Hogyan álljunk ellen az ünnepi ételek csábításának?

Nem szeretnéd, ha az ünnepi menü átvenné az irányítást az életed felett? Megértjük. Ahogyan azt is, ha óriási kihívás lesz ellenállni a finomabbnál finomabb ételek állandó csábításának. Ahhoz, hogy ez viszonylag könnyen menjen, érdemes néhány trükköt bevetni, és bizonyos tippeket megfogadni

Tervezni, tervezni!

Az egyik legjobb módja annak, hogy megakadályozd, hogy felesleges kalóriákat vigyél be, az az, hogy ha előre tervezel. Vagyis ha bulizni indulsz, és tudod, hogy hizlaló ételek lesznek az asztalon, akkor előre eszel, és tudatosan, tápláló ételeket fogyasztasz. Oké, az elég drasztikus módszer a nagyi karácsonyi bejglije ellen, de hidd el, működik.

Sok kicsi sokra megy

Olyan apró falatkákat eszel, hogy alig látszanak? Egy kicsi pogácsa, egy pici linzer? Vagy talán egy vékony szelet mákos bejgli, esetleg néhány falat aranygaluska? Hidd el, észre sem veszed, és úgy kúsznak be a szádba a finomabbnál finomabb falatok, hogy a végén magad sem fogod érteni, miért érzed tele a hasad. Jó megoldás lehet, ha tudatosan eldöntöd, mikor melyik desszertből eszel egy keveset, és nem eszel mellé mást, na meg nem is repetázol.

Óvatosan kóstolgass!

Igen, tény, hogy az ünnepi készülődés egyik legfontosabb eleme a főzés és a sütés. A finomságokat természetesen meg kell kóstolni, hogy megfelelő ízű e az étel. De tegyük a szívünkre a kezünket és legyünk őszinték: ki az, aki nem él vissza a helyzettel és csipeget a készülő fogásokból? Egy pár falat hús, néhány kanál leves, és persze minden desszertet is kipróbálunk elkészülés után is. Azzal persze már nem számolunk, hogy mennyi felesleges kalóriát viszünk be a kóstolgatásokkal.

Karácsonyi vegyes halászlé

Szegedi vagy bajai, gyufatésztával vagy kenyérrel, passzírozva vagy hagyományosan, patkóval vagy harcsafilével...  Megannyi lehetőség, rengeteg elkészítési forma, de egy valami ...

Karácsonyi pikáns sajtkrémleves

Ennek a sajtkrémlevesnek az elkészítése gyors és egyszerű. Minél több sajtot használunk, annál ízletesebb és sajtosabb lesz a levesünk, de természetesen kerülnek bele zöldségek is, ...

Ide vele!

Nincs mese, mindent szeretnél megkóstolni a karácsonyi menüből? Egyetlen lehetőséged van, amivel kordában tartod a vágyaidat, az pedig a mértékletesség. Mindenképpen kicsi tányérra tálalj, mert azon egy kisebb adag is normál méretűnek tűnik, míg egy nagy tányér arra is sarkallhat, hogy sokat szedj.

Tessék inni!

Nemcsak azért érdemes sok vizet inni, hogy hidratáltak legyünk, hanem azért is, hogy elősegítsük az emésztést és a méregtelenítést. Na meg persze azért, mert a víz eltelíti a gyomrot, és kevesebbet fogunk enni emiatt. Arról nem is beszélve, hogy ha a koccintások mellé is elfogy egy-egy pohár víz, másnap sem kell nehéz fejjel ébredni.

Fontos, hogy okosan egyél, de érdemes elfogadni, hogy a karácsony nem a diétázásról szól. Élvezd ki az ünnepi ízeket, de ne vidd túlzásba a falatozást, és akkor nem kell lelkiismeret-furdalással és nehéz gyomorral zárni az évet.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...