Hogy került kávé a karfiolra? - Meglepő Michelin-csillagos fogások recepttel!

A Nespresso Atelier hazai séfjei idén is megosztották velünk különleges receptjeiket. A fogások közös pontja volt, hogy minden tányéron főszerep jutott a kávénak.

A Nespresso Atelier idén egy háromnapos programsorozat keretében hozta össze a hazai gasztrovilág legelismertebb szaktekintélyeit, köztük a legjobb magyar séfeket.

A különleges fogások közös pontja volt, hogy minden tányéron főszerep jutott a kávénak.

A Nespresso Atelier idei séfjei:

  • Sárközi Ákos (Michelin-csillagosséf, Borkonyha )
  • Barna Ádám (St. Andrea Wine & Gourmet, a Dining Guide 2018 TOP 10 Legjobb Étterem egyike, az Év séfje)
  • Tiago Sabarigo (Michelin-csillagos séf, Costes Downtown)
  • Mizsei János (MÁK Bistro, 2018 TOP 10 Legjobb Étterem egyike, 2017 Az év innovatív konyhája)
  • Mészáros Ádám (Michelin-csillagos séf, ONYX Étterem)

Sokan azt hihetik, hogy a kávé kizárólag süteményekhez illő alapanyag, de ezek az élvonalbeli séfek bebizonyították, hogy ez az aromás ital megállja a helyét húsok és zöldségek mellett is. Különleges ízkombinációkat hoztak létre, Mizsei János a MÁK Bistro séfje például sült karfiolhoz párosította a kávé zamatát.

Karfiol, herbális saláta, Cosi kávé

Sárközi Ákos, a Konyhafőnök című műsor volt zsűritagja, a Michelin-csillagos Borkonyha séfje báránygerincet készített, kávés mártással.

Báránygerinc, céklatextúrák, Rosabaya de Colombia kávé

Minket leginkább Barna Ádámnak, a St. Andrea Wine & Gourmet étterem séfjének, az Év Séfjének főétele fogott meg. Ennek a receptjét is megszereztük!

Dámvadborjú, csicsóka, körte, Dulsao do Brasil kávé

Hozzávalók 4 főre:

  • 1,5 kg tisztított dámvadborjú-gerinc
  • 1 g zsálya
  • 1 g borsikafű
  • 5 g petrezselyemzöld
  • 150 g fehérkenyér
  • 200 g kacsazsír
  • 1,5 kg csicsóka
  • 300 g körte
  • zöld kardamom tetszés szerinti mennyiségben
  • 1 adag (40 ml) Nespresso Dulsao do Brasil kávé
  • 0,5 liter repceolaj
  • 1 dl dióolaj
  • 0,3 dl körteecet

Nem csak a hozzávalókat, de az elkészítés menetét is megosztjuk most veled:

  • A zöldfűszerkéreghez a zöldfűszereket blansírozzuk, vagyis előfőzzük, majd hirtelen lehűtjük, ezután megszárítjuk, és lefagyasztjuk 2 órára. Ezt követően összeturmixoljuk a fehér kenyérrel, majd meleg helyen kiszárítjuk.
  • A tisztított dámvadgerincet sózást követően kérgesítjük, forró sütőben 8-12 percig sütjük, majd pihentetjük. Szeletjük, tálaláskor pedig az elkészített fűszermorzsába forgatjuk.
  • A pirított csicsókához a megmosott héjas csicsókát puhára gőzöljük, felezzük, majd héjából a húsát amennyire lehet, egészben kikanalazzuk. A héjat repceolajban ropogósra sütjük, a csicsókahúst pedig serpenyőben megpirítjuk.
  • A körtepüréhez a hámozott körtét pároljuk, leturmixoljuk, majd őrölt zöld kardamommal és kávéval ízesítjük.
  • A körtecarpaccio elkészítéséhez a vékonyra szeletelt körtét dióolajjal, körteecettel és kávéval marináljuk, azaz pácoljuk.

És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

"Ami jó, az nem lehet olcsó" - Damniczki Balázs cukrászmesterrel beszélgettünk

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...