4 tipp, hogyan védekezz a frontok okozta migrén ellen

Itt egy hidegfront, ott egy melegfront – az időjárás-változásra érzékeny embereknek valóságos hullámvasút lehet a tavasz és a nyár, ilyenkor sokaknál szűnni nem akaró fejfájás alakulhat ki. Hogyan tudjuk megelőzni a bajt, vagy enyhíteni a tüneteket?

Az időjárás folyamatosan változik, és ezekkel a változásokkal együtt az egészségünket érintő kihívások is megjelennek. A frontok folyamatos váltakozásával rengeteg embernél alakul ki migrén, mely nemcsak kellemetlen fejfájást okoz, de sokkal ingerlékenyebbek leszünk tőle, extrém esetekben pedig sem dolgozni, sem szabadidős programokat sem tudunk csinálni a szűnni nem akaró fájdalomtól. Ha a migrén nem is múlik el magától, kezelhető, így most olyan tippeket mutatunk, melyekkel nemcsak megelőzhetjük, de akár meg is szüntethetjük a fejfájást.

A hirtelen időjárásváltozás kellemetlen migrénnel járhat

Figyeld, mikor kezd el fájni a fejed!

Az időjárást lehetetlen befolyásolni, így ez az egyik legnagyobb kihívást jelentő kiváltó tényező, amelyet kezelni kell. Az első lépés, amivel minimalizálhatod a rosszullét esélyét az, hogy megfigyeled magadon, mikor jön a fejfájás. A migrén kialakulásában nagyon sok tényező közrejátszhat, a leggyakoribbak a következők:

  • a páratartalom gyors változása
  • a légnyomás gyors változása
  • a stressz
  • a hirtelen jövő meleg és az erős fény (hőingadozás)
  • a hirtelen jött ködös, felhős idő

Ha például a melegtől lesz migréned, a forró napokon lehetőleg tartózkodj hűvös, kevésbé fényes helyen. Nyilvánvaló, hogy nem maradhatsz mindig otthon, amikor odakint tűz a nap és 35°C van, így ha a szabadban kell tartózkodnod, viselj sapkát vagy kalapot valamint napszemüveget, ruházatod pedig legyen szellős, kényelmes, és ne túl sötét.

Hasonló szabályok érvényesek a hidegebb, felhősebb és esősebb napokra is, ilyenkor a kicsit sötétebb és melegebb, de nem túl meleg helyeken érdemes időzni, ezzel elkerülhető a kellemetlen, tompa fejfájás. Amennyiben megfigyeléseink alapján sikerül azonosítani, mi okozhatja a migrént, máris tehetünk néhány apró lépést annak érdekében, hogy könnyebb legyen átvészelni a fejfájós időszakot.

Kerüljük a cukros üdítőket, a kávét és az alkoholt, igyunk vizet!

Maradjunk hidratáltak!

Ha a fejfájás állandó panasz időjárás-változáskor, érdemes odafigyelni arra, miből mennyit iszunk. Napi 2-3 liter víz elfogyasztásával máris jobban átvészelhetjük a kritikus napokat, érdemes azonban kerülni a kávét és az alkoholt, melyek még jobban ráerősíthetnek a fájdalomra. Kerüljük a cukros üdítőket, ha nem szeretjük magában a vizet, ízesítsük citrommal, erdei gyümölcsökkel vagy frissítő uborkával.

Egyél kiegyensúlyozottan

Érdemes lehet naplót vezetni arról, mi mindent fogyasztasz a nap folyamán. Lehet, hogy egy-egy étel is kiváltó oka lehet a fejfájásnak, ami a változó időjárással együtt lesz elviselhetetlen. Jelenleg a kutatók úgy vélik, hogy bizonyos típusú élelmiszerekben, például a csokoládéban és a feldolgozott húsokban és élelmiszerekben található vegyi anyagok kiválthatják a migrént.

A rendszeres étkezés is fontos, megfelelő fehérje, sok zöldség és gyümölcs, mérsékelt szénhidrát bevitele segíthet a komfortérzet javításán.

Megfelelő pihenés, a szem pihentetése

A rossz és kevés alvás szintén erősítheti a migrénes tüneteket, így próbáljuk meg megteremteni magunknak a lehető legoptimálisabb feltételeket a pihenésre. Alvás előtt legalább fél órával kapcsoljunk ki minden zavaró fényforrást (televíziót, számítógépet, telefont), a lámpának sem kell teljes fénnyel égnie. Az alvás legyen megfelelő hosszúságú, legalább hét, de inkább nyolc óra.

Bár a kutatások még mindig nem tudták teljesen alátámasztani, biztosan az időjárás okozhatja-e a hosszan tartó migrént, odafigyeléssel természetes módon is enyhíthetjük a tüneteket. Ha biztosra akarunk menni, minden esetben érdemes magunknál tartani a számunka legjobban bevált fejfájás-csillapítóból egy-egy pirulát, de ha nem muszáj, igyekezzünk természetes úton (hideg vizes arcmosással, akupresszúrával, sötétebb helyiségben pihenéssel) enyhíteni a tüneteket.

Forrásunk volt.


Ezek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...