Évközben végig általános jelenség, de nyáron különösen igaz, hogy sokan nem tudják bevinni a szervezetük számára megfelelő mennyiségű folyadékot. Ilyenkor többet izzadunk, főleg, ha még mozgunk is, és a nagy melegben megnövekszik a szervezet folyadékigénye. Sokan egyszerűen nem szeretik a víz ízét, vagy elfelejtenek eleget inni – számukra megváltás lehet olyan élelmiszereket fogyasztani, amelyek tele vannak folyadékkal, és adhatnak a napi folyadékbevitelhez.
Dinnye
A dinnyéről talán mindenki tudja, hogy nagyon magas a víztartalma, az egyik legegészségesebb, legalacsonyabb kalóriatartalmú gyümölcsről van szó. Ez a rózsaszín húsú gyümölcs rákellenes likopint is tartalmaz, mint bármely más gyümölcs, valamint a citrullint, egy aminosavat, amely javíthatja az edzési teljesítményt.
Alma
Bár a legtöbb friss gyümölcs és zöldség vízben gazdag, az alma sűrűségének köszönhetően általában a skála vizesebb végén található.
ehet, hogy a zeller és a saláta 95%-a víz, míg egy almáé csak 86%, de sokkal könnyebb megenni egy almát, mint a hidratálásban ugyanolyan megfelelő mennyiségű zöldet. Az adag mérete is számít – egy almában több a nettó víztartalom, mint egy salátában.
Paradicsom
A paradicsom 94 százaléka víz, ráadásul nyáron szezonja is van, úgyhogy érdemes fogyasztani. Szakértők szerint azonban a konzerv- és passzírozott paradicsom is ugyanolyan jó hidratálásra, csak néhányban sok a só, ami viszont elvonja a szervezettől a vizet, így erre érdemes figyelni.
Vörösbab
Kevés étel egészségesebb, mint a bab. Ezek a növényi alapú fehérjék antioxidánsokat, rostokat és vasat tartalmaznak, egyéb tápanyagok mellett. Ráadásul lében érkeznek, így fel is szívják magukat kicsit vízzel, ami a hidratálás szempontjából is nagy előny.
Tonhal
Meglepő eleme a listának, de a tonhal még akkor is jól hidratál, ha nem vesszük, hogy sós lében érkezik az asztalra. Jó megoldás edzés utáni nassolnivalóhoz, amely segít egy csapásra feltölteni a fehérje- és folyadékraktárakat. Ráadásul omega-3 zsírsavakban is gazdag. Csak ügyelj arra, hogy ne vidd túlzásba a fogyasztását, mivel a tonhalban magas lehet a higany szintje, ami nagyobb mennyiségben mérgező.
Még több a folyadékbevitelről: