A folyadék pótlása nagyon fontos a jó közérzet és a jól működő szervezet számára, amihez természetesen sok vizet és más szomjoltó folyadékot kell fogyasztani. A folyadékokon kívül a szilárd ételek, úgy, mint a zöldségek és gyümölcsök is nagyban támogathatják hidratáltságodat. Mutatjuk, hogyan tudsz összeállítani hidratálóan étkezni!
Ha teheted, fogyassz minél több zöldséget és gyümölcsöt nyersen, mert ezek nagyban hozzájárulnak a megfelelő hidratáltsághoz. A bennük lévő elektrolitok javítják a test folyadékháztartását, ezért rövid távon még a vizet is megelőzik, annyira hatékonyan hidratálnak. A több mint 80%-os víztartalmú gyümölcsök és zöldségek nagyszerű választásnak bizonyulnak!
Az alábbi ételek kiemelkedően sok vizet tartalmaznak:
- uborka: 96%
- zeller: 95%
- retek: 95%
- saláta: 94-96%
- paradicsom: 94%
- cukkini és nyári tök: 94%.
- spárga: 92%
- paprika: 92-94%
- karfiol: 92%
- grapefruit: 92%
- gomba: 92%
- spenót: 92%
- görögdinnye: 92%
- káposzta: 91-92%
- eper: 91%
- brokkoli: 90%.
Ezeken kívül a sárgarépa, őszibarack, narancs, málna, ananász, kivi és alma is sok vizet tartalmaz!
A folyadék pótlása a levesek rendszeres fogyasztásával is történhet, évszaktól függetlenül. Télen mindenkinek jólesik egy tányér gőzölgő húsleves, míg nyáron egy hideg gyümölcsleves vagy gazpacho siet a segítségedre, ha unod a vizet.
Kerüld az alkoholt és a túl sós ételeket, utóbbi hajlamos serkenteni a veseműködést, ami kiszáradáshoz vezethet. Az alkohol a vesének, a vérnyomásnak a folyadékháztartásnak sem tesz jót, sokkal koncentráltabb lesz tőle a vér, arról nem is beszélve, hogy vizelethajtó hatása is van.
Még több diéta: