A BBQ műfaja most kezd felvirágozni nálunk, mi sem mutatja ezt jobban, minthogy nemrégiben került sor, az első, hivatalos rendszerben megrendezett hazai versenyre. Merthogy a barbecue bizony versenysportként is létező fogalom, több országban sportegyesületként bejegyzett csapatok működnek, akárcsak egy klasszikus ág esetében.
A KCBS (Kansas City Barbeque Society), a világ elsőszámú BBQ egyesületének célja, hogy a műfajt népszerűsítse és fejlessze. Az egyesület több mint húszezer taggal büszkélkedhet és számtalan hivatalos keretek között zajló verseny védnökeként tisztelegnek. Hogy miből is áll pontosan maga a megmérettetés, az itt, ebből a jól összefoglalt írásból megtudható.
A tokaji borvidéken fekvő Tállya volt az első település itthon, aki megrendezhette a KCBS versenyt. Tállya azon túl, hogy több évszázados borásztai múltra tekint vissza, magáénak tudhatja Európa mértani középpontja címet is, valamint a borvidék legjobban alápincézett települése.
A negyven indulóból szép számú magyar nevezés mellett külföldi csapatok is megmérettették magukat a öt klasszikus kategóriában: csirke, sertésoldalas, sertéslapocka, marhaszegy és az úgynevezett mistery box, avagy meglepetésdoboz számokban.
Mi is az a barbecue?
ANyárspolgár BBQ szerint: Egy ételkészítési technika, amely során lassú tűzön, hagyományosan 230-250°F (110-120°C) tartományban, de mindenképpen 150°C-on belül, fatüzeléssel vagy természetes faszénnel képzett indirekt hőn, hosszan elkészített hús.
Sokan arra számítottak, hogy a versenyben jártas, nemzetközi indulók lepipálják a magyar csapatokat a 6.400 EUR összdíjazású versenyben és toronymagasan elhúznak a mezőny előtt. Nem így lett. Összetettben a Katka-Gergő-BBQ csapat diadalmaskodott, őket követte a MISS PIGGY'S U.K. és a harmadik helyre a BROS HOG sütötte be magát. A magyar csapata ezzel az eredménnyel kvalifálta magát a Jack Daniels World Championship Barbecue-ra, amely egyfajta világbajnoki döntőnek tekinthető, amelyet az USA-ban rendeznek meg. A pontos, versenyszámokra lebontott eredmény itt tekinthető meg.
És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon!
A levendula egyáltalán nem a szekrénybe való...hanem például a húsgolyóba!