De hogyan okozott régen ólommérgezést a paradicsom, és miért tartották kábítószernek?

A paradicsom története egészen az aztékok előtti időkig nyúlik vissza, amikor még afrodiziákumként és hallucinogénként használták. Európában sokáig mérgezőnek gondolták.

A Dél-Nyugat- és Közép-Amerikában őshonos zöldséget Krisztus előtt 500 körül fedezték fel maguknak az aztékok Mexikó és Észak-Costa Rica környékén, a magjait pedig a spanyol hódítók hozták el Európába, jóval később.

A mérgező paradicsom

Habár ma már tudjuk, hogy aparadicsommal hatékonyan vehetjük fel a harcot a szabad gyökök és az öregedés ellen, jó a gyulladásokra, bőségesen tartalmaz C-vitamint, kalciumot és vasat is, nem is olyan régen még egészen másként vélekedtek erről a gyümölcsről. Eleinte az európai embereknek eszük ágában sem volt megenni a paradicsomot. Dísznövényként termesztették, majd fekélyeket gyógyítottak vele, és az aztékokhoz hasonlóan potencianövelő tulajdonsággal ruházták fel.

Mivel az első paradicsomok nem piros, hanem sárga színűek és pici, koktélparadicsom méretűek voltak, nagyon emlékeztettek egy mérgező növényre, a nadragulyára. A pomo d'oro, azaz az aranyalma kinézete azonban lenyűgözte a kertjüket szépítgető nemeseket, és előszeretettel telepítették díszként a ház köré.

Paradicsomos húsgolyó

A paradicsomos húsgolyó az egész glóbuszon hatalmas nagy sikernek örvend. A következő verzió pedig talán a legegyszerűbb, ha azt tekintjük, hogy a golyókat nem olajban sütjük ki ...

De miért gondolták, hogy mérgező? A paradicsom leve az akkoriban az arisztokrata háztartásokban népszerű óntányérokat kikezdte, és feloldotta a mérgező ólmot, ami halálesetekhez vezetett. Persze, Dél-Olaszországban a szegények, akik óntányérok helyett fatálakból ettek, imádták a paradicsomot, és természetesen, nem is betegedtek meg tőle. De nemcsak Európában, hanem Angliában és egész Európában is óvva intették az embereket attól, hogy paradicsomot egyenek. Végül a Margharet királyné tiszteletére készített pizza egyik elemeként vált népszerűvé, valamint a hamisítatlan nápolyi pizza nélkülözhetetlen feltétjévé. A népszerűsége innentől kezdve felfelé ívelt, a 18. században a francia forradalmárok jelképe lett, majd a 19. században Ázsiában is elterjedt.

Paradicsomos bruschetta

Hideg olasz előétel. Elkészítése végtelenül egyszerű és gyors. Eredetileg a pirított kenyérszeleteket bedörzsölték fokhagymával, meglocsolták extra szűz olívaolajjal és már ...

A paradicsom meghódította az egész világot

Ezután Amerikában sem sokáig váratott magára a paradicsom elterjedése. Egy salemi ezredes, Robert Gibbon Johnson falatozott belőle a főtéren – mindenki megrökönyödésére. Miután azonban látták, hogy Johnson életben maradt, enyhült a paradicsommal szembeni ellenállás is. Azt azonban hozzá kell tennünk, hogy amikor New Yorkban elkezdték termeszteni a paradicsomot, megjelentek a paradicsomférgek is, amiket eleinte az emberre rendkívül veszélyes kártevőként azonosítottak. Végül a 19. század végén, a konzervparadicsom megjelenésével a gyümölcs végképp beleivódott a köztudatba, majd megszületett a kínai ke-tsiap paradicsomból készített ketchup. Amerikában azóta annyira szeretik a paradicsomot, hogy a paradicsomlé Ohio állam hivatalos nemzeti itala lett.

Házi ketchup 1939-ből

Magyar Elek Ínyencmester szakácskönyvéből való a recept. Annyit változtattam rajta, hogy az utasítások szerint (mármint ha egy literhez számolom a mennyiségeket) közel egy liter ecetet ...

Európában is fűződnek legendák a paradicsomhoz. A spanyolok híres paradicsomdobálását, a La Tomatina-t például egy 50-es években kirobbant vita ihlette, és azóta is minden évben megrendezik a paradicsomfesztivált. Ma a világ legnagyobb paradicsomtermesztői közé Kína, az Egyesült Államok, Törökország, India, Egyiptom és Olaszország tartoznak.

Ezeket olvastad már?

via és via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...