Te mindig odafigyelsz a tisztaságra és a biztonságra, amikor főzöl? Betartasz minden higiéniai szabályt? Sajnos egy apró hiba is elég ahhoz, hogy az ételek komoly bajokat okozzanak, ezért nem árt elővigyázatosnak lenni. Megóvhatod a családod a betegségektől és az ételmérgezéstől, ha nem követed el ezeket az élelmiszer-biztonsági hibákat, melyeket a galériánkban szedtünk össze.
Hibák a konyhában, melyek komoly betegségeket is okozhatnak
Megmosod a húst
Mossuk vagy ne mossuk a húst főzés előtt? - állandó vita van a kérdésben. Többször írtunk már mi is arról, miért nem jó ötlet, ha megmosod a nyers húst. Leegyszerűsítve a dolgot, a mosás következtében a húson lévő baktériumok a mosogatóba és a konyhapultra kerülhetnek, így könnyen lehet, hogy amikor a csirke után a salátát mosod, azon is megragadnak. Ne moss húst és tojást a mosogatóban, vagy ha már így teszel, akkor jól fertőtleníts le mindent utána.
A sült húst visszateszed arra a tányérra, amin a nyers volt
Aki sokat sürög-forog a konyhában, annál talán nem fordul elő ilyen, de kezdő szakácsok figyelmetlenségből beleeshetnek ebbe a hibába. A nyers húsra és sült húsra mindig külön tányért használj! Ne ilyenkor akard megspórolni a mosogatnivalót.
Megkóstolod az ételt, hogy megnézd, fogyasztható-e még
Ne kóstolással állapítsd meg, hogy lejárt-e a tej szavatossága! Elég egy kis mennyiség is a romlott ételből, hogy megbetegítsen. Mindig ellenőrizd a szavatossági időt, és ha nagyon túlfutottál már rajta, akkor semmiképp ne fogyaszd el a romlott terméket!
Még több konyhai tipp: