A vashiány tünetei
A vas olyan nyomelem, amely segíti a vörösvértestek oxigénszállítását a sejtekbe. A vashiány széles körben elterjedt, különösen a nők szenvednek gyakran ettől, mivel többek között a menstruációval több tápanyagot választanak ki. A következő tünetek utalhatnak vashiányra: koncentrációs nehézség, fáradtság, sápadtság, szédülés, kimerültség, fejfájás, hajhullás, törékeny körmök.
Milyen ételekkel vihetünk be vasat? A többi húshoz képest a bárány húsában van a legtöbb vas, de az állati belsőségek is tartalmazzák. Akik nem hússal pótolnák, rágcsálhatnak aszalt szilvát, mazsolát, mogyorót is. A tejtermékek közül a juh- és a kecsketej tartalmazza a legtöbb vasat.
A magnéziumhiány tünetei
A magnézium fontos ásványi anyag. Bizonyos embereknek fokozott a magnézium iránti igényük, például a sportolóknak és a terhes nőknek, de a magnéziumhiánynak számos kiváltó oka lehet. Nézzük, milyen tünetek utalhatnak magnéziumhiányra: alvászavarok, belső nyugtalanság, idegesség, szédülés, ingerlékenység, depresszív hangulat, izomgörcsök.
A magnéziumforrások közül ezekkel az ételekkel érdemes pótolni a hiányt: spenót, sóska, kelkáposzta mángold, diófélék és egyéb olajos magvak. A szójabab az egyik legjobb magnéziumforrás, de a banán, az avokádó és a jó minőségű étcsokoládé is ad magnéziumot a szervezetnek.
Fehérjehiány tünetei
Fehérjehiány akkor fordul elő, ha túl kevés fehérjét veszünk a szervezetünkbe. Leginkább alultápláltság következtében vagy idősebb embereknél áll fenn, akiknek már nem sikerül odafigyelniük a kiegyensúlyozott étrendre. Ezek a tünetek utalhatnak fehérjehiányra: izmok lebontása, gyengült immunrendszer, fokozott fogékonyság a fertőzésekre, kimerültség, fizikai gyengeség, vízvisszatartás.
A fehérjét többféle módon pótolhatjuk. Sovány húsokkal, hal- és szárnyas ételekkel például, de a tojást, sajtot, szóját, babot és diófélék tartalmazó fogások is segítenek bevinni a szervezetbe a megfelelő mennyiségű fehérjét.
A B12-vitamin hiányának tünetei
B12-vitamin támogatja a testet a vörösvértestek termelésében, az idegsejtek működésében és az anyagcserében. Mivel a vitamin főleg a húsban található meg, a vegetáriánusokról és a vegánokról gyakran azt mondják, hogy hiányzik a szervezetükből ez az vitamin. A következő tünetek utalhatnak B12-vitamin hiányára: koncentrációs nehézségek, sápadtság, anémia, fáradtság, kimerültség, végtagok bizsergése vagy zsibbadása, tájékozódási nehézségek, mozgásbizonytalanság.
Ha a B12-vitaminra van szüksége a testünknek, keressünk a hűtőben tejet vagy joghurtot. A húsok közül a marhát érdemes fogyasztani ilyenkor. A halak és tengeri ételek szerelmeseinek jó hír, hogy a kedvenceikkel is jót (t)esznek: a szardínia, a lazac, a tonhal, a tőkehal, és a garnélarák is kiváló B12-vitamin forrás.
Ezeket olvastad már?
Minden, amit tudni szeretnél az üde kaporról - ne csak...
Tudtad, hogy a kaprot számtalan testi bajra használják a népi gyógyászatban?
Jenei GrétaHázi ketchup bármikor az évben - ezért egészségesebb a hőkezelt...
Tudtad, hogy a hőkezelt paradicsomban megsokszorozódik az egészségvédő likopin mennyisége?
Jenei GrétaEbben a kávézóban nemcsak kávét kaphatsz, de lelki segítséget is
A koronavírus idején ez most igazán jól jöhet néhányaknak.
Liptai Lilla5 tipp, hogy tuti te legyél a leggyorsabb szakács a...
A könnyű és gyors receptek titka, hogy mi magunk mennyire vagyunk gyorsak főzés során. Most megtudhatod, milyen trükkökkel tudod felgyorsítani a munkafolyamatokat.
Nosalty