Hogyan tévedj el Párizsban szándékosan, avagy így válj 3 nap alatt igazi franciává!

Párizsban 170 múzeum, 145 színház és 16 ezer üzlet van. Hogy hogyan lehet ezeket megnézni 3 nap alatt. Elárulok egy titkot, sehogy sem. Megmutatom, mit csinálj ehelyett!

Múzeumok, kiállítások, utcaművészek, varieték, kabarék, a Pigalle szórakozóhelyei, hogy csak egy pár dolgot soroljak fel azok közül, amelyektől a francia főváros állandóan vibrál.

Tegnap jöttem haza Párizsból, ahol három teljes napot töltöttem. Ott tartózkodásom alatt legalább 2 kiló sajtot ettem és Isten tudja csak megmondani, hogy hány helyen kávéztam vagy söröztem! Most megmutatom nektek, hogyan olvadjatok be ti is a franciák közé.

Először is, fogadd meg a tanácsom: amikor külföldön vagy, próbálj meg minél többet megismerni az idegen hely kultúrájából. Vedd át a helyiek szokásait, legyél felfedező! Párizs egy pillanatra nem áll meg, állandó mozgásban van, és fel kell vele venni a tempót. Ez sehogy sem megy, ha ott tartózkodásod alatt végig a telefonodat bújod, és hatalmas térképeken ikszelgeted a kötelező látnivalókat.

Csak sétálj, nézelődj, egyél és ne gyötörd magad az időbeosztással!

A francia konyha Európa és világszerte ismert és elismert, olyannyira, hogy a gasztronómia hivatalos nyelve is a francia. A franciáknál tehát a gasztronómia és az étkezés központi szerepet tölt be a mindennapokban.

Ha valóban azért utaztál az Eiffel-tornyos városba, hogy megszimatold egy kicsit a francia életérzést, akkor ülj be enni minél többször minél több helyre!

Ebéd

A reggeli kötelező kávé és croissant kombó után Párizs utcáin barangolva ezer és egy étterem kínál hamisítatlan francia fogásokat. Be kell vallanom, nem néztem értékeléseket, nem kutattam a legjobb éttermek után, csak amikor megéheztem, akkor ettem. Ebédre például csigát és sajtot.

Teljesen természetes, ha a bevillanó gyermekkori emlékképeidből csak az van meg, hogy a csigák undorító nyálkás lények, amikről kétes üzenetű gyermekdalok szólnak. DE! Hidd el, ha azt mondom, hogy a forrón gőzölgő fokhagymás csigafalatok isteniek! Friss bagettel pedig tökéletes bisztrófalat lehet a csiga a nap közepén, csak úgy, mint egy nagy tál sajt!

Becslések szerint a franciák háromszázféle sajtot készítenek. Penészhéjú lágy sajtok, rokfort, brie, camembert vagy fűszeres lágy krémsajtok, a gurné, a boursin, mind-mind igazi ízbombák. A paprikás, zsíros konyhához szokott magyar embernek talán furcsák lehetnek elsőre ezek az erőteljes aromák, de a franciák szeretik kiélvezni az ízletes falatokat. Nem ritka náluk, hogy egy-egy ebédszünet több órán keresztül is eltart. Szóval lassulj le, ülj be valahova, és minden falatot kiélvezve sajtozzál be!

Vacsora

A francia gasztronómiában is ismert és kedvelt étel a leves, de ott nem ebédre, hanem inkább vacsira esznek ilyesmit. Az egyik leghíresebb közülük a hagymaleves. Természetesen a cipóban tálalt, magyar típusú, tejszínes, "álfrancia" hagymaleves és az igazi között ég és föld a különbség. Ebbe ugyanis nem kerül tejszín, csak alaplé, fehérbor, egy kis brandy és persze hagyma, hagyma, hagyma. Hagyományosan sajtos pirítóssal tálalják. Ez a tartalmas leves isteni fogás az ilyen hideg téli időben.

És ha már az igazi francia fogásoknál tartunk, akkor a boeuf bourguignon (ejtsd: böf burginyon), vagyis a burgundi marha is kötelezőnek számít a kaja-bakancslistán.A legenda úgy tartja, hogy a szájban szinte szétomló ragut Burgundia hercegének, Jó Fülöpnek köszönhetjük. Amikor fia született, az udvari szakács szeretett volna egy új ételt készíteni ezen ünnepi alkalomból. Kikísérletezett egy új fogást, ami ez a borban párolódó szaftos marhahús volt. Az tuti, hogy ez a fogás az egyik legfinomabb dolog, ami Franciaországban a szádba kerülhet.

Desszert

Még egy huncutságot leírok nektek, amit az utcán ettem. Habár a franciák desszert gyanánt sokszor sajtot fogyasztanak, ezzel együtt nem vetik meg a fagylaltokat, a parfét, a krémeket és a könnyű felfújtakat sem. Sok kis párizsi utcát gőzölgő péksüti- és csokoládéillat leng be. Elkerülhetetlen, hogy becsábulj valahova egy kis cukorsokkban reménykedve; különleges bon-bonok, törökméz és csodálatos színes habcsókok kacsintgatnak minden sarkon. Például ilyenek:

Nem szeretnélek befolyásolni, nem mondom meg, hova menj enni, ha Párizsban jársz. Csak tedd el a telefonod, nézz fel az épületekre, sétálj a macskaköves párizsi utcákon, egyél jókat, és érezd, ahogy belesimulsz a városba.

És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

Csupa zöld "Fradileves" - Így tüntesd el az összes maradékot a hűtődből!

Legújabb receptek

Gluténmentes sajtos rúd

Nagy kedvencünk a sajtos rúd, melynek most a gluténmentes változatát sütöttem meg, ezzel is ötletet adva mindazoknak, aki nem fogyaszthatnak búzaliszttel készült süteményeket.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...