Hitted volna, hogy mélyhűtőd ilyen nagy segítség lehet a fogyókúrádban? Tippek a dietetikustól

Egy kis tervezéssel, utánagondolással mélyhűtőnk lehet az egyik legnagyobb segítségünk fogyókúránk idején. Különösen az őszi-téli időszakban.

A kiegyensúlyozott, testtömegcsökkentő étrendben nagy hangsúly jut a zöldségekre. Így, az őszi, téli időszakban, a színes, szezonális zöldségek híján, nagyon jó szolgálatot tesznek a fagyasztott zöldségtermékek. Persze a zöldségeken kívül sok más hasznos termékkel is feltölthetjük a mélyhűtőnket - adok most pár tippet, hogy miként állíthatjuk mélyhűtőnket - ezt a hétköznapi háztartási eszközt - fogyókúránk szolgálatába.

1. Ezeket válaszd a bolti mélyhűtőpult kínálatából!

Jó hír az időbeosztási zavarral küzdő fogyni vágyó számára, hogy a fagyasztott ételek egy része szuperül beilleszthető az étrendbe, sőt, nekem vannak olyan kedvenc termékeim, amelyeket kifejezetten ajánlani szoktam. Persze jól választani azért tudni kell, nézzük, mire érdemes figyelni!:

  1. Részesítsük előnyben a natúr termékeket, ezek közül is elsősorban a zöldségeket, zöldségkeverékeket! Ezeknél a termékeknél tényleg csak az ízlésünk vezéreljen minket, én kifejezetten ajánlom őket, főleg ilyenkor, az őszi-téli időszakban, a szezonális zöldségkínálat apadásakor. Vásárolhatunk sima zöldségeket is, amikor csak egyfajta zöldség van a zacskóban, az én személyes kedvenceim viszont a zöldségkeverékek, azok közül is az egyre nagyobb választékban elérhető, kicsit extrább, keleties, mexikói, olaszos, egzotikusabb fűszerezésű, különleges zöldségkeverékek. A termékek bónusz előnye, hogy a csomagoláson feltüntetik az energia- és tápanyagtartalmat, úgyhogy nem is kell a számolgatással sokat bajlódnunk. Amire érdemes egy kicsit figyelnünk, hogy ha nem natúr termékeket vásárolunk, hanem egy kis fűszervajjal, mártással turbózott változatokat, akkor nő a kalóriatartalom, illetve gyakran tartalmaznak cukrot is. Ezek persze nem akadályai az étrendbe illesztésnek, csak tudjunk róla. Készíthetünk belőlük leveseket, krémleveseket, köreteket, főzelékeket, pirított, párolt, sült zöldségeket.
  2. Fagyasztott gyümölcsök - szezonon jól esik újra bogyós gyümölcsöket enni. Készítsünk belőlük (édesítőszerrel) csodás túrókrémeket, turmixokat, legális desszerteket.
  3. Egyes szupermarketekben lehet kapni pl. fagyasztott erdei gombakeverékeket is - nekem nagy kedvenceim, nagyon meg tudják dobni egy húsétel ízét.
  4. Natúr hal-, tenger gyümölcsei termékek - azaz azok, amelyek nem bundázottak és lehetőleg nincs rajtuk extra mártás.
  5. Natúr hústermékek - ezek ritkábban elérhetőek nálunk, jellemzően inkább a vadhúsokat találjuk meg a bolti mélyhűtőszekrényekben.
  6. Kerüljük a hosszú összetevőlistás, bundázott hús-, sajt-, hal-, zöldségtermékeket, hiszen ezek jóval magasabb energia- és tápanyagtartalmúak a natúr termékekhez képest.
  7. Kerüljük a mélyhűtött, édes tésztaételeket - pl. nudli, szilvás gombóc, derelye stb.

Epres túró cukormentesen

Még egy gyümölcsös túró. Gyors, egyszerű és finom. Beindul vele a reggel, sőt, edzés után is érdemes majszolni. Természetesen az adag mennyisége és az arányok nincsenek kőbe vésve. ...

2. Fagyaszd magad!

A sikeres testtömegcsökkentés egyik leghatékonyabb segítője az étrendtervezés: ha tehetjük, szánjunk időt arra, hogy a hét második felében tervezzük meg a következő heti menünket. Ha ez sikerül, akkor jobban fog menni a bevásárlás is, és a hétvégén szánhatunk egy kis időt az előkészületekre is.

A megtervezett menü előkészítésében nagy segítség a mélyhűtő: lefagyaszthatunk frissen vásárolt alapanyagokat, vagy akár félig vagy teljesen elkészített ételeket is.

Nyers alapanyagok porciózott fagyasztása

  • Tipikusan így készíthetjük elő a húsételeinket. A tervezett étrendünknek megfelelő adagnagyságban, külön csomagolva fagyaszthatunk pl. szeletelt, csíkokra, kockára vágott (vagy akár egészben hagyott) csirkemellfilét, pulykamellfilét, csirkecombot, - szárnyat, karajt, szűzérmeszeleteket stb.
  • Jól tűrik a fagyasztást a (teljes kiőrlésű) kenyérfélék is, szeleteljük fel ezeket és fagyasszuk le így.
  • Fagyaszthatunk halat is - ha ritkán jutunk el olyan üzletbe, ahol tudunk friss halat vásárolni, akkor ez egy jó megoldás a rendszeres halfogyasztásunk biztosítására.
  • Elkészíthetjük saját fagyasztott zöldségeinket, -keverékeinket is. Ez esetben érdemes a friss, megtisztított zöldségeket fagyasztás előtt forró vízben 1-4 percig blansírozni ("előfőzni"), majd jéghideg vízbe tenni, és ezt követően fagyasztani. Itt is zacskózzuk majd be leendő köreteinket a megfelelő adagban, hogy könnyebben bánhassunk velük.

Kész ételek porciózott fagyasztása

Kész ételek közül jól fagyaszthatóak:

  • a (kevés zsiradékkal, sovány húsrészekből készült) pörkölt-, tokányfélék, szelet húsok,
  • sós (pl. paradicsomos tésztaszószok) vagy
  • édes (pl. édesítőszerrel készített) gyümölcsmártások,
  • hígabb vagy sűrű levesek,
  • főzelékek.

Időspóroló megoldás, ha ezeket az ételeket elkészítjük akár családi ebédként a hétvégén, és lefagyasztunk belőle egy (vagy több) megfelelő méretű adagot magunknak a következő hétre. Az is jó megoldás, ha "csak úgy" elkészítünk egy nagyobb adag pörkölt- vagy tokányfélét és azt több adagra kimérve fagyasztjuk le, és így a következő hetek 1-1 étkezése megoldva.

Remélem sikerült megmutatnom, hogy hűtőnk mélyhűtőrekesze nem csak jó, hanem kifejezetten hasznos eszköze lehet fogyókúránk megvalósításának.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...