Kiderült, miért hízunk, ha későn eszünk

Egy kutatásból kiderült, hogy az este elfogyasztott ételek rengeteg mindenre hatással lehetnek.

Azt már régóta tudjuk, hogy nemcsak a bevitt kalória mennyisége van hatással a testsúlyunkra, de az is, hogy a nap melyik szakaszára időzítünk bizonyos étkezéseket. Egy friss kutatás ennek a jelenségnek az élettani hatásaira volt kíváncsi.

Kiderült, miért hízunk, ha későn eszünk

Dr. Frank Scheer, a bostoni Brigham and Women's Hospital idegkutatója szerint a kései órákban elfogyasztott étel, befolyással lehet az éhségérzetre, kalóriák égetésének intenzitására, illetve arra is, hogy testünk milyen mértékben raktározza el a zsírt. 

A tanulmány során 16 résztvevőt vizsgáltak, mindannyiuk testtömegindexe a túlsúlyos vagy elhízott tartományba esett. Az összes résztvevőnek két különböző, hat napig tartó fázist kellett végigcsinálnia, melynek során pontosan követniük kellett egy korábban megadott étrendet és alvási rutint. 

Az alanyoknak az első fázisban napi háromszori étkezést írtak elő, a szokásos időben, tehát reggeli 9 órakor, ebéd 13 órakor és vacsora 18 óra körül. A kísérlet második felében az első étkezésre 13 órakor, a másodikra 18 órakor, a harmadikra pedig 21 órakor került sor.

A kísérlet során folyamatosan vizsgálták a résztvevőket. Mint kiderült, a kései étkezőknél a leptin hormon szintje – amely a jóllakottság érzetéért felel – alacsonyabb volt, ami azt jelzi, hogy éhesebbnek érezték magukat az alanyok. Mi több, a kalóriák lassabb ütemben égtek el, csökkent ugyanis a zsírbontást végző lipolízis intenzitása.

Ezek alapján tehát, az eddig megszokott időszakokra felosztott étkezés jelentős hatással lehet testünk energiaháztartására, csökkentve az elhízást. 

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Mogyoróvajas hamburger

A recept a Troll a konyhában műsorral való együttműködésünk keretein belül valósult meg, és garantáltan trollmentes :)

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Ezt főzheted – 30 zsenge tavaszi és húsvétra hangoló étel,...

Cikksorozatunkban minden hónap elején összegyűjtjük a kedvenceinket regisztrált felhasználóink fogásai közül. Áprilisban egy csomó új, frissen előbújt alapanyag, könnyed és zamatos fogás, no meg persze pár húsvéti klasszikus kerül terítékre. Csatlakozzatok ti is a Nosalty gasztroközösségéhez, töltsétek fel receptjeiteket, és inspiráljátok egymást az év minden napján!

Nosalty

További cikkek

Heti Menü – Gyerekkedvenc ételek 7 napon át, amiket mi...

Vannak ételek, melyeket a gyerekek legtöbbje imád - néhány kivétellel, de ők, mint tudjuk, csak a szabályt erősítik. A gombóclevesek, a rántott csirke, bármi, ami nutellás vagy csokis, de a borsóleves is nagy kedvenc legtöbbjüknél. Ezen a héten nekik kedvezünk!

Top Receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!