A konyhában hétközben a gyorsaság dívik. Rendben van, de hétvégén adjuk meg a módját, készítsünk különleges fogásokat! Kezdjük mindjárt a levessel, hisz anélkül, mit ér a hétvégi asztal?
húsleves
Klasszikus vasárnapi leves, gyakran készül a konyhámban.
Fehér abrosz és porcelán
Néha irigykedve nézem a századforduló táján játszódó filmek étkezési jeleneteit. A család és a vendégek összegyűltek, lassan ettek, előételt, levest, főételt, desszertet, sajtot, gyümölcsöt... közben beszélgettek, kacarásztak, majd a hölgyek átvonultak a szalonba kávézni, az urak pedig egy konyakkal és szivarral tárgyalták a világpolitika eseményeit. Mindenki tudta, hogyan kell megfogni a poharat, melyik ételhez milyen evőeszköz illik, és hogy milyen irányból kell szedni az érkező tálról. Aztán rögtön eszembe jut, hogy milyen elképesztően kényelmetlen lehetett a két órás étkezést fűzőben végigülni, udvariasan csacsogni, és férjhezmenés előtt repeta nélkül élni. Ilyenkor aztán rájövök, hogy jó nekem a XXI. században, és ha nagyon szenvedek az órákig tartó étkezések hiánya miatt, nosza rajta, ott van rá a hétvége!
Leveses vagy? >>
tejszínes húsok
A túró és a póré együttese nagyon felturbózza a natúr hússzeletet.
palócleves
Egy jó kis ebéd!
babgulyás
Nálunk mindig így készül ez a finomság nyáron. Kicsit macerásnak tűnik, de én nagyon szeretek a szabadban "elszöszmötölni" a főzéssel. Mi nem igazán szeretjük a marhahúst, ezért a ...
gulyásleves
Fiam táborba utazott, így most sort keríthetünk az olyan "emberes" étkekre is, amit ő nem kedvel. Most jön a melegben a nagy hízókúra, de mit lehet tenni, ki kell használnunk az alkalmat.
húsleves
Párom mamájától mindig kapunk vidékről tyúkot és házi készítésű tésztát:) ISTENI... persze, ha piacon tudunk venni, az sem rossz:) Kicsit meg is voltunk fázva, úgyhogy jött a jól ...
Alapos kutatómunka
Ez természetesen nem azt jelenti, hogy minden hétvégét töltsünk a konyhában - isten ments. De néha, ha nagyon vacak az idő, vagy ünnep közeleg, vagy csak olyan a hangulatunk, próbáljunk ki egy-egy olyan fogást, amire a szürke hétköznapokban esélyünk sincs. Mert van gyors gulyásleves, és húsleves fél óra alatt...de azért az igazira ennél kicsit tovább kell várni! Ha rávesszük magunkat, hogy elkészítünk egy ilyen nosztalgialevest, ne restelljünk jól utánaolvasni - például egy régi szakacskönyvben, de jó támpontot adhat egy regény is. Van ember a földön, aki nem éhezett meg Krúdyt olvasva?
Hétvégi menü: a századforduló remekei >>
alaplé
Alaplevek közül, a zöldség alaplé mellett, általában csirke alaplé is van nagyobb mennyiségben a mélyhűtőmben. Fél literes egységekben tárolom.
húsleves
Ritkán ugyan, de adódik alkalom, hogy felpucolt galambhoz jussak barátnőm jóvoltából. Ezt nagy örömmel fogadom és nem is kérdés, hogy leves lesz belőle!
palócleves
Hát eljött a magyar konyha napja a kollégiumban...a levest én kaptam. Gondoltam, kicsit kreatívabb leszek annál, hogy gulyáslevest készítsek, a "magyaros" ízek azonban kötelezőek voltak, ...
babgulyás
Idén is eljutottunk addig, hogy megrendezhettük a 2009-es év leányfalui főzőcskézését. Az időjárás két alkalommal már közbeszólt, de most mindenki úgy döntött, lesz, ami lesz, ...
gulyásleves
Ritkán készítek gulyáslevest, egyrészt mert a család nagy része nem lelkesedik érte, másrészt elég hosszadalmas procedúra. Viszont a mostani gulyásleves olyan jól sikerült, hogy ...
Százféle hozzávaló
Ha pedig a kutatómunka megvolt, irány a piac! A gulyásleves készüljön marhalábszárból, a palóc ürüből, a vadragu vaddisznóból, és próbáljuk ki egyszer a húslevest kakasból, esetleg fácánból. Ne sajnáljuk a hozzávalókat, szerezzünk be friss fűszernövényeket, háztáji húst, házi tejterméket és még földes, vegyszermentes zöldségeket. Ne akarjunk gyorsítani a folyamaton, ne legyen "lájtos", csak olyan, ahogy száz éve is megfőzték volna. Ha pedig az egész kész, terítsünk meg fehér abrosszal, a nagyi Herendijével, és élvezzük, hogy felhúzhatjuk a lábunkat evés közben, ha úgy szeretnénk. És ne szégyelljünk repetázni!
Elfelejtett köretek - térj el a megszokottól! >>
tejszínes húsok
A túró és a póré együttese nagyon felturbózza a natúr hússzeletet.
bableves
Ez a recept a téli napok tartalmas csülkös bablevesének könnyű alternatívája, a szalonna és a kolbász elhagyásával vegetariánusok is fogyaszthatják, ez esetben - a kolbász füstölt ...
raguleves
Régóta áhítoztam vadhús után, mivel még sosem próbálkoztam az elkészítésével. Sőt, az eddig általam kóstolt vadételek száma is igen csekély volt, de természetesen mind ...
húsleves
Egy boldog életút szomorú végét láthatjuk itt :-(((
Drága unokanővéreméknek köszönhetően egy csodálatos ízű, igazi futkározós, tyúkudvaros kakasból főzhettem levest. Azok a ...
húsleves
Nyáron, szabadtéren bográcsban elkészíthető.
A rovat korábbi cikkeit itt találod >>