Hogy használd a barabolyt?

Aki szereti a fehérrépát, az biztosan szeretni fogja a barabolyt is. A Konyhafőnök mai adásában ez volt az egyik különleges alapanyag, amivel főzni kellett.

Igazi kihívás a konyhában, ha olyan alapanyaggal kell dolgoznunk, amelyet nem ismerünk. Különösen igaz ez, ha nyomás alatt, vagy időre dolgozunk - mint a Konyhafőnökben. A mai adásban az egyik csapatnak csokipasztillát, bébipulykát és barabolyt kellett felhasználnia. A csoki és a pulyka még rendben is van - na de mi az a baraboly?

A zellerfélék családjába tartozó gyökérzöldség sokban hasonlít a fehérrépához - íze azonban nyersebb és vadabb, lévén vadon terem. Ma már leginkább csemegebaraboly vagy turbolyarépa néven ismerik, de népnyelven különböző vicces elnevezései is vannak, melyek megszűntek a gyökér felhasználásával együtt. Régen Európa-szerte termesztették, ma főleg vadon található meg. Ha rábukkanunk, érdemes vele kísérletezni, ugyanazt készíthetjük belőle, mint a fehérrépából: gratant, krémlevest, pürét, esetleg zöldségchipset. Régen nyersen rágcsálták, az ország keleti felében pedig savanyítva volt népszerű, mint Zalában a kerekrépa.

Ezeket olvastad már?

Tudj meg még többet a konyhafőnökről itt!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...