Az eper azon gyümölcsök egyike, amit könnyen nevelhetsz akár egy apró erkélyen is. Gondozása nem ördöngös feladat. Ha rendszeresen ellátod vízzel és tápanyaggal, jutalmul egész nyáron át szüretelheted az édes terméseket. Ahhoz, hogy az epertermesztésbe belekezdj, mindössze 6 dologra van szükséged:
1. Cserép
Fontos a cserép megfelelő mérete. Egy 20-25 cm széles cserépbe egy eperpalánta fér el. Figyelj rá, hogy legyen a cserépen vízelvezető lyuk, így a felesleges víz el tud folyni. Ha az eperpalántádat több évig szeretnéd nevelni, fagyálló cserepet válassz, amit télen is kint hagyhatsz.
2. Kavicsok
Az eper nem viseli jól a pangó vizet, ezért gondoskodj a megfelelő vízelvezetésről. Helyezz a cserép aljára néhány centiméter vastag rétegben kavicsokat vagy törött cserépdarabokat.
3. Föld
Az eper tápanyagigényes növény, ezért ültetéshez használj jó minőségű, tápanyagban gazdag virágföldet.
4. Nap
Állítsd a cserepet meleg helyre, ahol a növényedet legalább 6-8 órán keresztül éri a nap.
5. Víz
Gondoskodj róla, hogy ne száradjon ki a földje. A cserépben nevelt epernek a száraz időszakban mindennapos locsolásra van szüksége.
6. Tápoldat
A virágföldben lévő tápanyagot a növény néhány héten belül feléli, ezért az egész nyáron át tartó szüretelés érdekében lásd el rendszeresen epernek összeállított tápoldattal.
Az epertermesztésbe még most sem késő belekezdened. A kertészetek tele vannak csodaszép, folyton termő eperpalántákkal, amiken csábítóan vöröslenek az apró, de annál ízletesebb gyümölcsök.
...ezeket láttad már?
Ezeket olvastad már?
Kiváló magyar dinnyeszezon elé nézünk idén - Mutatjuk a részleteket!
A héten már kaphatók az első magyar görögdinnyék a piacokon és boltokban. Idén igazán jó termésre számítanak a termelők.
Fenes GábrielFrissítsd fel magad limonádéval - mutatunk 14 ötletet!
Szóda, citrom, cukor, jég - a klasszikus limonádé hozzávalói. Cifrázni bármikor lehet: menta, gyömbér, eper, bodza... Minden, ami belefér a pohárba!
NosaltyEpret ettél és viszket a szád, kapar a torkod? Ez...
Az eper az egyik legklasszabb gyümölcs, színes, édes, illatos. Sajnos azonban vannak, akik nem fogyaszthatják, mert allergia-szerű panaszokat okoz náluk.
Szabó A