Hogyan nevelj epret a balkonon? - Így lehet friss szamócád akár egész nyáron

Bár az eperszezon már lecsenget, az erkélyeden még most is könnyen termeszthetsz folyton termő epret. Adunk néhány tippet, hogyan...

Az eper azon gyümölcsök egyike, amit könnyen nevelhetsz akár egy apró erkélyen is. Gondozása nem ördöngös feladat. Ha rendszeresen ellátod vízzel és tápanyaggal, jutalmul egész nyáron át szüretelheted az édes terméseket. Ahhoz, hogy az epertermesztésbe belekezdj, mindössze 6 dologra van szükséged:

1. Cserép

Fontos a cserép megfelelő mérete. Egy 20-25 cm széles cserépbe egy eperpalánta fér el. Figyelj rá, hogy legyen a cserépen vízelvezető lyuk, így a felesleges víz el tud folyni. Ha az eperpalántádat több évig szeretnéd nevelni, fagyálló cserepet válassz, amit télen is kint hagyhatsz.

2. Kavicsok

Az eper nem viseli jól a pangó vizet, ezért gondoskodj a megfelelő vízelvezetésről. Helyezz a cserép aljára néhány centiméter vastag rétegben kavicsokat vagy törött cserépdarabokat.

3. Föld

Az eper tápanyagigényes növény, ezért ültetéshez használj jó minőségű, tápanyagban gazdag virágföldet.

4. Nap

Állítsd a cserepet meleg helyre, ahol a növényedet legalább 6-8 órán keresztül éri a nap.

5. Víz

Gondoskodj róla, hogy ne száradjon ki a földje. A cserépben nevelt epernek a száraz időszakban mindennapos locsolásra van szüksége.

6. Tápoldat

A virágföldben lévő tápanyagot a növény néhány héten belül feléli, ezért az egész nyáron át tartó szüretelés érdekében lásd el rendszeresen epernek összeállított tápoldattal.

Az epertermesztésbe még most sem késő belekezdened. A kertészetek tele vannak csodaszép, folyton termő eperpalántákkal, amiken csábítóan vöröslenek az apró, de annál ízletesebb gyümölcsök.

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...