Hiánypótló könyv a polcokon: Gyermek az asztalnál

Mennyit és mit egyen az óvodás? Mit csomagoljunk tízóraira a kisiskolásnak? Min változtassunk, ha aznap edzése van? Mindezekre vége választ kaphatunk!

A hazai könyvpiacon folyamatosan jelennek meg újabb és újabb egészséges táplálkozással kapcsolatos könyvek, szakácskönyvek. Ezek között azonban csak ritkán találunk olyan kiadványokat, amelyeket a megfelelő végzettséggel rendelkező, ráadásul magyar szakember jegyez. Különösen nagy a hiány (gyakorlatilag nem létezik) a gyermekek kiegyensúlyozott táplálkozásának kérdéseit szakértő szemmel körbejáró könyvek piacán.

Gyakorló dietetikusként és persze két kisgyermek anyukájaként én is naponta szembesülök azzal, hogy (jó esetben) a szülők bármennyire is szeretnék egészségesen táplálni gyermeküket, elvesznek a jellemzően tudományos háttér nélküli információk tengerében, hogy alapozó ismeretek hiányában nincsenek sajnos tisztában gyermekük tápanyagigényével, az egyes élelmiszerek, alapanyagok valós, értékes vagy éppen kevésbé értékes táplálkozási értékeivel.

Többek között ezért is hiánypótló Antal Emese, dietetikus (szociológus) Gyermek az asztalnál című, e hónapban megjelent könyve, amelynek fókuszában - miként a címből is kiderül - a 3-15 éves korú gyermekek étrendjére vonatkozó tudományosan megalapozott, ámde gyakorlatias szempontból összeállított ismeretek, tanácsok állnak.

Gyermek az asztalnál

Ma már az egészségtudatos szülőkben gyakran felmerül a kérdés: vajon helyesen összeválogatott étel kerül-e csemetéjük tányérjára? Hároméves kor után a gyermek általában már nem a gondosan elkészített babaételt kapja, hanem azt eszi, amit a család többi tagja. A valódi étkezési problémák gyakran ilyenkor kezdődnek: a gyermek nem hajlandó vizet inni, csak gyümölcslevet, állandóan a kakaót követeli, válogat, nem eszik zöldséget, csak sült krumplit, virslit vagy pizzát. A szülők pedig keseregnek, és nem értik, mikor és mit rontottak el.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!:

Egészséges tízórait a gyereknek!

A szerző, Antal Emese dietetikus, két kisfiú édesanyja, hiánypótló táplálkozási útmutatójában a 3-15 éves gyermekek gondozóinak ad tanácsot: mit tehetünk azért, hogy az étkezés egészséges, ugyanakkor örömteli legyen? A könyv a táplálkozástudomány legfrissebb ajánlásai alapján körbejárja az egyes korcsoportok – óvodások, alsó tagozatosok és felsősök – szükségleteit, bemutatja, hogy az egyes élelmiszercsoportokból mikor és mennyit kellene enniük. Arra bátorítja a szülőket, hogy gyermekükkel közösen vásároljanak, vonják be őket az ételek elkészítésébe, tippeket ad például az egészséges főzéshez, az éttermi étkezéshez, de foglalkozik az élelmiszerbiztonság mindennapi szabályaival is. A dietetikus szakember azt vallja, hogy semmilyen ételt nem kell tiltani, csak meg kell tanulni, hogy hol van a helye a kiegyensúlyozott étrendben. A szerző a problémás esetekkel is foglalkozik: többek között az ételallergia, az étkezési zavarok, a túlsúly és a soványság kérdéseit is érinti.

A Gyermek az asztalnál című könyvben tanácsok, tippek, korosztályokra szabott mintaétrendek, valamint hasznos táblázatok várnak mindenkit, akinek napi kihívás az óvodás és általános iskolás korosztály helyes táplálása. A közös családi étkezésekhez pedig ínycsiklandó és egészséges, kipróbált receptek csinálnak kedvet.

Jó szívvel ajánlom minden kezdő és gyakorló szülőnek, a könyvben leírtak megismerésével, a gyakorlati tippek alkalmazásával sokat tehetünk az egész család egészsége érdekében!

A Gyermek az asztalnál című könyv kapható a Libri, a Líra és Lant, valamint az Alexandra könyvesboltokban és webshopokban, valamint a JátekNet.hu-n. Ára: 3990 Ft.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...