Tényleg gyengébb a kávé hatása hidegen, mint melegen?

Vajon gyengébb a hideg kávé hatása? Változik a koffeintartalma a forró kávéhoz képest? Lássuk.

Vajon melyik kávé hatásosabb, ha az élénkítő hatásra gyúrunk, egy pohár forró vagy hideg, esetleg jeges kávé? Mi a különbség köztük? A kutatók górcső alá vették a savak, az antioxidánsok és a koffein jelenlétét a hideg és a meleg kávéban egyaránt, sőt, a pörkölést is vizsgálták.

Tényleg gyengébb a kávé hatása hidegen, mint melegen?

Érdekes, hogy míg a legtöbb ember azt hinné, hogy a fő különbség a koffeintartalomban jelentkezik majd, ez nincs így:

egy forró kávéban picikét több ugyan a koffein, mint egy hidegben (illetve cold brew-ban), egy világos pörkölésű kávéban pedig szintén, a sötéttel összehasonlítva, a fő különbség mégsem a koffeintartalomban, hanem az antioxidánsok mennyiségében és a savasságban érhető tetten.

Forró kávé = több antioxidáns

Egy 2018-ban megjelent tanulmányban ugyanis, melyben szintén a forró kávé és a cold brew – azaz a hideg vizes áztatással készített kávé – antioxidáns-tartalmát vizsgálták, kimutatták, hogy a forró kávé több antioxidánst tartalmaz, ami egészségügyi előnyökkel is jár.

A koffein mennyisége nem igazán függ a hőmérséklettől

A koffeintartalom inkább a kávétípus és a kávébab függvénye, mint mondjuk a kávé hőmérsékletéé, ennek ellenére a forró főzési eljárásokkal készült kávé kicsivel valóban több koffeint tartalmaz, mint a cold brew kávék - de ez a mennyiség nem jelentős.

Jegeskávé

Egy pofonegyszerű trükk a szép, réteges jegeskávéhoz. Mert egy jó jég-tej-kávé arányú italnál kevés dolog esik jobban a koffein szerelmeseinek, minimális precizitással pedig igazi ...

Kávés semifreddo

Indítsd jeges finomsággal a napot, készíts házilag krémes, kávés parfét, amit a nagy hőségben akár már reggel is kanalazhatsz a reggeli kávé helyett.

Tiramisu alaprecept

A tiramisu Olaszország egyik legegyszerűbb és legfinomabb desszertje. Sűrű, gazdag mascarponés krém piskótadarabokkal rétegezve és rumos fekete kávéval megspékelve - nincs mit ...

A koffein élénkítő, koncentráció-növelő hatása valóban elvitathatatlan, sokak gyomrát viszont kikezdi savasságával, ezenkívül emeli a vérnyomást, a pulzust és vízhajtó is - ezek a hatások viszont nem függnek attól, hogy a kávénk hideg-e vagy meleg.

Forrásunk volt.


Még több a kávéról:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...