Hogy mit főz és eszik egy vegán karácsonykor? Hát töltött káposztát!

"Egy dolgot tudok biztosan az életben: a karácsony nem telhet el töltött káposzta nélkül" - Green Évi írása a vegánok karácsonyáról és a töltött káposztáról.

Töltött káposzta receptje minden családnak van, ez a laktató fogás az év végi ünnepi asztal nélkülözhetetlen darabja. Igazi klasszikus, amiről szerencsére a vegánoknak sem kell lemondaniuk. Sőt, azt kell hogy mondjam, a vegán változat talán még finomabb is, az eredetinél.

Rengeteg verzióban készíthetünk húsmentes töltött káposztát. Használhatunk bolti hús helyettesítőket a töltelékbe, például

  • szejtánt
  • vagy szójagranulátumot,
  • de finom zöldségekkel,
  • babfélékkel,
  • gabonafélékkel
  • vagy magokkal is.

A legjobb persze, ha ezeknek egy keverékét használjuk. Ebbe a verzióba most tempeh, gomba, dió és gesztenye került. A tempeh egy szójababból készült fermentált, probiotikus finomság, ázsiai vagy bioboltokban kapható. Ha nem kapunk tempeh-t, helyettesíthetjük sima vagy füstölt tofuval is.

Érdemes bátran fűszerezni a töltelékünket, a tempeh és a tofu jól felveszi az ízeket. Mindenképp kóstoljuk meg a tölteléket, mielőtt betöltjük a káposztába, sózzuk és fűszerezzük tovább, ha kell. Akik szeretik a hagyományos ízvilágot, semmiképp se hagyják ki a füstölt paprikát és a folyékony füstöt a receptből, ezek adják meg a tölteléknek a füstös, ‘szalonnás’ ízt.

Az én receptem rántás nélküli (amiért le is szidott a nagymamám legutóbb), de természetesen készíthetjük rántással is, ha úgy szeretjük. Ehhez egy pár kanál olajon vagy margarinon megpirítunk egy kevés lisztet, majd hozzáadunk egy kevés piros paprikát és vízzel csomómentesre keverjük. A főzési idő vége előtt 10 perccel öntjük hozzá a káposztához.

Mondanom sem kell, a tejföl is elmaradhatatlan egy jó töltött káposzta mellől, szerintem kesudióból a legfinomabb a vegán változata. Annyi a titka a jó kesutejfölnek, hogy áztassuk be előre a kesudiót legalább egy órára, de inkább egy éjszakára, így extra krémesre tudjuk majd turmixolni. Adhatunk hozzá még egy kevés olívaolajat is, hogy még krémesebb legyen a végeredmény. Pénztárca kímélőbb alternatíva a napraforgómagból készült tejföl, ráadásul a napraforgómagoknak nem is kell olyan hosszú áztatási idő. Lusta verziónak pedig ott van mindig a bolti növényi tejföl vagy szójajoghurt is.

Remélem kipróbáljátok a receptet az ünnepek alatt. Boldog húsmentes karácsonyt!

Green Évi vegán töltött káposztájának receptjét itt találod!

És ezt olvastad már Green Évitől az ízHUSZÁR magazinon?

Green Evi gyorsan vázolja is, hogy van élet a tojáson túl - és nem is akármilyen

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...