Hogyan süssünk, főzzünk együtt a gyerekkel?

A gyerekekkel közös főzés nagyszerű módja annak, hogy felfedezzük a világukat, és hogy segítsünk nekik abban, hogy ők is felfedezhessék a felnőttek életét.

Ha hagyjuk, hogy a gyerekek kísérletezzenek a konyhában, hogy szórakoztató és felemelő élményeket teremtsenek velünk, nemcsak a főzés iránti szeretet szökkenhet szárba bennük, hanem az kitarthat akár egy életen át is. Legyen szó totyogóról vagy tizenévesről, bármilyen életkorú gyerek elkezdheti építeni a kulináris képességeit. Ugyan a motoros készségek és az érettség szintje széles skálán mozog minden korosztályban, azt érdemes alaposan megfontolni, hogy a gyermek készen áll-e a felelősségteljes, új feladatok elvégzésére.

Gondolj először a biztonságra

A kisebb gyerekek használjanak műanyag evőeszközöket a vágáshoz. Ha ismeretlen összetevőket szagoltok, kóstoltok, légy tisztában a fulladás lehetőségével, és tudd, mire allergiás a gyerek. Állandóan szorosan felügyeld a fiatalabb gyerekeket, és ne felejtsd, hogy még az idősebbek kapcsán is fontos, hogy mindig legyen felnőtt a közelben. Legyen példamutató a jó higiénia. A főzés megkezdése előtt mossatok kezet, és főzés közben is gyakran ismételjétek meg. Használjatok szappant és vizet, legalább 20 másodpercig dörzsölve a kéz összes felületét, majd folyó vízzel alaposan öblítsétek le azt. Ez különösen fontos a nyers hús kezelése után.

A hosszú hajat érdemes hátrakötni, hogy az ne kerüljön az ételbe. Alaposan mosd meg a gyümölcsöket és zöldségeket. Az ételeket a szükséges hőmérsékletre főzd, és az elkészült ételeket kihűlés után tedd hűtőbe, ha nem fogyasztjátok el azonnal. Ezeket mind látja majd a gyerek is, és megtanulja a folyamatokat.

Almás habos sütemény

Igazi klasszikus ez az almás-habos sütemény, amibe igazi élmény beleharapni: a hab ropogós, az almás réteg fűszeres és szaftos, a tészta pedig szuper omlós. Próbáljátok ki Ti is, mert ...

Narancsos-mákos sütemény

A joghurttól pihe-puha, könnyű, szaftos süteményt kapunk, intenzív narancsízzel és egy kis extraként egész mákot szórunk bele: a puha süteményben a roppanós mákszemek isteniek ...

Tedd szórakoztatóvá a gyerekeid számára a főzést

Viseljetek vicces kötényt, jó móka lehet a tojásfeltörés is. Énekeljetek vagy hallgassatok közben dalokat. Ismerkedjetek meg az érdekes konyhai eszközökkel. Engedd, hogy a gyerek megérintse az alapanyagokat, egy alapos kézmosás után pedig hagyd, hogy dolgozzon velük. Mutasd meg, hogy az ecet mit tesz a szódabikarbónával, csiklandozd meg a kicsi arcát friss petrezselyemmel. Ne feledd, hogy sok gyerek szájíze érzékeny. Lassan haladjatok az új ízek bevezetésével, és fontold meg, mivel párosítod azokat. Legyen kaland az új dolgok kipróbálása!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...