Nyáron senki nem vágyik a nehéz ételekre, pláne nem a jelenlegihez hasonló, 35 fokos kánikulában. A hideg levesek kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy könnyű, ugyanakkor vitamindús és egyben hűsítő ételeket együnk. Ráadásul már érik a finom, szabadföldi paradicsom, úgyhogy végre nem a vizes és ízetlen darabokat kell ennünk. Én éppen tegnapelőtt találkoztam egy fürt olyan eszméletlenül finom és édes koktélparadicsommal, hogy az egészet magában megettem! A gyerekek is imádják, és a hőségben nekik is jót fog tenni a felfrissülés. Óvjuk hát őket is és hűtsük belülről szervezetüket, mert a legkisebbek még nehezebben viselik a forró napokat.
Ez alkalommal egy fűszeres paradicsomlevest készítettünk el a lurkókkal. Nem a betűtésztás menza változat és nem is a klasszikus olasz ízvilág. Olyan, akár egy frissítő nyári zápor: néhány kanál és rögtön érezzük, hogy testünk újjá éled, visszatér az energiánk! A fűszereket bátran variálhatjuk, annak függvényében, hogy éppen mit találunk otthon – mi is így tettünk. Egyetlen fontos összetevő van: a menta. Nem kell sok levél, mert nem ennek az íznek kell dominálnia, csupán egy lágy, kellemesen hűsítő érzést ad.
Azért az itáliai életérzést is visszahoztuk a házilag készített grissiniknek köszönhetően. Érdemes otthon házilag elkészíteni, mert nemcsak egyszerű, hanem finomabb is, mint az előre elkészített bolti társaik. Itt felhasználhatjuk a szorgos kezeket, a tészta gyúrását és a kígyók formázását is élvezni fogják a gyerekek. A nyári vakáció alatt fogjuk be őket egy vidám főzésre, sokkal szívesebben falatozzák majd a saját maguk által készített ételt.
Petra grissinireceptjét itt tudod megnézni >>
Frissítő, hideg paradicsomleves
- olívaolaj
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 70 dkg friss paradicsom
- fél liter zöldségleves alaplé
- só
- bors
- friss bazsalikom
- 1 csokor petrezselyem
- turbolya
- néhány levél menta
A receptet itt tudod elmenteni >>
- A paradicsomok alját keresztben bevágjuk, majd néhány percre forró vízbe tesszük.
- A forró vízből kivett paradicsomokat jeges vízbe tesszük. Néhány perc múlva, ha a paradicsom lehűlt, akkor már könnyedén le tudjuk szedni a héját.
- Az apróra vágott vöröshagymát az olívaolajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk az áttört fokhagymát is és együtt pirítjuk tovább.
- Ha a hagyma már kezd barnulni, akkor hozzátesszük a meghámozott és apró kockára vágott paradicsomot és a fűszereket.
- Fedő alatt puhára főzzük a paradicsomokat. Ha már kieresztette a levét, levesszük a tűzről és botmixerrel összeturmixoljuk.
- A paradicsomos pürét felöntjük annyi zöldséglevessel, hogy elérje a megfelelő állagot.
- Egyet rottyantunk rajta, és kész.
- Legfinomabb, ha hidegen tálaljuk!
A helyszínt a Szatyorbolt biztosította.