Hi-tech kanál a tremorral élőknek

Azt  gondolnánk, hogy keveseket érint, de ha egy másodpercre elgondolkozunk, biztos találunk olyan ismerőst, akinek állandóan remeg a keze.

Az idősek körében gyakoribb, de nem csak rájuk jellemző a tremor, azaz a kézremegés. A tremor az egyén akaratától függetlenül alakuló, ritmusos mozgás. Általában nem önálló betegség, hanem más betegségek - pl. idegrendszeri rendellenességek (pl. Parkinson-kór), daganatos betegségek, stresszhelyzetek, elvonásos periódusok, anyagcserebetegségek stb. tünete lehet. Jelenlegi becslések szerint több mint 10 millió ember él ezzel a tünettel a világon.

Olvastad már?

Idős korban is egészségesen!

A kézremegés nem fájdalmas, de az életminőséget jelentősen rontja, hiszen nehezíti kezeink használatát, így például az olyan apróbb mozdulatok kivitelezését is, mint az evés vagy az evőeszközök használata.

A Google egyik leányvállalata, a Lift Lab most az esszenciális tremorral élők számára fejlesztette ki a Liftware nevű evőeszközt, amely semlegesíti a kéz remegését, így könnyebbé téve az étkezést. A két részből álló, érzékelővel ellátott eszköz alkalmazkodik a használó remegéséhez, és ezt kiegyensúlyozva stabilan tartja a kanál vagy a villa fejét. A klinikai vizsgálatok eredményei szerint ez a speciális kanál mintegy 76%-kal csökkenti az evőeszköz rázkódását.

(via Business Insider)

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...