Hivatalosan is ők a legjobb BBQ-sok ma Magyarországon!

Nemrég került megrendezésre a Tállya BBQ fesztivál, ahol a KCBS-rendszerben versenyt is hirdettek, íme az eredmények.

A BBQ műfaja most kezd felvirágozni nálunk, mi sem mutatja ezt jobban, minthogy nemrégiben került sor, az első, hivatalos rendszerben megrendezett hazai versenyre. Merthogy a barbecue bizony versenysportként is létező fogalom, több országban sportegyesületként bejegyzett csapatok működnek, akárcsak egy klasszikus ág esetében.

A KCBS (Kansas City Barbeque Society), a világ elsőszámú BBQ egyesületének célja, hogy a műfajt népszerűsítse és fejlessze. Az egyesület több mint húszezer taggal büszkélkedhet és számtalan hivatalos keretek között zajló verseny védnökeként tisztelegnek. Hogy miből is áll pontosan maga a megmérettetés, az itt, ebből a jól összefoglalt írásból megtudható.

A tokaji borvidéken fekvő Tállya volt az első település itthon, aki megrendezhette a KCBS versenyt. Tállya azon túl, hogy több évszázados borásztai múltra tekint vissza, magáénak tudhatja Európa mértani középpontja címet is, valamint a borvidék legjobban alápincézett települése.

A negyven indulóból szép számú magyar nevezés mellett külföldi csapatok is megmérettették magukat a öt klasszikus kategóriában: csirke, sertésoldalas, sertéslapocka, marhaszegy és az úgynevezett mistery box, avagy meglepetésdoboz számokban.

Mi is az a barbecue?

ANyárspolgár BBQ szerint: Egy ételkészítési technika, amely során lassú tűzön, hagyományosan 230-250°F (110-120°C) tartományban, de mindenképpen 150°C-on belül, fatüzeléssel vagy természetes faszénnel képzett indirekt hőn, hosszan elkészített hús.

Sokan arra számítottak, hogy a versenyben jártas, nemzetközi indulók lepipálják a magyar csapatokat a 6.400 EUR összdíjazású versenyben és toronymagasan elhúznak a mezőny előtt. Nem így lett. Összetettben a Katka-Gergő-BBQ csapat diadalmaskodott, őket követte a MISS PIGGY'S U.K. és a harmadik helyre a BROS HOG sütötte be magát. A magyar csapata ezzel az eredménnyel kvalifálta magát a Jack Daniels World Championship Barbecue-ra, amely egyfajta világbajnoki döntőnek tekinthető, amelyet az USA-ban rendeznek meg. A pontos, versenyszámokra lebontott eredmény itt tekinthető meg.

És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon!

A levendula egyáltalán nem a szekrénybe való...hanem például a húsgolyóba!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...