Két hűsítően hideg leves, főzés nélkül: a paradicsomos spanyol és a céklás-kefires litván

Amikor a hőmérő higanyszála szinte egész nap a harmincas lelki határ felett időz, akkor bizony nagyon nyomós indok kell ahhoz, hogy bekapcsoljuk a sütőt vagy főzőlapot. Szerencsére ezeknek az üdítő leveseknek hála erre nincs is szükség: akár a spanyolok krémes gazpacho-ja, akár a litván céklaleves mellett döntötök, ígérjük, mindkettő szigorúan főzésmentes!

Talán nincs mit csodálni azon, hogy a legtöbb ország gasztronómiájában megtalálhatóak azok a fifikás receptek, amik főzés nélkül is ízletesek és változatosak, így pedig remekül bevethetők a kánikulában. Mi, magyarok főleg gyümölcslevesben és -krémlevesekben utazunk, illetve az utóbbi években volt egy komolyabb trendje a kovászosuborka-krémlevesnek, és bár ezek is nagyszerűek, ha kipróbálnátok valami újat, akkor ezt a két hideg levest jó szívvel ajánljuk!

Gazpacho vagy céklaleves - ti melyiket készítenétek el?

Gazpacho, a selymes és hűs dél-spanyol nedű

Oké, a gazpacho nem épp ismeretlen itthon sem, az elmúlt években úton-útfélen találkozhattunk ezzel a hideg levessel, ez azonban mit sem von le érdemeiből. Ezt az andalúz klasszikust ugyanis tényleg pofonegyszerű elkészíteni, és nem is igényel sok hozzávalót:

az alapreceptbe csak paradicsom, uborka, paprika, kevés hagyma és fokhagyma, valamint olívaolaj kerül.

Illetve a kenyér, melynek hovatartozása parázs viták okozója lehet, az avatott szaktekintélyek fele szerint ugyanis vétek beletenni, míg a másik fele anélkül tartja blaszfémiának a gazpacho-zást.

Semmi flanc, semmi titkos hozzávaló, a gazpacho-ban csak a zöldségek számítanak!

Ha szeretnénk fokozni az élvezeteket, akkor érdemes többféle paradicsomot vegyesen használni, mehet bele fürtös, szív-, szilva- és koktélpari egyaránt, amilyet épp szerezni tudunk. Ha igazán selymes állagú levest szeretnénk, akkor érdemes leforrázni a paradicsomokat, és aztán lehúzni a héjukat. Ha már lúd, legyen kövér alapon pedig hámozzuk meg az uborkát is, sőt, a paprika héját is szépen le tudjuk szedni egy egyszerű zöldséghámozóval, így pedig azok is fogyaszthatják, akiknek amúgy bántja a gyomrát a paprikahéj.

Ha van szabad 15 percetek, akkor pont el tudjátok készíteni

Ami pedig a kenyérszeletet illeti, bevalljuk, mi szoktunk tenni bele. Tényleg kihagyható, de szerintünk ettől lesz tökéletes az állaga, a szikkadt kenyér pont annyi sűrítést biztosít a levesnek, amennyire a vizes alapanyagoknak szüksége is van.

Šaltibarščiai, a méltatlanul ismeretlen litván csodarecept

A spanyolok paradicsomlevesének hírnevével szemben a litvánok joghurtos céklalevesét jóval kevesebben ismerik, pedig kitüntetésre váró hőséghősre bukkanhatunk személyében. Fő alapanyagai a cékla mellett az uborka és a joghurt/kefir (na meg a KAPOR), céklából pedig használhatunk nyers, főtt vagy ecetes verziót, esetleg ezek tetszőleges kombinációját, amihez épp kedvünk van.

Ez a csodás színű céklaleves nettó 10 perc alatt elkészíthető - pont, amíg megfő a tojás

A céklát és az uborkát a leveshez le kell reszelni vagy nagyon finomra aprítani, majd hozzákeverni jó nagy adag kaprot, és belereszelni egy citrom héját is. Természetesen más zöldfűszert sem fog kivetni magából, de a kapor íze tényleg kell a cékla és a joghurt párosához.

Ami a lé részét illeti, annak alapja a tejtermék, ami lehet joghurt, író vagy kefir is, de akár kevés tejszínnel vagy tejföllel is turbózhatjuk.

Emellett, ha ecetes céklát használunk, akkor ajánlott a levét is beletenni, hiszen ettől egyaránt lesz gyönyörű élénklila színű és még ízesebb a leves. Ezeket érdemes egy tálkában külön kikeverni, és utána ráönteni a reszelt zöldségekre, így ugyanis jobban elkeveredik, mintha egyben próbálnánk összeforgatni.

Aminek ilyen szép színe van, az rossz nem lehet! Katt a képre!

A litván céklalevest hagyományosan főtt tojással a tetején tálalják, mellé pedig gyakran kínálnak burgonyát, ezért mi is így jártunk el.

Hideg litván céklaleves illetve Andalúz gazpacho selymesen - küldd el valakinek a recepteket, aki szívesen elkészítené őket!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Készítsd el ezeket a hűsítő nyári recepteket is:

Legújabb receptek

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...