A töltött szőlőlevél, ami hidegen tálalva csavarja el a fejed

A töltött zöldség kifejezetten népszerű a magyar konyhában, gondoljunk csak arra, milyen ünnepi hangulatot tud teremteni az egész családnak egy hatalmas adag töltött káposzta. Bár a töltött szőlőlevél régebben jobban benne volt a köztudatban, mára azonban eléggé kikopott.

A töltött zöldség kifejezetten népszerű a magyar konyhában, gondoljunk csak arra, milyen ünnepi hangulatot képes teremteni az egész családnak egy hatalmas adag töltött káposzta. Bár a töltött szőlőlevél régebben jobban uralta itthon a köztudatot, mára eléggé kikopott belőle. Ez valószínű a pazarlás és a vegyszerek elterjedése miatt alakult így.

Töltött szőlőlevél, a hideg előétel - Recept a képen!

Köztudott, hogy a szőlőnek nem a levele a legkedveltebb része, mégis igyekeztek a növény legtöbb részét felhasználni, nehogy kárba menjen. A töltött szőlőlevél, azaz töltike receptjéhez azonban, hogy emberi fogyasztásra alkalmas legyen, kezeletlen szőlőlevélre van szükség. A legtöbb térségben és országban, jellemzően Keleten, külön erre a felhasználásra termesztik a levelet.

Töltött szőlőlevél, a hideg előétel - Recept a képen!

Mivel itthon nehéz hozzájutni, gyorsabb kört futhatunk, ha felkeresünk egy török boltot, ahol befőttes vagy konzerves kiszerelésben tudjuk megvásárolni. Ezután nincs más dolgunk, mint alaposan leöblíteni, átmosni a leveleket. Ha mégis hozzájutnánk hazai, kezeletlen szőlőlevélhez, akkor átmosás után pár percre tegyük lobogó, forró vízbe, amihez akár kevés ecetet is adhatunk.

A tekercsek eredetét nehéz pontosan meghatározni, annyi biztos, hogy a Közel-Keletről terjedt el a kelet-európai részekre. Egyes történetek szerint az egyiptomi thébaiak készítették a hódító Nagy Sándornak, akin keresztül végül eljutott a Balkánra. Ezzel szemben a törökök arra esküdnének, hogy az étel tőlük indult. Abban mindenképp igazuk van, hogy az eredeti elnevezés, a "dolma" török szó, aminek a jelentése: töltött. A görögök úgy tartják, már az istenek is ezt falatozták előételként az Olümposzon, hiszen a mitológiában a szőlőlevél a jólét jelképe.

Töltött szőlőlevél, a hideg előétel - Recept a képen!

A történetekből arra következtethetünk, hogy a töltike már jóval időszámításunk előtt meghódította ezeket a területeket. Hogy mi került bele régen, azt pontosan nem tudjuk, ma azonban már készítik darált húsos és húsmentes verzióban is.

Amiket azonban semmiképp nem hagyhatunk ki a receptből, azok a zöldfűszerek, vagyis a kapor, petrezselyem és természetesen a menta. Fontos összetevője még a citromlé, ami csodásan ízesíti az előételt.

Elkészítéskor még egy dologra kell igazán ügyelni: várjuk meg, amíg teljesen kihűlnek a tekercsek, akár egy estét is hagyhatjuk állni, hogy igazán finom legyen a végeredmény.

Lessétek meg, hogy készült:

A 'Töltött szőlőlevél, a hideg előétel' receptjét itt találod. Készítsd el, és dobd fel az egész család kedvét!

Fotók, videó és recept: Kristyán Fanni

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket is készítsd el:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...