Ha hagyjuk, hogy a gyerekek kísérletezzenek a konyhában, hogy szórakoztató és felemelő élményeket teremtsenek velünk, nemcsak a főzés iránti szeretet szökkenhet szárba bennük, hanem az kitarthat akár egy életen át is. Legyen szó totyogóról vagy tizenévesről, bármilyen életkorú gyerek elkezdheti építeni a kulináris képességeit. Ugyan a motoros készségek és az érettség szintje széles skálán mozog minden korosztályban, azt érdemes alaposan megfontolni, hogy a gyermek készen áll-e a felelősségteljes, új feladatok elvégzésére.
Gondolj először a biztonságra
A kisebb gyerekek használjanak műanyag evőeszközöket a vágáshoz. Ha ismeretlen összetevőket szagoltok, kóstoltok, légy tisztában a fulladás lehetőségével, és tudd, mire allergiás a gyerek. Állandóan szorosan felügyeld a fiatalabb gyerekeket, és ne felejtsd, hogy még az idősebbek kapcsán is fontos, hogy mindig legyen felnőtt a közelben. Legyen példamutató a jó higiénia. A főzés megkezdése előtt mossatok kezet, és főzés közben is gyakran ismételjétek meg. Használjatok szappant és vizet, legalább 20 másodpercig dörzsölve a kéz összes felületét, majd folyó vízzel alaposan öblítsétek le azt. Ez különösen fontos a nyers hús kezelése után.
A hosszú hajat érdemes hátrakötni, hogy az ne kerüljön az ételbe. Alaposan mosd meg a gyümölcsöket és zöldségeket. Az ételeket a szükséges hőmérsékletre főzd, és az elkészült ételeket kihűlés után tedd hűtőbe, ha nem fogyasztjátok el azonnal. Ezeket mind látja majd a gyerek is, és megtanulja a folyamatokat.
Tedd szórakoztatóvá a gyerekeid számára a főzést
Viseljetek vicces kötényt, jó móka lehet a tojásfeltörés is. Énekeljetek vagy hallgassatok közben dalokat. Ismerkedjetek meg az érdekes konyhai eszközökkel. Engedd, hogy a gyerek megérintse az alapanyagokat, egy alapos kézmosás után pedig hagyd, hogy dolgozzon velük. Mutasd meg, hogy az ecet mit tesz a szódabikarbónával, csiklandozd meg a kicsi arcát friss petrezselyemmel. Ne feledd, hogy sok gyerek szájíze érzékeny. Lassan haladjatok az új ízek bevezetésével, és fontold meg, mivel párosítod azokat. Legyen kaland az új dolgok kipróbálása!
Ezeket olvastad már?
4 egészséges alapanyag, ami nem hiányozhat a konyhából
Számos kutatás bizonyítja, hogy érdemes egészséges összetevőket választani, mert ezek fogyasztása a szívbetegségtől kezdve a cukorbetegségen át a rákig sok kór megelőzésében szerepet játszhat.
Jenei Gréta7 dolog, amit a tofuról tudnod érdemes
A növényi alapú étrend egyik legfontosabb alapanyaga a szója. Ebből a növényből készül a tofu - fusd át, mit kell tudni róla!
NosaltyÍgy lehet tényleg finom a zöldségköret: így mosd, vágd párold,...
A klasszikus zöldségköretet el lehet készíteni úgy, hogy az ember ötször is meggondolja, egyen-e belőle még egy falatot és úgy is, hogy legszívesebben csak azt enné magában. Mutatjuk, mi az ellenállhatatlan zöldségételek titka!
NosaltyMinden, amit tudni szeretnél az üde kaporról - ne csak...
Tudtad, hogy a kaprot számtalan testi bajra használják a népi gyógyászatban?
Jenei Gréta