A töltött szőlőlevél, ami hidegen tálalva csavarja el a fejed

A töltött zöldség kifejezetten népszerű a magyar konyhában, gondoljunk csak arra, milyen ünnepi hangulatot tud teremteni az egész családnak egy hatalmas adag töltött káposzta. Bár a töltött szőlőlevél régebben jobban benne volt a köztudatban, mára azonban eléggé kikopott.

A töltött zöldség kifejezetten népszerű a magyar konyhában, gondoljunk csak arra, milyen ünnepi hangulatot képes teremteni az egész családnak egy hatalmas adag töltött káposzta. Bár a töltött szőlőlevél régebben jobban uralta itthon a köztudatot, mára eléggé kikopott belőle. Ez valószínű a pazarlás és a vegyszerek elterjedése miatt alakult így.

Töltött szőlőlevél, a hideg előétel - Recept a képen!

Köztudott, hogy a szőlőnek nem a levele a legkedveltebb része, mégis igyekeztek a növény legtöbb részét felhasználni, nehogy kárba menjen. A töltött szőlőlevél, azaz töltike receptjéhez azonban, hogy emberi fogyasztásra alkalmas legyen, kezeletlen szőlőlevélre van szükség. A legtöbb térségben és országban, jellemzően Keleten, külön erre a felhasználásra termesztik a levelet.

Töltött szőlőlevél, a hideg előétel - Recept a képen!

Mivel itthon nehéz hozzájutni, gyorsabb kört futhatunk, ha felkeresünk egy török boltot, ahol befőttes vagy konzerves kiszerelésben tudjuk megvásárolni. Ezután nincs más dolgunk, mint alaposan leöblíteni, átmosni a leveleket. Ha mégis hozzájutnánk hazai, kezeletlen szőlőlevélhez, akkor átmosás után pár percre tegyük lobogó, forró vízbe, amihez akár kevés ecetet is adhatunk.

A tekercsek eredetét nehéz pontosan meghatározni, annyi biztos, hogy a Közel-Keletről terjedt el a kelet-európai részekre. Egyes történetek szerint az egyiptomi thébaiak készítették a hódító Nagy Sándornak, akin keresztül végül eljutott a Balkánra. Ezzel szemben a törökök arra esküdnének, hogy az étel tőlük indult. Abban mindenképp igazuk van, hogy az eredeti elnevezés, a "dolma" török szó, aminek a jelentése: töltött. A görögök úgy tartják, már az istenek is ezt falatozták előételként az Olümposzon, hiszen a mitológiában a szőlőlevél a jólét jelképe.

Töltött szőlőlevél, a hideg előétel - Recept a képen!

A történetekből arra következtethetünk, hogy a töltike már jóval időszámításunk előtt meghódította ezeket a területeket. Hogy mi került bele régen, azt pontosan nem tudjuk, ma azonban már készítik darált húsos és húsmentes verzióban is.

Amiket azonban semmiképp nem hagyhatunk ki a receptből, azok a zöldfűszerek, vagyis a kapor, petrezselyem és természetesen a menta. Fontos összetevője még a citromlé, ami csodásan ízesíti az előételt.

Elkészítéskor még egy dologra kell igazán ügyelni: várjuk meg, amíg teljesen kihűlnek a tekercsek, akár egy estét is hagyhatjuk állni, hogy igazán finom legyen a végeredmény.

Lessétek meg, hogy készült:

A 'Töltött szőlőlevél, a hideg előétel' receptjét itt találod. Készítsd el, és dobd fel az egész család kedvét!

Fotók, videó és recept: Kristyán Fanni

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket is készítsd el:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...