A hétvégi Főzdefeszten a lager a sláger

Ezen a hétvégén, a városligeti Napozóréten kerül megrendezésre a 11. Főzdefeszt - hogy miben lesz más, mint az eddigi rendezvények, azt az előkóstolón tudtuk meg!

Ahogy azt az elmúlt években megszokhattuk, nyár elején ismét Főzdefeszt - a sör szerelmesei most is megismerkedhetnek a hazai kisüzemi sörgyártás legújabb fenegyerekeivel, és nosztalgiázhatnak a régi motorosokkal. Helyszín szempontjából mondhatni minden változatlan - a Főzdefeszt ismét továbbköltözött, ezúttal a városligeti Napozórét árnyas sétányai alakulnak át sörfellegvárrá három napra.

A mostani fesztiválon visszatér a készpénzes fizetés a kártyás mellett, belépő helyett pedig továbbra is egy-egy pohár megvásárlásával támogathatjuk, hogy a Főzdefeszt következő alkalommal is összehozhasson több ezer sörrajongót - ráadásul a szervezők nagy örömére ez alkalommal igazán elegáns Spiegelau poharakból kortyolhatjuk a söröket. A fesztivál legnagyobb újdonsága azonban az, hogy a sörforradalom új szintre lépett, és most a mindenki által elérhető ivósört tűzte ki a zászlajára.

A 11. Főzdefeszt szlogenje, a return of the lager sokat elárul - az elmúlt években a magyar sörgyártás kivívta helyét a gasztronómiában különleges söreivel, így imperial stoutok, IPA-k, goose-ok és egyéb extremitások kerültek ki a hazai sörfőzők kezei alól. A sörforradalom kezdetekor szükség volt ezekre a különlegességekre, hogy meghozzák az érdeklődést az újhullámos sörök iránt. Az elmúlt években szerencsére rengeteg vendéglátóipari hely állt át ezeknek a söröknek az értékesítésére, és ma már bőven belefuthatunk egy-egy sörkülönlegességbe az újhullámos sörözők világán kívül is.

Bart Dániel sörszakértő, főszervező szerint azonban ezek a helyek nem tudnak tovább nőni anélkül, hogy az itthoni fogyasztók kilencven százaléka által kedvelt, alapvető, világos lagert árulnának. Bart szerint a magyar sörfőzés elképesztő különlegességekkel szolgált az elmúlt években, de nem igazán sikerült összeraknia egy jó minőségű, egyszerű ivósört - pedig a kisüzemi sörök csak akkor fognak tudni végleges diadalt aratni, ha a fogyasztó megkapja azt a klasszikus életérzést, amihez kétszáz éve szocializálódott. A szervezők célja, hogy a közönségnek meglegyen az igénye erre az élményre, mert ha van igény, előbb-utóbb a sörfőzők is elkezdenek ilyen típusú söröket gyártani. "A magyar ember kétszáz éve rá van szoktatva, hogy a világos lager az ő ivósöre - és fontos, hogy mikor nem akar gondolkozni a sörön, akkor is ihasson craft beert. Jelenleg leginkább akkor iszunk a craft beert, amikor geekeskedünk, el akarjuk kényeztetni magunkat, vagy van egy csomó pénzünk, és le akarunk nyűgözni egy nőt. A craft beer különleges, valamit mutatni akarunk vele, a cél pedig az lenne, hogy a magyar sörpiacon is 18% legyen a craft beer részesedése, mint Amerikában, ez pedig csak úgy megvalósítható, ha jó ivósört is kínálunk" -mondta Bart a Főzdefeszt előkóstolóján.

A hétvégi esemény, ahogy azt már megszokhattuk, nemcsak a sörről szól - az ételkínálat is egyre komolyabb. Bemutatkozik a Mangalica Barbecue Show, melyhez a bbq-trailerek egyenesen Kansasből érkeztek, ott lesz a Zabáljcsak! a Butcher's Kitchen, a Che-che Bistro, a Kanálgép, és bemutatkozik a LekkerStoopwafel is, akik a karamelles ostyáikat kínálják ízes barna sörök mellé.

A 11. Főzdefesztről még több információt itt találhattok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...