Hihetetlen, de Szicíliában minden évben eljön a "kebelsütik" ideje!

A szicíliai Cataniában Szent Ágota kebleit mintázó sütemény a mai napig az egyik kedvenc fogás februárban, a szent ünnepén.     

Mi jut elsőként az eszedbe, ha ezekre a sütikre nézel? Igen, nagyon is jól látod. A szicíliai Catania környékén egykor apácák sütötték ezeket a kicsike, kebel alakú süteményeket Szent Ágota tiszteletére.

Készülnek a "kebelsütik"

Manapság a szent februári ünnepének idején már a kis városka összes cukrászdájában kaphatóak a szent melleiről mintázott kis finomságok, vagyis a "minne di Sant’ Agata"-k.

Körmenet Cataniában Szent Ágota ünnepén, február 5-én

Joggal merül fel a kérdés, miért mintáznak egy szent kebleiről süteményt. A i.sz. 200-as években gazdag szülők gyermekeként született Ágota nem volt hajlandó megtagadni hitét, és a római helytartó, Quinlianus szexuális közeledését is elutasította. Quinlianus egy nyilvánosházba hurcoltatta a lányt, hogy "nyitottabbá váljon", majd miután a kísérlet sikertelen volt, börtönbe záratta, ahol válogatott kínzásokat kellett kiállnia Ágotának. Végső büntetésképpen levágatta a lány melleit. Az ezt követő éjszakán Ágotának megjelent Szent Péter és teljesen meggyógyította a hívő lányt, erre válaszul a helytartó halálra kínozta a lányt.

"Kebelsüti" egy szicíliai cukrászda kirakatában

A szent február 5-i ünnepére készülnek a kebleire emlékeztető kis sütemények. A krémes mázzal és pisztáciás marcipánnal bevont kis félgömbökben vajas tésztára halmozott ricotta bújik meg, a melyet csokoládéval vagy alkoholba áztatott piskótával dobnak fel.

Lorenzo Lippi festménye Szent Ágotáról (17. század)

A "mellbimbót" egy szem koktélcseresznye szimbolizálja.

via Gastro Obscura

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Ezt a srácot az Instagram tette sztárcukrásszá

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...