A töltött szőlőlevél, ami hidegen tálalva csavarja el a fejed

A töltött zöldség kifejezetten népszerű a magyar konyhában, gondoljunk csak arra, milyen ünnepi hangulatot tud teremteni az egész családnak egy hatalmas adag töltött káposzta. Bár a töltött szőlőlevél régebben jobban benne volt a köztudatban, mára azonban eléggé kikopott.

A töltött zöldség kifejezetten népszerű a magyar konyhában, gondoljunk csak arra, milyen ünnepi hangulatot képes teremteni az egész családnak egy hatalmas adag töltött káposzta. Bár a töltött szőlőlevél régebben jobban uralta itthon a köztudatot, mára eléggé kikopott belőle. Ez valószínű a pazarlás és a vegyszerek elterjedése miatt alakult így.

Töltött szőlőlevél, a hideg előétel - Recept a képen!

Köztudott, hogy a szőlőnek nem a levele a legkedveltebb része, mégis igyekeztek a növény legtöbb részét felhasználni, nehogy kárba menjen. A töltött szőlőlevél, azaz töltike receptjéhez azonban, hogy emberi fogyasztásra alkalmas legyen, kezeletlen szőlőlevélre van szükség. A legtöbb térségben és országban, jellemzően Keleten, külön erre a felhasználásra termesztik a levelet.

Töltött szőlőlevél, a hideg előétel - Recept a képen!

Mivel itthon nehéz hozzájutni, gyorsabb kört futhatunk, ha felkeresünk egy török boltot, ahol befőttes vagy konzerves kiszerelésben tudjuk megvásárolni. Ezután nincs más dolgunk, mint alaposan leöblíteni, átmosni a leveleket. Ha mégis hozzájutnánk hazai, kezeletlen szőlőlevélhez, akkor átmosás után pár percre tegyük lobogó, forró vízbe, amihez akár kevés ecetet is adhatunk.

A tekercsek eredetét nehéz pontosan meghatározni, annyi biztos, hogy a Közel-Keletről terjedt el a kelet-európai részekre. Egyes történetek szerint az egyiptomi thébaiak készítették a hódító Nagy Sándornak, akin keresztül végül eljutott a Balkánra. Ezzel szemben a törökök arra esküdnének, hogy az étel tőlük indult. Abban mindenképp igazuk van, hogy az eredeti elnevezés, a "dolma" török szó, aminek a jelentése: töltött. A görögök úgy tartják, már az istenek is ezt falatozták előételként az Olümposzon, hiszen a mitológiában a szőlőlevél a jólét jelképe.

Töltött szőlőlevél, a hideg előétel - Recept a képen!

A történetekből arra következtethetünk, hogy a töltike már jóval időszámításunk előtt meghódította ezeket a területeket. Hogy mi került bele régen, azt pontosan nem tudjuk, ma azonban már készítik darált húsos és húsmentes verzióban is.

Amiket azonban semmiképp nem hagyhatunk ki a receptből, azok a zöldfűszerek, vagyis a kapor, petrezselyem és természetesen a menta. Fontos összetevője még a citromlé, ami csodásan ízesíti az előételt.

Elkészítéskor még egy dologra kell igazán ügyelni: várjuk meg, amíg teljesen kihűlnek a tekercsek, akár egy estét is hagyhatjuk állni, hogy igazán finom legyen a végeredmény.

Lessétek meg, hogy készült:

A 'Töltött szőlőlevél, a hideg előétel' receptjét itt találod. Készítsd el, és dobd fel az egész család kedvét!

Fotók, videó és recept: Kristyán Fanni

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket is készítsd el:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek