, különösen a nők szenvednek gyakran ettől, mivel többek között a menstruációval több tápanyagot választanak ki. A következő tünetek utalhatnak vashiányra: koncentrációs nehézség, fáradtság, sápadtság, szédülés, kimerültség, fejfájás, hajhullás, törékeny körmök.

Milyen ételekkel vihetünk be vasat? A többi húshoz képest a bárány húsában van a legtöbb vas, de az állati belsőségek is tartalmazzák. Akik nem hússal pótolnák, rágcsálhatnak aszalt szilvát, mazsolát, mogyorót is. A tejtermékek közül a juh- és a kecsketej tartalmazza a legtöbb vasat.

A magnéziumhiány tünetei

A magnézium fontos ásványi anyag. Bizonyos embereknek fokozott a magnézium iránti igényük, például a sportolóknak és a terhes nőknek, de a magnéziumhiánynak számos kiváltó oka lehet. Nézzük, milyen tünetek utalhatnak magnéziumhiányra: alvászavarok, belső nyugtalanság, idegesség, szédülés, ingerlékenység, depresszív hangulat, izomgörcsök.

A magnéziumforrások közül ezekkel az ételekkel érdemes pótolni a hiányt: spenót, sóska, kelkáposzta mángold, diófélék és egyéb olajos magvak. A szójabab az egyik legjobb magnéziumforrás, de a banán, az avokádó és a jó minőségű étcsokoládé is ad magnéziumot a szervezetnek.

Tonhalas-spenótos pizza

Ha még nem készítettünk otthon pizzatésztát, akkor kezdjük el. Olcsóbb, jobb, finomabb, és nem mellékesen tudjuk, miből készült. Jelen esetben, erre a pizzára, feltétként fokhagymás ...

Fehérjehiány tünetei

Fehérjehiány akkor fordul elő, ha túl kevés fehérjét veszünk a szervezetünkbe. Leginkább alultápláltság következtében vagy idősebb embereknél áll fenn, akiknek már nem sikerül odafigyelniük a kiegyensúlyozott étrendre. Ezek a tünetek utalhatnak fehérjehiányra: izmok lebontása, gyengült immunrendszer, fokozott fogékonyság a fertőzésekre, kimerültség, fizikai gyengeség, vízvisszatartás.

A fehérjét többféle módon pótolhatjuk. Sovány húsokkal, hal- és szárnyas ételekkel például, de a tojást, sajtot, szóját, babot és diófélék tartalmazó fogások is segítenek bevinni a szervezetbe a megfelelő mennyiségű fehérjét.

Mézes-szójás csirke

A levesben főtt csirkehús tuningolására elég sok remek módszer van, de egy pikáns és szaftos mézes mázzal nem lőhetünk mellé. 

A B12-vitamin hiányának tünetei

B12-vitamin támogatja a testet a vörösvértestek termelésében, az idegsejtek működésében és az anyagcserében. Mivel a vitamin főleg a húsban található meg, a vegetáriánusokról és a vegánokról gyakran azt mondják, hogy hiányzik a szervezetükből ez az vitamin. A következő tünetek utalhatnak B12-vitamin hiányára: koncentrációs nehézségek, sápadtság, anémia, fáradtság, kimerültség, végtagok bizsergése vagy zsibbadása, tájékozódási nehézségek, mozgásbizonytalanság.

Ha a B12-vitaminra van szüksége a testünknek, keressünk a hűtőben tejet vagy joghurtot. A húsok közül a marhát érdemes fogyasztani ilyenkor. A halak és tengeri ételek szerelmeseinek jó hír, hogy a kedvenceikkel is jót (t)esznek: a szardínia, a lazac, a tonhal, a tőkehal, és a garnélarák is kiváló B12-vitamin forrás.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...