De hogyan okozott régen ólommérgezést a paradicsom, és miért tartották kábítószernek?

A paradicsom története egészen az aztékok előtti időkig nyúlik vissza, amikor még afrodiziákumként és hallucinogénként használták. Európában sokáig mérgezőnek gondolták.

A Dél-Nyugat- és Közép-Amerikában őshonos zöldséget Krisztus előtt 500 körül fedezték fel maguknak az aztékok Mexikó és Észak-Costa Rica környékén, a magjait pedig a spanyol hódítók hozták el Európába, jóval később.

A mérgező paradicsom

Habár ma már tudjuk, hogy aparadicsommal hatékonyan vehetjük fel a harcot a szabad gyökök és az öregedés ellen, jó a gyulladásokra, bőségesen tartalmaz C-vitamint, kalciumot és vasat is, nem is olyan régen még egészen másként vélekedtek erről a gyümölcsről. Eleinte az európai embereknek eszük ágában sem volt megenni a paradicsomot. Dísznövényként termesztették, majd fekélyeket gyógyítottak vele, és az aztékokhoz hasonlóan potencianövelő tulajdonsággal ruházták fel.

Mivel az első paradicsomok nem piros, hanem sárga színűek és pici, koktélparadicsom méretűek voltak, nagyon emlékeztettek egy mérgező növényre, a nadragulyára. A pomo d'oro, azaz az aranyalma kinézete azonban lenyűgözte a kertjüket szépítgető nemeseket, és előszeretettel telepítették díszként a ház köré.

Paradicsomos húsgolyó

A paradicsomos húsgolyó az egész glóbuszon hatalmas nagy sikernek örvend. A következő verzió pedig talán a legegyszerűbb, ha azt tekintjük, hogy a golyókat nem olajban sütjük ki ...

De miért gondolták, hogy mérgező? A paradicsom leve az akkoriban az arisztokrata háztartásokban népszerű óntányérokat kikezdte, és feloldotta a mérgező ólmot, ami halálesetekhez vezetett. Persze, Dél-Olaszországban a szegények, akik óntányérok helyett fatálakból ettek, imádták a paradicsomot, és természetesen, nem is betegedtek meg tőle. De nemcsak Európában, hanem Angliában és egész Európában is óvva intették az embereket attól, hogy paradicsomot egyenek. Végül a Margharet királyné tiszteletére készített pizza egyik elemeként vált népszerűvé, valamint a hamisítatlan nápolyi pizza nélkülözhetetlen feltétjévé. A népszerűsége innentől kezdve felfelé ívelt, a 18. században a francia forradalmárok jelképe lett, majd a 19. században Ázsiában is elterjedt.

Paradicsomos bruschetta

Hideg olasz előétel. Elkészítése végtelenül egyszerű és gyors. Eredetileg a pirított kenyérszeleteket bedörzsölték fokhagymával, meglocsolták extra szűz olívaolajjal és már ...

A paradicsom meghódította az egész világot

Ezután Amerikában sem sokáig váratott magára a paradicsom elterjedése. Egy salemi ezredes, Robert Gibbon Johnson falatozott belőle a főtéren – mindenki megrökönyödésére. Miután azonban látták, hogy Johnson életben maradt, enyhült a paradicsommal szembeni ellenállás is. Azt azonban hozzá kell tennünk, hogy amikor New Yorkban elkezdték termeszteni a paradicsomot, megjelentek a paradicsomférgek is, amiket eleinte az emberre rendkívül veszélyes kártevőként azonosítottak. Végül a 19. század végén, a konzervparadicsom megjelenésével a gyümölcs végképp beleivódott a köztudatba, majd megszületett a kínai ke-tsiap paradicsomból készített ketchup. Amerikában azóta annyira szeretik a paradicsomot, hogy a paradicsomlé Ohio állam hivatalos nemzeti itala lett.

Házi ketchup 1939-ből

Magyar Elek Ínyencmester szakácskönyvéből való a recept. Annyit változtattam rajta, hogy az utasítások szerint (mármint ha egy literhez számolom a mennyiségeket) közel egy liter ecetet ...

Európában is fűződnek legendák a paradicsomhoz. A spanyolok híres paradicsomdobálását, a La Tomatina-t például egy 50-es években kirobbant vita ihlette, és azóta is minden évben megrendezik a paradicsomfesztivált. Ma a világ legnagyobb paradicsomtermesztői közé Kína, az Egyesült Államok, Törökország, India, Egyiptom és Olaszország tartoznak.

Ezeket olvastad már?

via és via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...